Miopija – uzrok, simptomi i liječenje

Miopija - uzrok, simptomi i liječenje

Što je miopija i koji su uzroci

Miopija ili kratkovidnost je pojava u oku kada dolazi do lomljenja zraka, te osoba vidi stvari i ljude iz okoline ako su joj blizu, no ako su udaljeni te stvari i ljudi su mutni. Ova pojava zapravo predstavlja poremećaje lomljenja zraka svjetla ispred mrežnice oka, umjesto na mrežnici oka. Svjetlost u oku nije pravilno fokusirana i dolazi do zamućivanja vida, što liječnici nazivaju greškom refrakcije.

Miopija može imati razne uzroke, no najčešći uzrok je genetsko naslijeđe, te ukoliko su oba roditelja kratkovidna i djeca će imati isti problem sa vidom i zamućenosti oka. Također, kratkovidnost se može pojaviti i zbog pretjeranog fokusiranja oka čitajući ili boraveći pred računalom, odnosno kod osoba koje moraju zbog posla koristiti vid na blizinu. Treba razlikovati stvarnu od noćne kratkovidnosti, jer noćna se kratkovidnost javlja kao zamagljenost vida samo u noćnim uvjetima, dok je po danu vid normalan.

Još je jedan od uzroka, odnosno zamućen vid je simptom pojave dijabetesa, pa osobe koje imaju zamućen vid i potvrđena im je kratkovidnost trebaju kontrolirati i razinu šećera u krvi kako bi otklonili rizik od pojave dijabetesa.

Miopija simptomi

Simptomi koji se javljaju u slučaju miopija ili kratkovidnosti su da imate mutan vid kada oko fokusirate na objekte koji su vam udaljeni. Vrlo često imate potrebu za škiljenjem, odnosno poluzatvaranjem kapaka očiju da bi jasnije vidjeli objekte koji vam nisu blizu. Glavobolje vam mogu biti svakodnevne i redovan su simptom kod pojave miopija.

Također ako se radi o noćnoj kratkovidnosti imate problema sa upravljanjem vozila noću, pa je sigurnije da izbjegavate noću upravljanje vozilom kako ne biste prouzrokovali nesreću zbog svoje sigurnosti, ali i sigurnosti svih sudionika u prometu.

Simptomi kratkovidnosti se kod djece otkriju vrlo rano jer djeca koja imaju kratkovidnost često trljaju oči ili učestalo trepću očima kao da im nešto smeta. Također, dijete može sjediti preblizu televizoru ili kada nešto čita mora si približiti knjigu, ali i kada koristi računalo mora biti bliže kako bi moglo jasno vidjeti što je na ekranu. Jednostavnom provjerom kod oftalmologa uz pomoć testa ortotipa može se otkriti radi li se o minus dioptriji koja upućuje na kratkovidnost.

Kako se liječi miopija

Miopija se liječi na način da se svjetlost usmjerava na mrežnicu oka uz pomoć naočala i moguće je u potpunosti korigirati kratkovidnost naročito kod djece. Naočale su vrlo jednostavne za korištenje, te uz kratkovidnost mogu korigirati i druge bolesti oka kao što je astigmatizam. Čak mogu biti vrlo lijep i zabavan modni detalj koje će dijete nositi jedan period svog života dok se vid ne korigira.

Kontaktne leće su također jedan od načina korekcije vida, miopija oka, no kod korištenja leća je potrebna pravilna upotreba i higijena kako ne bi došlo do upala oka. Leće nisu jednostavne i praktične poput naočala, te su nešto i skuplje.

Kirurgija koja se bavi korekcijom oka je refrakcijska kirurgija koja uz pomoć lasera radi postupak ispravljanja zakrivljenosti rožnice oka. Postoje razne metode koje se danas rade laserom a ovise o tipu iskrivljenosti koji je uzrokovao kratkovidnost. Kao i svaka operacija, tako i operacija oka nosi sa sobom određene rizike jer oko je vrlo osjetljiv organ i može doći do povrede oka tokom kirurške obrade.


Tagovi: