Što je melanom – uzrok nastajanja, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Što je melanom - uzrok nastajanja, simptomi, liječenje

Melanom – uzrok nastajanja

Melanom je vrsta zloćudnog raka kože koji se pojavljuje na koži, uglavnom tamo gdje se nalaze madeži. Oni spadaju u kategoriju najagresivnijih zloćudnih tumora kod ljudi. Veoma su teški za liječenje i jako su rezistentni. Oni nastaju malignom preobrazbom stanica koje stvaraju inače melanin, a prisutne su u koži, u očima te i u epitelu sluznica i oko moždanih ovojnica.

Madeži su najviše skloni razvoju melanoma. Melanom se može pojaviti na svim područjima kože na tijelu, to znači i na području tabana, dlanova, između prstiju na rukama i nogama te čak ispod noktiju na nogama i rukama, te se u rijetkim slučajevima može pojaviti u usnoj šupljini i kod sinusa, te se to rijetko može dijagnosticirati na vrijeme. Uzrok nastajanja melanoma je zbog izloženosti ultraljubičastim zrakama, a da pritom niste nanijeli zaštitnu kremu, te opekline od sunca mogu također izazvati rak kože. Najviše su sklone ovome osobe koje su svjetlije puti, posebice riđokose osobe.

Melanom – simptomi

Melanom se može primijetiti prema tome kada vidite neke promjene na madežima. Uglavnom se može prepoznati prema tome kada vidite da je madež asimetričnog izgleda, što je inače neuobičajeno jer je normalni madež pravilnog oblika te je simetričan i uglavnom kružnoga oblika. Ujedno, kada vidite da madež ima nepravilne i nejasne rubove, tada se isto trebate zabrinuti jer inače madež normalni ima pravilne rubove. Također, opće je poznato da madež je jednobojan, uglavnom crni, sivi ili smeđi, te ako vidite da neki madež ima kombinaciju više boja, tad biste trebali posjetiti liječnika.

Normalni madež ima promjer manji od 6 milimetri, a sve veće od toga može biti sumnjivo i upućivati na melanom. Kod normalnih madeža ne biste smjeli osjećati nikakvu bol, upalu ili peckanje, isto kao ne biste trebali osjećati svrbež, stoga ako vam počinje zadavati probleme, obavezno pod hitno posjetite svojeg doktora kako biste saznali da li postoji rizik od melanoma.

Melanom – liječenje

Najbolji način kako da se liječi melanom je da ga spriječite i prepoznate na vrijeme, te da ako se ispostaviti da je neki madež rizičan, onda biste trebali otići na uklanjanje madeža. U većini slučajeva ako imate puno madeža po tijelu biste trebali jednom godišnje otići na preventivni pregled kod svojeg doktora, i ako prepozna da neki madež je sumnjiv i predstavlja rizik, tada će vam dogovoriti termin za malu operaciju uklanjanja tih madeža.

Ukoliko već imate razvijeni melanom odnosno rak kože, tada isto tako idete na operaciju, gdje osim madeža uklanjate i okolno tkivo kako bi se spriječila ponovna pojava raka i kako se ne bi proširilo na susjedno tkivo. Bitno je da uvijek pazite na svoje madeže i redovno svake godine odete na preglede kako biste znali da nemate rizik od raka kože. Ujedno, kada se izlažete na suncu, uvijek koristite zaštitne kreme s visokim faktorom, i koristite ostala sredstva za zaštitu kože, kao šešir, lagane, prozračene odjeće i slično.

Tagovi: