Vratna kralježnica bolovi – uzrok, simptomi, liječenje

Vratna kralježnica bolovi - uzrok, simptomi, liječenje

Vratna kralježnica vas može boljeti zbog različitih uzroka

Dovoljno je da samo jednu noć provedete i prospavate u neudobnom položaju i da drugi dan imate bolove ili zakočenost u vratu. Vratna kralježnica vas može boljeti zbog različitih razloga, mišićne napetosti vratnih mišića, stresa, lošeg položaja na poslu (ergonomija), dugog sjedenja u neudobnom položaju. Udarci padovi i druge ozljede vratne kralježnice, neudoban ležaj, neadekvatan jastuk i zaležanost koja izaziva kočenje vrata, upale i infekcije, uklještenje živca u vratnom dijelu (hernija diska), uzroka za vratobolju je zbilja mnogo.

Vratna kralježnica je bolna i ako imate osteoartritis u vratu, što znači degenerativne promjene na vratnoj kralježnice ili sportske ozljede u području vrata. Tumori vrata su rijetki, ali mogu biti uzrok bolova ako se pojave, kao i razni neurološki problemi (radikulopatija i cervikalna stenoza). Od ozljeda katkada i nakon liječenja ostane kronična bol. Ako bol u vratu traje više od nekoliko dana i uobičajene mjere samopomoći ne pomažu, ne postavljajte sami sebi dijagnozu, idite liječniku.

Što možete sami učiniti kada vas boli vratna kralježnica

Ako ste se probudili s bolovima u vratu, nagonski pokušavate sami sebi pomoći, pa je važno nabrojati sve što možete sami učiniti kada vas boli vratna kralježnica, hladnoća i toplina su dva velika saveznika kod takvih bolova. Hladni oblozi se drže oko 20 minuta i mijenjaju svakih sat vremena, topli oblozi ili tople kupke (20 - 30 minuta) opuštaju vratne mišiće. Pomažu blage vježbe istezanja, nježna masaža i vježbe jačanja vratnih mišića također olakšavaju bolove.

Zdrava vratna kralježnica ovisi o pravilnom držanju tijela prilikom sjedenja ili stajanja, nabavite ergonomski radni stolac i anatomski jastuk za spavanje. Tehnike opuštanja i tehnike dubokog disanja opuštaju vratne mišiće i smanjuju bol. Odmarajte se dovoljno, ako je potrebno izostavite aktivnosti koje pojačavaju bol na neko vrijeme. Pomažu analgetici bez recepta, poput ibuprofena, no, svakako je najmudrije prvo posjetiti liječnika koji će utvrditi pravo stanje, točnu dijagnozu i saznati ćete da iza vaše vratobolje nije neko drugo ozbiljnije stanje.

Kad vratna kralježnica boli duže vremena idite liječniku

Nisu sve vratobolje bezazlene i ne prolaze sve za dva do tri dana. Zato, kad vratna kralježnica boli duže vremena idite liječniku, naročito nakon ozljeda, padova, prometnih nesreća. I oštra i jaka iznenadna bol u vrat je signal da trebate potražiti liječničku pomoć, naročito ako je ta bol praćena općom slabošću, vrtoglavicom, nesvjesticom ili problemima sa ravnotežom. Ako i manja bol traje više dana i svaki dan se pojačava, a ne pomažu ni analgetici idite liječniku.

Mučnine, povraćanje, glavobolje, vrtoglavice gubitak svijestimogu biti samo simptomi da vratna kralježnica nije u najboljem stanju. Slabost i trnci u ramenima, rukama i nogama mogu također ukazivati na probleme u vratnoj kralježnici, naročito ako već imate povijest problema sa vratnom kralježnicom poput hernije diska, starih ozljeda i već obavljenih operacija vratne kralježnice. Poremećaji osjeta i motoričkih funkcija u rukama, nogama ili drgdje su znak za ozbiljnju bolničku obradu radi dobivanja ispravne, detaljne i točne dijagnoze.


Tagovi: