Duo C&P - zaustavlja gubitak vida

Uz samo 2 kapsule dnevno!
 • Olakšava naprezanje i umor očiju
 • Oslobađa natečenosti oko očiju zbog nošenja kontaktnih leća, naprezanja očiju, alergija
 • Poboljšava oštrinu vida pozitivno utječući na funkcioniranje oka i očnih mišića
 • Pomaže u jačanju imuniteta
 • Kontrola kvalitete
 • Jedinstven sastav

Kratkovidnost – uzrok, simptomi i liječenje

Sponzorirano

Kratkovidnost - uzrok, simptomi i liječenje

Što je miopija ili kratkovidnost

Dobro zdravlje očiju jedan je od ključnih aspekata za postizanje potrebne kvalitete života. Ako imate manje od 40 godina, a gledanje u udaljene objekte postalo je teže nego inače, onda je riječ o kratkovidnosti. Kratkovidnost ili miopija je stanje u kojem osoba može jasno vidjeti obližnje objekte dok su udaljeni objekti zamućeni. Naime, miopija je jedan od najčešćih problema s vidom.

Dosadašnje iskustvo pokazalo je da osobe s niskim čitalačkim navikama imaju smanjen rizik od kratkovidnosti. Ova vrsta disfunkcije pogađa osobe različite dobi, a među najčešćim uzrocima su: kada je rožnica deformirana, više od normalnog, zatim aksijalna miopija i indeksna miopija. Kada je riječ o kratkovidnosti, ponekad je riječ o nasljednom stanju koje se otkriva od 8. do 12. godine života. Kratkovidnost je prisutna kod 22% svjetske populacije i podjednako pogađa muškarce i žene. Osim toga, može napredovati postupno ili vrlo brzo. Genetski čimbenici utječu na nastanak miopije, zbog čega je važno voditi brigu o zdravlju očiju od najranije dobi.

Kratkovidnost – uzrok i simptomi

Što je uzrok ovog stanja? Miopija može biti vrlo progresivna i postaje degenerativna, a te promjene dovode do brzog napredovanja i gubitka vida. Dijeli se na blagu, umjerenu do tešku. Kod odraslih može biti povezana s dijabetesom ili kataraktom. Koji su glavni simptomi miopije? Među glavnim simptomima su poteškoće u gledanju objekata u daljini, čitanje znakova i brojeva te problemi u vožnji, osobito noću. Kod uznapredovalog stanja dolazi do više nelagode, umora, pa se i kod obližnjih predmeta lako gubi fokus.

Osim zamagljenog vida, drugi simptomi koji utječu na kratkovidnost su glavobolja, bol u očima, pretjerani umor, poteškoće u čitanju udaljenih indikacija, stalno treptanje, napetost mišića, djelomično zatvaranje kapaka radi jasnijeg vida. U slučaju degenerativne kratkovidnosti javljaju se simptomi gdje je vid na daljinu vrlo loš, javljaju se crne točkice u vidnom polju, čak i uz korištenje naočala i kontaktnih leća. Ako se problem ne liječi, može se brzo razviti i dovesti do trajne sljepoće. Kako bi se prepoznala kratkovidnost kod djece, važno je uzeti u obzir indikacije, kao što su poteškoće u učenju u školi, dijete ne vidi male i udaljene predmete.

Kratkovidnost kako se liječi

Kratkovidnost je povezana s nekoliko komplikacija, uključujući smanjenu kvalitetu života, česti umor očiju, povećani rizik tijekom noćne vožnje i prijelome mrežnice. Kako se simptomi mogu ublažiti? Kratkovidnost se može ublažiti određenim tretmanima, nošenjem naočala ili kontaktnih leća. No, kako je ovo samo privremeno rješenje, za ljude koji žele riješiti ovaj problem, operacija smanjuje potrebu za nošenjem naočala ili kontaktnih leća. Refraktivna kirurgija je laserski zahvat u kojem se mijenja zakrivljenost rožnice, oblikujući njezin oblik kako bi se ispravila miopija.

Prije nego što odlučite ispraviti miopiju, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste razumjeli rizik i poduzeli mjere opreza nakon postoperativnog razdoblja. Iako se miopija ne može spriječiti, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste zaštitili svoje oči. Redoviti pregledi kod oftalmologa, kontrola kroničnih bolesti (hipertenzija i dijabetes), zaštita očiju, zdrava i uravnotežena prehrana u kojoj dominira vitamin A, izbjegavanje alkohola i cigareta te dovoljno svjetla u domu doprinose poboljšanju ovog stanja. Što se miopija prije otkrije i liječi, to bolje, jer postoji kontrola nad ovom disfunkcijom.

Tagovi:

Duo C&P - zaustavlja gubitak vida

Uz samo 2 kapsule dnevno!
 • Olakšava naprezanje i umor očiju
 • Oslobađa natečenosti oko očiju zbog nošenja kontaktnih leća, naprezanja očiju, alergija
 • Poboljšava oštrinu vida pozitivno utječući na funkcioniranje oka i očnih mišića
 • Pomaže u jačanju imuniteta
 • Kontrola kvalitete
 • Jedinstven sastav