Napetost u očima – uzrok, simptomi, liječenje

motion free

Ocuvit - 100% učinkovit u potpori i zaštiti vida

Uz pomoći Ocuvit-a Vi:
  • Sačuvajte svoj vid
  • Smanjite intraokularni tlak
  • Otklonite rizik od opasnih bolesti
  • Oslobodite napetost očiju
  • Začtitite oči od dugotrajnog stresa
Napetost u očima - uzrok, simptomi, liječenje

Napetost u očima - uzrok

Danas smo više nego ikad okruženi ekranima u svakom aspektu svog života. Radno vrijeme mnogi provode gledajući u ekran računala, a često se ni slobodno vrijeme bitno ne razlikuje. Uz to imamo svakodnevnu upotrebu pametnih telefona, tableta ili televizije. Ekranima ne možemo pobjeći jer su nam postali osnovica za posao i zabavu. Toliko gledanje u ekran može dovesti do određenih problema, posebice ako ne obraćamo dovoljno pozornosti na brigu o sebi samima. Jedan od najčešćih simptoma koji se kod ljudi javlja je napetost u očima. Radi se o tegobi od koje pati sve veći broj ljudi, a ako ne pripazite i napravite nekakve promjene na bolje, može imati i te kako ozbiljne posljedice za vas. Napetost u očima najčešće nastaje radi pretjeranog naprezanja očiju no isto tako može biti uzrokovana povišenim očnim tlakom, bilo kakvom traumom na očima, dalekovidnosti ili kao posljedica glaukoma. Koji god bio razlog, preporučuje se posjet oftalmologu ako primijetite ikakve probleme.

Napetost u očima - simptomi

Prije nego možete ispravno postupati sa ciljem rješavanja problema sa svojim očima, bitno je prepoznati da problem uopće postoji. Napetost u očima nema uvijek jasne simptome ali postoje neke stari na koje bi trebali obratiti pozornost. Ako ste primijetili da vam se uz dugotrajno korištenje ekrana vid krene mutiti pa si svako malo trljate oči to ne mora biti samo znak umora već može biti indikacija nekih većih problema. Može vam se također dogoditi da vam se vid krene mutiti, a vraća se u normalu tek kada ste dovoljno vremena bili odmaknuti od ekrana. Drugi česti simptomi su glavobolje, pretjerana osjetljivost na svjetlost te osjećaj boli u očima. Ako vas muči napetost u očima, ona može dovesti do smanjenje proizvodnje očne tekućine. Kao rezultat, vaše oči se pretjerano suše što dovodi do neugode napetosti i boli. Ako predugo zanemarujete ovu tegobu, također je moguć nastanak glaukoma koji u težim slučajevima završava kompletnim gubitkom vida.

Napetost u očima - liječenje

Napetost u očima i problemi sa okularnim tlakom neće uvijek biti očiti te ih možda ne primijetite sve dok ne dođe do neke trajnije štete. Upravo zato je bitno redovito kontrolirati svoj vid, posebice ako vodite takav život da dobar dio svog dana provodite pred ovakvim ili onakvim ekranom. Poremećaji vida mogu se zaustaviti ali i izliječiti ako se dovoljno rano otkriju te krenu tretirati. Stoga se ne ustručavajte obratiti oftalmologu za pomoć i pregled vašeg trenutnog stanja. Sam pregled uključuje mjerenje očnog tlaka i fizički pregled svakog oka. Ovisno o tome kakvu dijagnozu dobijete, liječenje se može poprilično razlikovati. Najčešći prvi korak je pripisivanje kapi za oči i drugih lijekova kako bi se ustvrdilo mogu li vam dovoljno značajno pomoći. Ako mogu, izvrsno jer ste se riješili svog problema! Ako ne mogu, uvijek postoji operacija kao jedna od opcija. Ako smatrate da i vas muči napetost u očima, svakako se obratite svom oftalmologu za pregled.


Tagovi:

motion free

Ocuvit - 100% učinkovit u potpori i zaštiti vida

Uz pomoći Ocuvit-a Vi:
  • Sačuvajte svoj vid
  • Smanjite intraokularni tlak
  • Otklonite rizik od opasnih bolesti
  • Oslobodite napetost očiju
  • Začtitite oči od dugotrajnog stresa