Mučnina – najčešći razlozi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Mučnina - najčešći razlozi i liječenje

Što je mučnina

Mučnina se svakome od nas može dogoditi u bilo kojem trenutku, čak i kada to najmanje očekujemo. Ovo zdravstveno stanje karakterizira osjećaj naglog povraćanja svog sadržaja iz želudca kroz jednjak pa kroz usta. Osim što imate naglu potrebu za povraćanje, mučninu karakterizira i naveliko znojenje, bljedilo kože te osjećaj slabosti i čak dezorijentiranosti.

Uglavnom se prvo pojavljuju ovi simptomi netom prije nego što počnete osjećati mučninu. Do pojave mučnine može uzrokovati niz različitih uzroka, od kojih je najčešće razlog pokvarena hrana ili kriva kombinacija hrane koje se loše spojilo u želudcu. Kroz ovaj članak ćemo vam malo više reći o tome što je mučnina, kako i zbog čega se pojavljuje osjećaj mučnine, te kako možete i spriječiti buduće mučnine te ukoliko dođe do mučnine, kako se možete uspješno i u kratkome roku se riješiti ovoga problema sami od doma bez liječničke potrebe uz naše korisne savjete koji vam mogu dobro doći!

Koji je razlog pojave mučnina

Mučnina i povraćanje se uglavnom često pojavljuju zbog ili prejedanja, jedenje jake i teške hrane, te jedenje hrane na koju ste osjetljivi ili ste na nju alergični. Ujedno, do mučnine i bolova u želudcu može doći zbog ili trovanje hranom ili pak prekomjernim konzumiranjem alkohola, posebice ako ste kombinirali više vrsti alkohola.

Kao što smo sada ranije naveli, potencijalni čimbenici koji vam mogu zadati mučninu su vam: alergija na neku određenu vrstu hrane, trovanje hranom, želučana gripa, crijevna viroza, gastroezofagealni refluks, određeni lijekovi, medicinski tretmani kao što su kemoterapija, migrene, bolest putovanja ili morska bolest, jutarnje mučnine koji su prvi znak trudnoće, te određena zdravstvena stanja kao što je to bubrežni kamenac koji može uzrokovati mučninu i povraćanje. Osim toga, mučnina ponekad zna biti pokazatelj nekih određenih zdravstvenih problema, kao što je to upala slijepog crijeva, tumor ili rak, čirevi na sluznici želudca ili čak u tankome crijevu, te znak trovanja. Stoga je bitno prepoznati koji je uzrok vašoj mučnini te se savjetovati s doktorom ukoliko je ozbiljnije stanje.

Kako se mučnina liječi

Postoje određeni znakovi koju vam mogu alarmirati da potražite liječničku pomoć, a to je kada mučnina traje preko 12 sati i više puta u danu povraćate, a ne znate koji je uzrok toga, kada ste jeli pokvarenu ili nedovoljno skuhanu/ pečenu hranu, kada je to nuspojava na neki lijek koji ste krenuli koristiti, ukoliko ste se vratili iz neke egzotične zemlje, ukoliko povraćate krv, ako imate migrenu, vrti vam se u glavi, imate visoku temperaturu te vas želudac iznimno jako boli, osjećate se umorno te vas smeta svjetlost i imate boli u prsima. Tada je bitno da se obratite svome doktoru.

Za druga stanja koja nisu ozbiljna možete sami se riješiti mučnine. Jedno od najlakših metoda liječenja mučnina je ispijanje čaja od kamilice, ili da popijte sok od svježeg limuna bez dodatka sladila. Popijte kasnije dosta vode kako biste nadoknadili izgubljenu tekućinu, te sljedeći dan jedite jednostavnu hranu i nemojte piti kavu kako bi se vaš organizam oporavio i želudac umirio. Bitno je da uvijek pazite kakvu hranu konzumirate i da mu nije istekao rok, te uvijek pazite da je meso dobro pečeno, i tokom jedenja dobro žvačite i nemojte tokom jela ništa piti kako se ne bi loše sve smiješalo u želudcu.

Tagovi: