Krivo držanje – kako ispraviti držanje

motion free

Nautubone - obnavlja zglobove i hrskavice

Do 100% fizičke pokretljivosti u 28 dana.
  • regenerira tkivo hrskavice i zglobova
  • instantno ublažava bol
  • prirodan tretman bez nuspojava
  • štedi vaš novac
  • jednostavno za uporabu
Krivo držanje - kako ispraviti držanje

Što je krivo držanje?

Krivo držanje ili skolioza su dijagnoze koje se u najviše slučajeva otkrivaju na sistematskim pregledima. Što je krivo držanje? Loša postura je može opisati kao nepravilan odnos između mišićno koštanih struktura bez ikakvih anatomskih promjena na našoj kralježnici. Kod krivog držanja opterećenja na našem tijelu se ne prenose na ravnomjeran način duž kralježnice, i to dovodi do pojačanog opterećenja kostiju, mišića, kao i zglobova. Nepravilno držane je danas često, i javlja se već kod 25% djece.

Uzrokovano je dugim sjedenjem, nošenjem teškog tereta, manjkom fizičke aktivnosti, naglim rastom u adolescenciji. Ovakvo držanje nam često donosi bolove u vratu, leđima, nogama, i ramenima, i isto tako se povezuje s glavoboljama, umorom i stresom. Dugoročno, navedeni problem može dovesti do raznih mišićno - koštanih problema ili poremećaja. Stručnjaci savjetuju redovite sistematske preglede, što znači jedanput godišnje. Upravo se na sistematskim pregledima može ustanoviti da li je naše držanje uspravno ili da li na njemu treba poraditi.

Kako prepoznati krivo držanje?

Pravilno držanje našeg tijela u uspravnom stavu će podrazumijevati da se (gledano sa strane) naše uši, ramena, kukovi, koljena kao i nožni zglobovi spajaju u ravnini. Kod sljedećeg položaja, naša glava treba biti uzdignuta, a naša leđa ispravljena tako da zadržavaju prirodan položaj same kralježnice. Kod ležećeg položaja naša glava i vrat bi trebali biti u ravnini s našim leđima. Krivo držanje se može ustanoviti na temelju odstupanja navedenog.

Što napraviti ako se ustanovi krivo držanje? U slučaju da se ustanovi da imate nepravilno držanje, tada se rade česte kontrole, rade se specifične vježbe i postoji mogućnost nošenja ortoze. Ortoza je poseban steznik koji se može napraviti po mjeri svakog pacijenta i podržava određeni dio tijela. Specifične vježbe mogu dodatno smanjiti nepravilno držanje i usporavaju daljnje napredovanje stanja. Vježbe takve vrste se najčešće koriste kod blažih oblika skolioze, a kombiniraju se uz nošenje ortoze. Ponekad, premda u rijetkim slučajevima, nepravilno držanje može dovesti do operativnih zahvata.

Kako spriječiti i ispraviti krivo držanje?

Krivo držanje ćemo najbolje ispraviti ako jačamo svoje mišiće redovitom tjelesnom aktivnošću. Mladima se preporučuje bavljenje tjelesnom aktivnošću najmanje do 60 minuta dnevno. Preporučene aktivnosti su: Plivanje, trčanje, vožnja bicikla. Adolescentima se preporučuju vježbe medicinske gimnastike i vježbe uz terapeuta. Kasnije se preporučuje redovito primjenjivati fizioterapijske vježbe i doma. Da bi spriječili krivo držanje potrebno je izbjegavati dulje sjedenje, osobito ispred računala ili uz mobitel. Čitanje sitnih slova na ekranu ne samo da uništava naš vid, već djeluje loše i na našu vratnu kralježnicu.

Treba oprezno pristupiti i izboru ruksaka, i pravilnom nošenju istog. Prije vježbanja potrebno je napraviti dobro zagrijavanje, a nakon vježbanja dobro istezanje. Skolioza je danas najčešći poremećaj krivog držanja, i javlja se u 3% sveukupne populacije. Navedena deformacija se događa na kralježnici i karakteristična je po savijanju kralježnice u stranu, što znači da ravna kralježnica poprima oblik slova S ili C. Navedeno stanje se rješava gore navedenim metodama, a liječenje će ovisiti o samom stupnju stanja.


Tagovi:

motion free

Nautubone - obnavlja zglobove i hrskavice

Do 100% fizičke pokretljivosti u 28 dana.
  • regenerira tkivo hrskavice i zglobova
  • instantno ublažava bol
  • prirodan tretman bez nuspojava
  • štedi vaš novac
  • jednostavno za uporabu