Rak kože – simptomi koji ukazuju na ovu opaku bolest

Ljepota i zdravlje

Rak kože - simptomi koji ukazuju na ovu opaku bolest

Rak kože što je i uzroci

Rak kože predstavlja abnormalan rast stanica kože, jer dolazi do mutacije u DNA stanicama koje imaju za posljedicu nekontrolirani rast tih stanica. Može se pojaviti bilo gdje, ali najčešće se pojavljuje na dijelovima kože koji su najviše izloženi UV zračenjima. Ovaj rak se može pojaviti kod svih tipova kože, kao i kod svih rasa. Međutim, najčešće su pogođene osobe koje su često izložene sunčevim zrakama, UV zračenjima ili drugim vrstama zračenja.

Genetska sklonost je također bitno utječe ukoliko je netko u obitelji bolovao od raka kože, ujedno češće se pogođene osobe svjetlije puti, plavih ili zelenih očiju, plavokosi ili crvenokosi ljudi. Osim toga izlaganje nekim kemikalijama poput arsena koji je prisutan u pojedinim herbicidima također može izazvati rak kože.

Promjene na koži koje ste primijetili ne moraju biti pojava raka, ponekad sami ni ne znamo prepoznati o kakvim se promjenama radi. Izuzetno je važno ukoliko imate genetske predispozicije ili utjecaje vanjskih faktora koji dovode do pojave raka kože da se obratite liječniku specijalisti, dermatologu koji će vrlo brzo i jednostavno ustanoviti o kakvoj se promjeni radi na vašoj koži. Ponekad će preporučiti uklanjanje nekog madeža koji bi potencijalno mogao prerasti u karcinom i na taj način vas preventivno spasiti od ove opake bolesti.

Rak kože vrste

Postoje tri osnovne vrste raka kože; najpoznatiji je melanom, karcinom bazalnih stanica, odnosno bazocelularni karcinom i karcinom pločastih stanica, tj. planocelularni karcinom.

Karcinom pločastih stanica je zapravo rak najvišeg sloja na koži i posljedica je izlaganja kože suncu. Vrlo često se pojavljuje na koži koja je kontinuirano na suncu kao što je lice, ruke, uši. Ovaj rak kože je agresivniji od karcinoma bazalnih stanica. Izgleda kao čirevi koji ne zacjeljuju, a može nastati na normalnoj koži, na samoj opeklini ili ozljedi, na ožiljku koji su izlagani suncu. Često se pojavljuje u dobi nakon 50 godine života zbog kumuliranja zračenja i izlaganja suncu.

Karcinom bazalnih stanica je rak kože koji se pojavljuje u donjem dijelu epiderme, koji se vrlo sporo razvija i ne širi se. Uzrokovan je UV zračenjima, pa se mogu pojaviti i na dijelovima glave obraslim kosom. Nakon navršene 40-te godine trebate pripaziti i na ove promjene na koži.

Melanom kao najopasniji oblik raka kože zbog svoje specifičnosti brzog širenja putem limfnog sustava u druge dijelove tijela, odnosno metastazirati i u druge organe u tijelu. Kada se stanice kože koje daju boju koži melanociti počnu mijenjati, potrebno je što prije potražiti savjet i pregled stručnjaka. Melanom može pogoditi sve dobne skupine, od djece, mladih, odraslih, starih. Mogu se razviti iz postojećih madeža ili kao zasebne izrasline na normalnoj koži, u pjegicama, mrljama ili pigmentiranim površinama. Stoga su redoviti pregledi u današnje doba prevelikog UV zračenja nužnost.

Rak kože simptomi i liječenja

Simptomi raka kože mogu biti različiti, a pojavljuju se kao izrasline (lezije) na koži, kada madež promjeni svoju boju pa postane smeđ, crn, crvenkast ili plavkast. Ukoliko se na jednoj izraslini pojavi nekoliko različitih boja to je također znak da nešto nije u redu. Nepravilni rubovi izrasline ili samog madeža koji djeluju asimetrično. Ukoliko dođe do promjene pigmenta izrasline na koži tokom vremene, te ako postoji krvarenje iz izrasline, to sve upućuje na rak kože kao simptom.

Na simptome treba obratiti pažnju kada dođe do promjene veličine, boje, oblika madeža, krvarenja madeža ili kontinuiranog svrbeža. Također ukoliko je madež tvrd, kvrgav, bolan na dodir i otečen vrijeme je za posjet specijalistu dermatologu kako bi se što prije pristupilo liječenju ukoliko se radi o raku kože.

Ukoliko se dijagnosticira rak kože slijedit će liječenje ovisno o njegovoj vrsti i zahvaćenosti. Liječenje obuhvaća kirurški zahvat odstranjivanja tkiva do normalnog zdravog dijela tkiva. Ukoliko je potrebno moguća je kemoterapija, zračenje rengenskim zrakama, te biološka terapija. Vrstu liječenja će odrediti dermatolog kao dio onkološkog liječenja.

Tagovi: