Zenidol - protiv gljivica, svraba i pukotina na stopalu

Brzo upija i ne ostavlja tragova na krevetu i odjeći

  • Liječi gljivice stopala i nokta
  • Ublažava svrbež i ljuštenje
  • Eliminira znojenje i neugodan miris
  • Liječi pukotine na petama
  • Jača vaše nokte

 

Mrlje na noktu – uzrok i liječenje

Sponzorirano

Mrlje na noktu - uzrok i liječenje

Mrlje na noktu mogu biti bijele, žute, modre i crne

Nokti sa bilo kakvim anomalijama ženama primarno predstavljaju kozmetički problem, ali bi ipak svaku promjenu ozbiljno shvatiti i liječiti, jer one ponekada ukazuju na neke ozbiljne bolesti. Uz uzdužne ili poprečne brazde, rupičastu površinu nokta, najčešće su fleke na noktima koje mogu biti različitih boja. Mrlje na noktu mogu biti bijele (trauma nokta), žute (gljivice), modre (podljevi i ozljede i crne koje mogu biti također od traume, ali mogu ukazivati i na melanom koji treba hitno pokazati liječniku.

Bijele mrlje na noktu su najčešća pojava i uglavnom su bezazlene, nastanu bez vidljivog uzroka i nestanu bez liječenja, a vrlo rijetko i one ukazuju na početak gljivične infekcije. Žute mrlje uvijek ukazuju na gljivičnu infekciju nokta koju treba liječiti antimikoticima, ali mogu ukazivati i na ozbiljnije bolesti kao što su dijabetes, bolesti jetre, bubrega ili autoimune bolesti. Mrlje na noktima zato treba pokazati liječniku i liječiti, čak i ako uzrok manjak vitamina i minerala u tijelu.

Kod udaraca ili ozljeda mrlje na noktu mijenjaju boje dok ozljeda ne zacijeli

Mehaničke ozljede obično stvaraju modrice na noktima koje postaju tamnije, ponekada ljubičaste, pa često i posve pocrne što ovisi o vrsti i intenzitetu ozljede, ako ste naprimjer pričepili prste, boje se mijenjaju od crvene, modre, ljubičaste do crne. Kod udaraca ili ozljeda mrlje na noktu mijenjaju boje dok ozljeda ne zacijeli i ne izraste zdravi nokat. U ekstremnim slučajevima, ovisno o težini ozljede takvi hematomi pod noktom se mogu pretvoriti u tumor, zato takve ozljede treba liječiti.

Traumatske mrlje na noktu ponekada se iskompliciraju pa je potrebno i kirurško odstranjenje traumatiziranog nokta. Rupice, neravnine, uzdužne i poprečne brazde, ulomljeni i krhki nokti prate često psorijazu, lupus i druge autoimune bolesti, u takvom slučaju terapiju osnovne bolesti treba pojačati vitaminima, cinkom, kalcijem i proteinima. Alergijska reakcija na odstranjivače laka za nokte, na pojedine lakove ili ljepila za umjetne nokte također može rezultirati mrljama i spada u traumatske posljedice noktiju, a može biti izazvana agresivnim sredstvima za čišćenje.

Mrlje na noktu mogu biti posljedica česte manikure

Higijena i hranjive kreme ili ulja za održavanje zdravih noktiju su uz zdravu i raznovrsnu prehranu presudne kao i briga o općem zdravlju, jer nokti su kao i kosa pokazatelj zdravlja kojeg ne možete sakriti. Kozmetička pretjerivanja pokazuju da mrlje na noktu mogu biti i posljedica česte manikure. Mijenjanje lakova na noktima i stalno korištenje odstranjivača za lak vrlo agresivno mou promijeniti izgled vaših noktiju, a i loše navike osoba koje grizu nokte i čupaju zanoktice.

Moderni, takozvani trajni lakovi koji se ne suše nego peku pod UV lampama su također agresivni i mogu izazvati mrlje na noktu, jer je i odstranjivanje takvih lakova prilično agresivno i grubo. Svaku promjenu na noktima nakon takvih manikura možete smatrati kemijskim oštećenjem i treba vremena da vam izrastu zdravi nokti kada odlučite prestati sa tako agresivnim manikurama. Nokti su ogledalo vašeg općeg zdravlja, zato ih njegujte na ispravan način bez izlaganja ikakvim agresivnim kemikalijama.

Tagovi:

Zenidol - protiv gljivica, svraba i pukotina na stopalu

Brzo upija i ne ostavlja tragova na krevetu i odjeći

  • Liječi gljivice stopala i nokta
  • Ublažava svrbež i ljuštenje
  • Eliminira znojenje i neugodan miris
  • Liječi pukotine na petama
  • Jača vaše nokte