Neće valjda! Hrvatska čak ni s pobjedom nije sto posto sigurna da prolazi dalje. Evo svih mogućih kombinacija i raspleta.

Neće valjda! Hrvatska čak ni s pobjedom nije sto posto sigurna da prolazi dalje. Evo svih mogućih kombinacija i raspleta.

HRVATSKA se danas u 21 sat na Red Bull Areni u Leipzigu suočava s Italijom u ključnoj utakmici za prolazak u osminu finala Eura. Trenutno je Hrvatska posljednja u grupi B s jednim bodom, nakon poraza od Španjolske (0:3) i remija s Albanijom (2:2). Iako postoje scenariji u kojima bi Hrvatska mogla proći dalje s remijem, jasno je da pobjeda protiv Italije gotovo sigurno garantira prolazak. No, postoji i mogućnost da Hrvatska ispadne čak i uz pobjedu.

Mađarska je zakomplicirala situaciju pobjedom u 100. minuti
Ako Hrvatska remizira, šanse za prolazak se svode na teoriju koja je dodatno otežana nakon utakmice između Mađarske i Škotske. Osim dvije najbolje ekipe iz svake grupe, dalje idu i četiri najbolje trećeplasirane. U slučaju remija Hrvatske i Italije, Mađarska bi s pobjedom nad Škotskom imala prednost s bodom više od Hrvatske.

Ipak, postoji nada za Hrvatsku čak i s remijem. Ako Engleska u grupi C pobijedi Sloveniju s tri ili više razlike, a Danska pobijedi Srbiju, Slovenija bi imala dva boda i lošiju gol razliku od Hrvatske, dok bi Srbija ostala na jednom bodu.

Da bi Hrvatska prošla dalje s dva boda, potrebno je i da Portugal pobijedi Gruziju, a Turska Češku. Tada bi Gruzija i Češka ostale na jednom bodu, a Hrvatska bi bila ispred. Također, Albanija ne smije osvojiti bod protiv Španjolske jer bi imala bolju gol razliku od Hrvatske.

Što treba da Hrvatska prođe dalje s remijem?
Za prolazak s dva boda, tri uvjeta moraju biti ispunjena:

Albanija mora izgubiti od Španjolske.
Engleska pobjeđuje Sloveniju s tri gola razlike, a Danska pobjeđuje Srbiju.
Portugal pobjeđuje Gruziju, a Turska pobjeđuje Češku.
Hrvatska mora navijati protiv Albanije
Pobjeda protiv Italije gotovo sigurno vodi Hrvatsku u osminu finala. Statistike pokazuju da s četiri boda Hrvatska ima 99,6% šanse za prolazak. No, postoji mogućnost da ispane čak i s četiri boda, što bi zahtijevalo izuzetno nepovoljne rezultate u ostalim grupama.

Uvjeti za prolazak s četiri boda
Ako Albanija pobijedi Španjolsku, a Hrvatska ima četiri boda, poredak bi se određivao gol razlikom. Trenutno su Albanci bolji za dva gola, pa Hrvatska mora pobijediti Italiju s barem tri gola razlike.

U grupi C, ne bi odgovaralo da Slovenija pobijedi Englesku ili da netko pobijedi u meču Srbije i Danske, jer bi trećeplasirani s četiri boda imali bolju gol razliku od Hrvatske.

U grupi D, ne bi odgovaralo da Austrija ne izgubi od Nizozemske, jer bi sve ekipe osim Poljske imale barem četiri boda s boljom gol razlikom od Hrvatske.

Kaos u grupi E
U grupi E sve četiri ekipe imaju po tri boda (Rumunjska, Belgija, Slovačka i Ukrajina). Da bi se izbjegla šteta za Hrvatsku, ne smije biti remija u zadnjem kolu jer bi tri ekipe imale četiri boda s boljom gol razlikom od Hrvatske osim Ukrajine koja ima identičnu gol razliku.

Grupna situacija u F
U grupi F, ne odgovara da Gruzija pobijedi Portugal jer bi tada trećeplasirana ekipa imala četiri boda i bolju gol razliku od Hrvatske.

Zaključak
Mnogo faktora mora se poklopiti, a neki scenariji su vrlo malo vjerojatni. Ipak, šanse za prolazak postoje i s remijem, kao i mogućnost ispadanja s pobjedom. Jedino sigurno je da poraz znači kraj Eura za Hrvatsku.


Tagovi: