Što je morska bolest i kako se liječi

Što je morska bolest i kako se liječi

Kako nastaje morska bolest

Morska bolest pripada bolestima kretanja kinetoze, koji se mogu pojaviti i prilikom putovanja, vožnji automobilom, vlakom, autobusom, avionom, pa tako i brodovima, čamcima, barkama, trajektima, odnosno svim plovilima na vodi. Sve bolesti kretanja se javljaju kada sustav ravnoteže koji se nalazi u srednjem uhu prima različite podražaje od drugih naročito vidnih podražaja.

Zapravo dolazi do toga da će unutarnje uho koje je zaduženo za ravnotežu ljudskog tijela osjetiti kretanje poput ljuljanja, poskakivanja, ubrzavanja ili usporavanja kod nejednolikog kretanja. Naše oko neće primijetiti kretanje brodom, ali će tijelo osjetiti ljuljanje broda i u tom trenutku srednje uho neće odaslati signal mozgu da se krećemo i time ćemo izgubiti ravnotežu.

Morska bolest se može pojavit u obliku vrtoglavice, mučnine i povraćanja, može biti popraćeno i padom krvnog tlaka i hladnog znoja. Ponekad se javlja tokom putovanja, no zabilježeni su slučajevi koji su imali simptome morske bolesti nakon završenog putovanja morem. Iako čovjek osjeti tvrdo tlo pod nogama zakašnjela reakcija na neravnotežu moguća je i nakon putovanja.

Morska bolest kako je spriječiti

Postoje načini kako spriječiti da se pojavi morska bolest u smislu da pomognete sami sebi tokom putovanja. Kada ste na brodu nastojte da vam je pogled usmjeren na obzor i to u smjeru kretanja broda, također nemojte nikada biti leđima okrenuti od smjera kretanja broda jer će tek tada srednje uho krivo protumačiti kretanje i zasigurno ćete izgubiti ravnotežu.

Ujedno kako biste spriječili da vas zatekne morska bolest nemojte prije i za vrijeme putovanja morem jesti tešku hranu i koristiti jake mirise. Klimatizacija koja će upuhivati svježi zrak također može biti od velike pomoći naročito ako putujete brodom u kabini na kojoj nemate prozor ili imate mali okrugli kroz kojeg vidite samo uzburkano more. Pokušajte se opustiti i ne razmišljati o kretanju, ljuljanju ili putovanju, razmišljajte o stvarima koje vas opuštaju i vesele.

Također, prije puta možete uzeti tabletu za putovanje koja će vas zapravo usporiti i uspavati, pa će efekt kinetoze biti u blažem obliku.

Morska bolest kako se liječi

Morska bolest se najučinkovitije liječi da se prevenira i to lijekovima koje ćete uzeti prije puta. Ti lijekovi mogu djelovati kao antagonisti muskarinskih ili histaminskih receptora. Također postoje i lijekovi koji se nazivaju simpatomimetički koji imaju utjecaj na živčani sustav.

Najpoznatiji su lijekovi antihistaminik dimenhidrinat koji će djelovati na način da vas umiri i da spriječi povraćanje, no on ima svoje nuspojave kao što su vrtoglavica, pospanost i suhoća usta. Postoje i druge vrste lijekova koje se uzimaju prije puta kao bi se spriječila morska bolest kad znate da trebate putovati brodom a iz iskustva znate svoju reakciju koja vam nije nimalo ugodna.

Postoje i lijekovi koji su u obliku flastera te tokom vremena kad ih nalijepite na kožu otpuštaju aktivne tvari u krvotok. Flaster ćete trebati nalijepiti barem osam sati prije putovanja kako bi on na vrijeme djelovao tokom putovanja. Ipak korištenje flastera ima negativne nuspojave na cjelokupan krvotok, pa ih liječnici ne preporučuju i treba ih izbjegavati, te radije uzimajte tablete ukoliko stvarno imate potrebu i svako putovanje brodom vam stvara nelagodu i poteškoće.


Tagovi: