Kako se dobije leukemija

Kako se dobije leukemija

Kako se dobije leukemija?

Leukemija je zloćudna bolest koja utječe na bijele krvne stanice koje štite tijelo od infekcija. Može se razviti u bilo kojoj dobi i najčešća je vrsta raka. Iako su uzroci leukemije još uvijek nepoznati, čimbenici rizika uključuju izloženost ionizirajućem zračenju, zatim izloženost kemikalijama u djetinjstvu i tijekom trudnoće. Glavna karakteristika ove bolesti je nakupljanje mladih abnormalnih stanica u koštanoj srži, koje zamjenjuju normalne krvne stanice. Abnormalne stanice, zvane blasti, preuzimaju koštanu srž, ometajući proizvodnju novih stanica zamjenom zdravih stanica. Inače, koštana srž je želatinozno tkivo koje se nalazi unutar kostiju. Odgovoran je za proizvodnju crvenih krvnih stanica, bijelih krvnih stanica i trombocita. U leukemiji, bijele krvne stanice gube svoju zaštitnu funkciju i počinju se nekontrolirano proizvoditi. Na taj način se nakupljaju u koštanoj srži. To ih tjera da zamijene zdrave stanice utječući na proizvodnju drugih važnih tvari u krvi. Mutacija se može dogoditi u limfoidnim ili mijeloidnim stanicama, što određuje podtip bolesti, odnosno limfoidnu, limfocitnu i limfoblastičnu leukemiju ili mijeloičnu ili mijeloblastičnu leukemiju. Brzina rasta stanica raka određuje još jednu karakteristiku leukemija: kronične, tj. sporiji ili akutni, tj. brže.

Leukemija, klasifikacija i simptomi

Bolest ima različite klasifikacije, koje se razlikuju prema evoluciji i vrstama zahvaćenih bijelih krvnih stanica. Limfni tip uključuje limfne stanice. Mijeloidni tip je posljedica problema s mijeloidnim matičnim stanicama. Kod kroničnog oblika leukemije njen razvoj se odvija sporo jer su stanice višeg stupnja zrelosti što smanjuje pojavu simptoma. Akutni oblici leukemije spadaju među najteže zbog brzine razmnožavanja stanica. Nezrele stanice smanjuju sposobnost zdravih stanica da djeluju protiv anemije, krvarenja i infekcija. Također, akutni oblik leukemije se brže dijagnosticira. Akutna mijeloična leukemija više pogađa starije osobe, povezana je s procesom starenja i izloženošću kemoterapiji. Kronična mijeloična leukemija više pogađa odrasle osobe. Kod ove vrste leukemije bolest se utvrđuje krvnim pretragama gdje je prisutan vrlo visok broj leukocita. Zatim razlikujemo akutnu limfoblastičnu leukemiju, koja je najčešća u djece, i kroničnu limfoblastičnu leukemiju, koja se javlja kod osoba starijih od 55 godina. Koji su simptomi leukemije? Glavni simptomi leukemije su: anemija, česte infekcije, krvarenje iz desni i nosa, ljubičaste mrlje na koži ili crvene mrlje ispod kože. Ostali uobičajeni simptomi leukemije: groznica, noćno znojenje, natečeni limfni čvorovi na vratu i pazuhu, nelagoda u trbuhu uzrokovana oticanjem jetre ili slezene, bolovi u kostima, gubitak težine. Kod kronične leukemije potrebno je dosta vremena da se simptomi pojave. Kod akutne leukemije simptomi su agresivniji.

Je li leukemija izlječiva?

Kod sumnje na leukemiju radi se pretraga krvi. Stanice se zatim procjenjuju na temelju pregleda koštane srži ili biopsije koštane srži. Nakon potvrde dijagnoze započinje proces liječenja. Je li leukemija izlječiva? Izlječenje ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući vrste zahvaćenih stanica, kao i vrijeme koje je potrebno da se bolest dijagnosticira. Liječenje se odvija u fazama. Ovisno o proširenosti bolesti, pacijent može biti podvrgnut imunoterapiji, kemoterapiji, radioterapiji, kao i kombinaciji različitih tretmana. Kemoterapija je vrlo učinkovita u smanjenju broja stanica leukemije. Transplantacija koštane srži kod leukemije učinkovit je način liječenja koji se koristi kod mlađih bolesnika i bolesnika koji su bili otporni na prvi tretman. Neki oblici kronične leukemije imaju blagi tijek, zbog čega liječenje može trajati dugo. Ako se leukemija rano dijagnosticira, šanse za izlječenje su puno veće. Drugim riječima, izlječenje i uspješnost liječenja ovise o vrsti bolesti i stadiju u kojem je otkrivena. Zato je vrlo važno redovito odlaziti na godišnje preglede, jer kompletna krvna slika može otkriti leukemiju.


Tagovi: