Detonic - zaboravite na probleme s mokrenjem

Rješava proble s mokraćnim mjehurom, bez obzira na njihov uzrok

 • Broj 1 među preporukama urologa za 2019. godinu
 • Ublažava nelagodu i bol u predjelu trbuha
 • Donosi potpuno olakšanje prilikom posjete toaleta
 • Štiti od relapsa duže od godinu dana
 • Djeluje protiv bolesti genitourinarnog sustava
 • Pozitivno utječe na rad bubrega

 

Noćno mokrenje (nokturija, nikturija) – uzrok i liječenje

Ljepota i zdravlje

Noćno mokrenje (nokturija, nikturija) - uzrok i liječenje

Noćno mokrenje uzroci

Noćno mokrenje ili kako se stručno zove nokturija ili nikturija je mokrenje koje osobu budi iz sna jer mora i prazniti mokraćni mjehur. Postoje brojni uzroci koji dovode do potrebe za noćnim mokrenjem koje može ozbiljno poremetiti san, uzrokovati kroničan umor zbog neispavanosti i ozbiljno narušiti zdravlje.

Kada se radi o smanjenom volumenu mokraćnog mjehura uzroci mogu biti fibroza ili otvrdnuće stijenke mjehura, posljedica kirurškog zahvat na mokraćnom mjehuru uslijed preosjetljivosti, upala ili infekcija mokraćnog mjehura, mogući kamenci u mjehuru ili pojava raka mokraćnog mjehura.

Također, ukoliko prije spavanja unosite poveće količine tekućine ili tokom cijelog dana može biti uzrok za noćno mokrenje. Ukoliko se radi o povećanom stvaranju mokraće uzroci mogu biti dijabetes, oštećenja i bolesti bubrega, manjak estrogena hormona, te hiperkalcemija koja se očituje kao povećana razina kalcija u krvi. Depresija, artritis, povišeni krvni tlak, uz dijabetes također mogu biti uzroci noćnog mokrenja. No, kod muškaraca to može biti i prostatitis i rak prostate, a kod žena pretilost, povišena tjelesna težina, histerektomija, infekcije mokraćnog sustava, te upale probavnog trakta.

Noćno mokrenje simptomi

Noćno mokrenje ima vrlo jednostavne simptome koji se prepoznaju tako da se budite i po tri puta tokom noći zbog potrebe za pražnjenjem mjehura. Takav period noćnih mokrenja traje dulji period i u velikoj većini slučajeva osobe koje imaju ove probleme se rijetko odlučuju potražiti liječničku pomoć, pa trpe ovakvo stanje i do godine dana.

Uobičajeno sa procesom starenja i mišići se olabave pa je kod starijih osoba noćno mokrenje uobičajena pojava, iako se i kod starijih osoba mogu liječiti uzroci noćnog mokrenja.

Simptomi se dijele na one koji iritiraju poput učestalog i dnevnog, a pogotovo noćnog mokrenja uz preveliku urgenciju zbog nemogućnosti zadržavanja urina, te pojava inkontinencije. Te postoje opstruktivni simptomi koji zapravo otežavaju normalno mokrenje na način da je mokraćni mlaz slabiji i tanji, postoji napinjanje kod mokrenja, prekidi mlaza kod mokrenja, kapanje mokraće nakon mokrenja koje se ne može kontrolirati, ali i zadržavanje mokraće koje već prelazi u akutno stanje.

Noćno mokrenje liječenje

Noćno mokrenje se svakako može promijeniti i pospješiti liječenje ukoliko promijenite životne navike, a to je da dnevno uzimate najmanje 1,5 litre tekućine, da dva sata prije spavanja ne konzumirate veće količine tekućine. Prije spavanja obavezno obavite pražnjenje mjehura čak iako vam se čini da nemate ništa za izmokriti, neka vam to bude ritual neposredno prije spavanja.

Također, ukoliko idete na dugo putovanje ili niste u mogućnosti otići na toalet smanjite unos tekućine da ne opteretite mokraćni mjehur, no to nije slučaj svaki dan nego iznimka, ipak se pridržavajte 1,5 litre tekućine dnevno.

Postoje lijekovi koji utječu da se noćno mokrenje smanji, a ukoliko se lijekovima to ne može regulirati, specijalist može preporučiti i operativni zahvat posebno ako se radi o akutnom stanju zadržavanja mokraće koje može biti opasno po život osobe. Također se operativni zahvat može preporučiti i kod čestih infekcija, kamenaca prisutnih u mokraćnom mjehuru, te kod benigne hiperplazije prostate kod muškaraca kada se radi otvorena prostatektomija.

Tagovi:

Detonic - zaboravite na probleme s mokrenjem

Rješava proble s mokraćnim mjehurom, bez obzira na njihov uzrok

 • Broj 1 među preporukama urologa za 2019. godinu
 • Ublažava nelagodu i bol u predjelu trbuha
 • Donosi potpuno olakšanje prilikom posjete toaleta
 • Štiti od relapsa duže od godinu dana
 • Djeluje protiv bolesti genitourinarnog sustava
 • Pozitivno utječe na rad bubrega