Kronična limfocitna leukemija – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Kronična limfocitna leukemija - uzrok, simptomi, liječenje

Što je kronična limfocitna leukemija

Kronična limfocitna leukemija, poznata pod akronimom KLL, zloćudna je bolest koja utječe na proizvodnju bijelih krvnih stanica, limfocita, odgovornih za borbu protiv infekcija. Tijelo proizvodi abnormalno visok broj limfocita koji ne funkcioniraju ispravno. Neke od tih stanica su progresivne i rastu mnogo brže od normalne. Budući da je to kronična bolest, razvija se sporo i potrebno je neko vrijeme da se simptomi pojave u tijelu. Još uvijek se pouzdano ne zna što pokreće proces razvoja kronične limfocitne leukemije. Ali ono što je poznato jest da postoji genetska mutacija u DNK stanica koja uzrokuje nastanak abnormalnih limfocita.

Za razliku od drugih vrsta raka, KLL nije povezan s nasljednim čimbenicima. Kronična limfocitna leukemija pogađa osobe starije od 50 godina, no može oboljeti i mlađe osobe u ranim tridesetima. KLL je češća bolest u muškaraca nego u žena. U početnim, ranim stadijima bolesnici s KLL-om ne trebaju hitno liječenje, budući da bolest obično napreduje sporije od akutne limfocitne leukemije.

Kronična limfocitna leukemija – simptomi

Koji su simptomi kronične limfocitne leukemije? Bolest se razvija sporo, a simptomi se obično uočavaju u uznapredovalom stadiju. Ovu vrstu leukemije karakteriziraju povećani limfni čvorovi, gubitak težine i pretjerani umor. Kronična limfocitna leukemija u početku nije agresivna i ne nosi visoki rizik od smrtnosti. Gotovo 80% slučajeva dijagnosticira se bez simptoma. Kada je u uznapredovalom stadiju, povećava se rizik od smrtnosti. Zbog kašnjenja u pojavi simptoma, bolest se najčešće prepoznaje rutinskim krvnim pretragama, u kojima se može utvrditi povećanje broja limfocita.

Zbog toga se u koštanoj srži zadržavaju stanice koje ne funkcioniraju kako treba, što uzrokuje određene zdravstvene probleme kod bolesnika. Kada se pojave simptomi kronične limfocitne leukemije, manifestiraju se kao: osjećaj slabosti, povećani limfni čvorovi oko vrata, groznica, krvarenje iz nosa ili desni, bol u kostima, stalni osjećaj punoće, gubitak težine bez vidljivog razloga, modrice na koži, noćna znojenje i razdražljivost. Kronična limfocitna leukemija može izazvati komplikacije ako se ne liječi pravilno. Obično se radi o čestim infekcijama gornjih i donjih dišnih putova. Mogu se javiti i problemi s imunološkim sustavom, a postoji i povećan rizik od raka kože poput melanoma i raka pluća.

Kako se liječi kronična limfocitna leukemija?

Kako se liječi kronična limfocitna leukemija? Dijagnoza kronične limfoidne leukemije postavlja se analizom krvnih stanica putem rezultata analize uzorka krvi. Iako je krvna slika dovoljna za postavljanje dijagnoze kronične limfocitne leukemije, potrebno je učiniti i druge pretrage koje omogućuju potvrdu da se radi o leukemiji. Mogućnosti liječenja kronične limfocitne leukemije ovise o nizu čimbenika, kao što su dob, rizične skupine, genetske promjene, što može dovesti do različitih terapijskih pristupa.

Budući da ova bolest ima male šanse za izlječenje, liječnik može odlučiti koji je najbolji način liječenja. U bolesnika s ovom bolešću liječnik prati njegovo stanje kako bi započeo liječenje kada kronična limfocitna leukemija počne napredovati. U slučaju srednjeg rizika kod kojeg se uočava povećanje limfnih čvorova potrebno je liječničko praćenje kako bi se potvrdio razvoj bolesti i liječenje kemoterapijom ili radioterapijom. Kod visokog rizika prepoznaju se karakteristični simptomi KLL-a, tada treba odmah započeti s liječenjem. Najpreporučljiviji tretman je transplantacija koštane srži, uz kemoterapiju i radioterapiju.

Tagovi: