Upala slijepog crijeva – simptomi, uzrok, oporavak

Ljepota i zdravlje

Upala slijepog crijeva - simptomi, uzrok, oporavak

Upala slijepog crijeva – uzrok

Svatko od nas se rođenjem rodi sa slijepim crijevom, odnosno apendiksom ili crvuljkom kako mi to volimo ovdje reći. To je mali rudimentarni tj zakržljali izdanak koji se nalazi na samome početku debeloga crijeva, te je lociran s desne strane trbušne šupljine, taman iznad desnog prepona. U prosjeku je dužine oko 8 centimetara, te je debljinom oko 7 milimetara velik. Kao što većina zna, slijepo crijevo nema nikakvu posebnu ulogu u čovjekom organizmu, te je samo ostatak iz prošlosti koji je ostao u nama tokom evolucije čovjeka. Točan uzrok zbog čega dolazi do upala slijepog crijeva nije razjašnjena te se stoga ne može reći što uzrokuje upalu.

No, slijepo crijevo i dalje ima neku značajku, a to je da u organizmu on služi kao imunološki mehanizam. Ovaj organ ima bogat dotok krvi, te ima visoku razinu limfoidnih folikula, zbog čega je bitan dio imunološkog sustava, jer on određuje koje bakterije ulaze u debelo crijevo, a koje ne. U većini slučajeva se misli da zbog nekih bakterija koje ulaze kroz crijevo može dovesti do upala slijepog crijeva, no to nije još potvrđeno od strane medicinskih stručnjaka.

Upala slijepog crijeva – simptomi

Upala slijepog crijeva odnosno crvuljka se većinom javlja između 10. i 30. godine, i uglavnom se ne može predvidjeti da li će se to vama dogoditi ili ne, pošto ne postoji jasni razlog zbog čeg se on javlja. Većina nas se služi nazivom slijepo crijevo, iako od medicinske strane se slijepo crijeva misli na zadnji dio debelog crijeva na završetku izgleda kao vrećica te završava slijepo u tanko crijevo, dok je crvuljak onaj dio koji se nalazi na debelom crijevu gdje započinje tanko crijevo. Upala slijepog crijeva je jako ozbiljna stvar i ukoliko posumnjate na upalu, morate što prije otići potražiti liječničku pomoć jer s odgađanjem može doći do potencijalnog puknuća slijepog crijeva.

Ukoliko dođe do puknuća, može se cijela stvar zakomplicirati te doći do moguće neplodnosti, sepse ili u najgorim scenarijima, smrt. Simptomi upala crvuljka su bolovi u donjem desnom dijelu trbuha, mučnina, osjećaj povraćanja, često mokrenje, gubitak teka, te čak i zatvor ili proljev, a može ovo biti popraćeno s blagom temperaturom, te često bolovi mogu biti pojačani sa svakim kašljem i čak i pokretom. Stoga, ako primijetite da imate većinu ovih simptoma, brzo se obratite svome doktoru.

Upala slijepog crijeva – oporavak

Naravno, nekada nam se mogu pojaviti simptomi upala slijepog crijeva, a da nije u pitanju slijepo crijevo. Stoga je dobro prije nego što požurite k svome doktoru pokušati na neki način smiriti vaš trbuh i ujedno vidjeti da li je zaista upala slijepog crijeva u pitanju. Pokušajte popiti si čak i pojesti nešto jednostavno i suho. Ukoliko bol ne prestaje ni nakon nekoliko sati i možda se čak i pogoršala, tada je dobro otići do svojeg doktora kako bi vam napravili točnu dijagnozu i vidjeli u čemu je stvar. No, preporučuje se da ako imate sve ili većinu simptoma upale slijepog crijeva da potražite hitnu pomoć kako ne bi došlo do pucanja slijepog crijeva.

Liječenje upale slijepog crijeva se rješava operativnim putem, te se tokom operacije uklanja. Oporavak nakon ovakve procedure traje od 3 do 4 tjedna, a konci se vade nakon već 10 dana. U tom periodu oporavka morate mirovati, blago se kretati i jesti prema dijetalnoj prehrani kako bi se vaše tijelo oporavilo skroz.

Tagovi: