Detonic - zaboravite na probleme s mokrenjem

Rješava proble s mokraćnim mjehurom, bez obzira na njihov uzrok

 • Broj 1 među preporukama urologa za 2019. godinu
 • Ublažava nelagodu i bol u predjelu trbuha
 • Donosi potpuno olakšanje prilikom posjete toaleta
 • Štiti od relapsa duže od godinu dana
 • Djeluje protiv bolesti genitourinarnog sustava
 • Pozitivno utječe na rad bubrega

 

Mokrenje u krevet – uzrok i liječenje problema

Sponzorirano

Mokrenje u krevet - uzrok i liječenje problema

Što je mokrenje u krevet?

Mokrenje u krevet ili noćna enureza je ponavljano i nenamjerno mokrenje prvenstveno djeteta u snu koje još nije uspostavilo kontrolu nad mokrenjem tijekom noći. Iako navedeni pojam najčešće povezujemo s djecom, ono može također biti prisutno kod odraslih, i osobito starijih. Mokrenje u krevet kod odraslih je znak poremećaja u donjem dijelu mokraćnog sustava. Sama nokturija se opisuje kao stanje kada se pojavljuje česta potreba za noćnim mokrenjem kako bi se ispraznio mjehur. Kod muškaraca ono je čest znak dobroćudnog povećanja prostate, dok kod žena ono može biti simptom urinarne infekcije.

Kod djece navedeno stanje se javlja u svega 30% slučajeva, i češće je prisutnije kod dječaka nego djevojčica. Noćno mokrenje kod djece stručnjaci povezuju s poremećajima spavanja poput mjesečarenja ili noćnih strahova ili noćnih mora. Kod odraslih navedeno stanje se najčešće povezuje s organskim poremećajima, infekcijama mokraćnog sustava, drugim bolestima poput primjerice šećerna bolesti. Noćno mokrenje se isto tako nerijetko povezuje s određenim psihičkim promjenama kod djece ali i odraslih.

Mokrenje u krevet i koji su uzroci i simptomi?

Uzroci mokrenja u krevet ili nikturije mogu biti mnogobrojni, ali ovdje svakako treba naglasiti starenje kao i pretjerano aktivan mokraćni mjehur, rast prostate i infekcije mokraćnog sustava. Mokrenje u krevetu nije uvijek povezano s urološkim stanjima ili bolestima, često uzrok može biti i dijabetes tipa 1 i 2, srčana slabost, noćno lučenje antidiuretskog hormona, noćne apneje, poremećaji sna, neurološke bolesti, bubrežno zatajenje. Isto tako treba pripaziti i na unos tekućine prije spavanje, navedeno se osobito odnosi na konzumaciju kofeina ili alkoholnih pića.

Mokrenje u krevet može imati brojne uzroke koje treba otkriti. I dok sama nokturija ili nikturija zapravo budi osobu iz sna kako bi upozorila da postoji potreba za pražnjenjem mjehura, kod nekih osoba jedini simptom će biti mokrenje u krevet. Sama sposobnost da se mokraća zadrži u mjehuru ovisi ponajviše o normalnoj građi kao i fiziologiji samog mokraćnog te živčanog sustava. Naravno, ovdje također mora postojati isto tako i psihička sposobnost da osoba prepozna potrebu za mokrenjem i za zadržavanje mokraće.

Mokrenje u krevet i kako izgleda dijagnoza i liječenje?

Sama dijagnoza kod poremećaja s mokrenjem kreće od vođenja dnevnika najmanje tjedan dana. U dnevniku pacijent navodi koliko tekućine uzima i koliko mokri. Mokrenje u krevet se povezuje s noćnim mokrenjem, što znači da se prvi korak dijagnoze često preskače i ide se direktno na tražene preglede sa strane liječnika, kao i na laboratorijske pretrage. Kako se liječi mokrenje u krevet ili noćno mokrenje? Ako je riječ o blagim i početnim simptomima za početak liječnik savjetuje promjene u životu pacijenta.

Navedene promjene se odnose na svakodnevno uzimanje 1,5 litre tekućine svaki dan, smanjenje uzimanje tekućine pred putovanje ili kod duljeg boravka na otvorenom, izbjegavanje tekućine pred spavanje, izbjegavanje alkohola i kave. Ako se navedena metoda liječenja ne pokaže uspješnom tada se primjenjuje liječenje uz određene lijekove ili njihovom kombinacijom. Ponekad će nažalost trebati i kirurška intervencija ako se prethodne metode ne pokažu uspješnima. Liječnik sam mora procijeniti pacijenta i na osnovu njegovih uzroka prepoznati što dovodi do poremećaja spavanja i noćnog mokrenja.

Tagovi:

Detonic - zaboravite na probleme s mokrenjem

Rješava proble s mokraćnim mjehurom, bez obzira na njihov uzrok

 • Broj 1 među preporukama urologa za 2019. godinu
 • Ublažava nelagodu i bol u predjelu trbuha
 • Donosi potpuno olakšanje prilikom posjete toaleta
 • Štiti od relapsa duže od godinu dana
 • Djeluje protiv bolesti genitourinarnog sustava
 • Pozitivno utječe na rad bubrega