Najlakši i najbrži način da prepoznate je li proizvod svjež, donosimo vam 10 namirnica!

Najlakši i najbrži način da prepoznate je li proizvod svjež, donosimo vam 10 namirnica!

Jednostavni trikovi za prepoznavanje svježih namirnica

Svježinu kao i kvalitetu određenih proizvoda možemo procijeniti odmah u samoposluzi ili tržnici, dok isto ne vrijedi za kupovinu unaprijed pakiranih ili zatvorenih namirnica koje ćemo tek koristiti doma. Ukoliko se želite uvjeriti da kupujete svježe i kvalitetno, potrebno je obratiti pažnju na par sitnica. Kako prepoznati svježinu određenih namirnica? Svježe jaje ćemo prepoznati po žumanjku u sredini - Kada razbijemo jaje, potrebno je pogledati žumanjak. Ako je on vidljivo u sredini i oko njega se formira jasan krug bjelanjka, tada znači da je ono svježe. Žumanjak se ne smije razlijevati, i trebao bi biti voluminozan. Ukoliko ne želite razbijati jaje, tada je dovoljno potopiti ga u vodi. Ukoliko ostane na dnu, svježe je - dok plivanje na površinu znači da su jaja pokvarena.

Svježina avokada se provjerava po njegovom "repu" - Mnogi se često zeznu s kupovinom navedene namirnice misleći kako je svježa. Kako bi ustanovili njegovu svježinu, potrebno je pokušati skinuti njegov "rep". Svjež avokado će s lakoćom omogućiti skidanje. Kuckanje po bundevi - Dobra bundeva će zvučiti šuplje ili prazno. Izvana ona biti čvrsta i bez vidljivih oštećenja koja mogu ubrzati propadanje. Slojevit jogurt - Često se grozimo pokvarenih mliječnih proizvoda, no ne znači svaki sloj da je riječ o pokvarenoj namirnici. Kada jogurt poprimi sloj tekućine riječ je o hranjivoj sirutki koju je potrebno samo pomiješati. Čvrstoća ribe - Test svježine se radi pritiskom prsta na meso ribe. Ukoliko se ono vrati u prijašnji oblik, ona je svježa. Njene oči trebaju biti bistre, a ljuske napete.

Piletina bez tekućine - Voda u bilo kojem mesu daje do znanja da namirnica nije svježa. U slučaju piletine, trebamo izbjegavati crvenu kožu, kao i previše vode koja izlazi iz nje tijekom stajanja. Pravo kokosovo ulje - Pri kupnji kokosovog ulja stavite ga u frižider na pola sata. Ukoliko se ukruti pravo je, a ukoliko ne ostat će tekuće i štetne tvari će se krenuti odvajati. Svjež luk - Ispod prvog sloja kore luk treba biti bez ikakvih mrlja ili oštećenja. Žuti limuni - Bogata žuta boja nam daje do znanja da je limun svjež i spreman za konzumaciju. Blijedožuti i zeleni limuni nisu zreli. Svježa kava - Ukoliko ste ljubitelj kave, tada je najbolje kupiti kavu u zrnu i sami ju samljeti doma, ili u dućanu kave. Pakirane kave često sadrže dodatne tvari kako bi se dobilo na masi.

Skladištenje svježih namirnica

Čak i kada kupimo svježe namirnice, one se veoma brzo mogu pokvariti u našim domaćinstvima. Kako sačuvati svježinu kupljenih namirnica? Za početak, morate imati na umu da ih ne možete skladištiti na isti način kao i u dućanu ili na tržnici. Većina namirnica na sebi sadrži upute kako ih pravilno pohraniti i iskoristiti. Kisik, toplina, svjetlost, vlažnost - sve su ovo faktori koji utječu na svježinu naših namirnica. Većinom ćemo namirnice staviti u hladnjak, no ukoliko ne pazimo na sami sastav namirnice, datum isteka roka i temperaturu, hladnjak može napraviti više štete nego koristi.

Kako pravilno skladištiti svježe namirnice? Prvo moramo znati da se neke vrste voća i povrća ne slažu, točnije, ne mogu se skladištiti skupa jer može doći do stvaranja plinova koji će ubrzati proces kvarenja. U primjeru, ako u jednu ladicu stavimo mrkvu, cvjetaču, krastavce i rajčice - rajčice će prirodno ubrzati proces kvarljivosti navedenih namirnica i tako ćemo se susresti s gorkom mrkvom, osušenom cvjetačom, žutim krastavcima. Isto vrijedi i za voće. Banane su poznate po svojoj brzoj kvarljivosti ako se drže pored drugog voća.

Kako sačuvati svježinu namirnica

Donosimo vam par praktičnih savjeta kako možete sačuvati svježinu svojih namirnica kako bi one trajale dulje: Razne salate - Svježe kupljene salate mogu biti u frižideru i do nekoliko dana, no bitno je da su one na hladnoj temperaturi i u zasebnom odjeljku od ostalog povrća ili voća. Ako salata krene venuti, tada je dovoljno da je samo namočite u hladnu vodu do pola sata prije obroka. Začini, riba, meso - Sve navedene svježe namirnice mogu biti produljenog roka svježine ako su namočeni u maslinovom ulju. Razno povrće - Povrće će se krenuti kvariti jer ono gubi svoju vodu. Kako bi ono ostalo svježe preporučuje se da se namoči u hladnu vodu.

Jabuke i kruške - Najomiljenija voća se često stavljaju na stol, na sobnu temperaturu. Ovo je velika greška jer ovo voće traži hladnije uvjete skladištenja. Najbolje ih je držati u kartonskoj kutiji u smočnici. Banane - Također se često nalaze na stolu u cijelome grozdu. Kako bi se sačuvala njihova svježina bitno ih je razdvojiti na komade i staviti u posude koje imaju protok zraka. Limun - Može se skladištiti u hladnjaku ili sobnoj temperaturi, no bitno je da se nalaze u posudi ili košari koja ima dobar protok zraka, isto vrijedi i za sve druge agrume.


Tagovi: