Napetost mišića – kako opustiti tijelo

motion free

Nautubone - obnavlja zglobove i hrskavice

Do 100% fizičke pokretljivosti u 28 dana.
  • regenerira tkivo hrskavice i zglobova
  • instantno ublažava bol
  • prirodan tretman bez nuspojava
  • štedi vaš novac
  • jednostavno za uporabu
Napetost mišića - kako opustiti tijelo

Što uzrokuje napetost mišića?

Napetost mišića ili još poznato kao ukočenost mišića jedan je od najčešćih uzroka bolova u mišićima. Karakterizira ga nesposobnost mišića da se normalno opuste. Stanje može utjecati na bilo koji mišić u tijelu, uzrokujući oštru bol koja otežava kretanje. Mišići su po cijelom tijelu. Kada trebate pomaknuti određeni dio tijela, vaš mozak šalje živčani signal mišićima koji se nalaze u tom dijelu tijela. To uzrokuje da se mišići stežu ili skupljaju. Mišići se mogu kontrahirati malo ili puno, ovisno o vrsti signala koji mozak šalje. Nakon kontrakcije, mišići se opuštaju do sljedećeg puta kada ih trebate koristiti.

Ukočenost mišića događa se kada mišić ili skupina mišića ostaju kontrahirani ili djelomično kontrahirani dulje vrijeme. Mozak nastavlja slati živčane signale govoreći mišiću da se kontrahira čak i kada mišić više nije potreban za kretanje. To ponekad može trajati nekoliko sati ili dana. Što duže vaš mišić ostaje stegnut, osjećat ćete više boli. Napetost mišića često uzrokuje stres, koji ima negativan utjecaj na živčani sustav. Živčani sustav može reagirati na stres dodatnim pritiskom na krvne žile, što rezultira smanjenim protokom krvi u mišiće, i to može uzrokovati ukočenost mišića i bol. Određeni lijekovi, kao što su statini, također mogu uzrokovati ukočenost mišića. Neka medicinska stanja također mogu doprinijeti tome, a to su amiotrofična lateralna skleroza, sindrom kroničnog naprezanja, sindrom kroničnog umora, klaudikacija, dehidracija, odgođena bol u mišićima, distonija, fibromialgija, lupus, Lajmska bolest i pjegava groznica Rocky Mountaina, sindrom miofascijalne boli, Parkinsonova bolest, polymyalgia rheumatica, ozljeda od ponavljajućeg naprezanja, reumatoidni artritis, bakterijske i virusne infekcije
te stisnuti živci.

Kako prepoznati napetost mišića?

Ako znate da je napetost mišića kod vas rezultat manje ozljede, stresa ili prekomjerne upotrebe vaših mišića, tada se ne morate puno brinuti i možete se najnormalnije sami liječiti od doma. Međutim, ako sumnjate da je napetost mišića uzrokovana nekom teškom ozljedom ili nedijagnosticiranim stanjem, trebali biste nazvati svog doktora. Također, trebate potražiti liječničku pomoć ukoliko ukočenost mišića ne nestane unutar tjedan dana ili je uzrokovana zbog određenih čimbenika, poput ugriza krpelja, pojave neobjašnjivog osipa, crvenih i natečenih mišića, i ako se ukočenost mišića pojavila zbog povećanje doze lijeka ili promjene lijeka.

Kada je stanje veoma ozbiljno i trebate potražiti hitnu liječničku pomoć je kada se uz ukočenost mišića pojave i ovi simptomi, a to su vam poteškoće u disanju, vrtoglavica, veliki osjećaj slabosti u vašim mišića gdje ne možete ih pod normalno koristiti, visoka tjelesna temperatura i ukočenost vrata. U takvim situacijama može biti posrijedi nešto ozbiljno, stoga morate reagirati pod hitno i brzo.

Kako se može liječiti napetost mišića?

Postoji naravno ni način kako se može napetost mišića tretirati, a to je kroz tretman koji potiče mišiće na opuštanje. Specifični tretman koji se koristi za ukočenost mišića može varirati ovisno o uzroku te koliko je ozbiljno stanje. Kućni lijekovi obično su učinkoviti u liječenju ukočenosti mišića uzrokovane manjim ozljedama, stresom ili prekomjernom upotrebom mišića. Može nanositi topli oblog na zahvaćeni mišić kako bi se opustio ukočeni mišići ili istegnute napete mišiće, izbjegavati naporne aktivnost dok se mišić ne opusti, te možete otići na masažu, obaviti sesiju joge ili tai chija.

Za sve teške ozljede ili osnovna zdravstvena stanja koja mogu uzrokovati ukočenost mišića, trebati će vam liječnička pomoć. Liječenje će prvo riješiti stanje ili ozljedu, a zatim napetost mišića. Ovisno o specifičnom uzroku napetosti mišića, medicinsko liječenje može uključivati ​​operaciju, lijekove i fizikalnu terapiju. Ovisno o tome koji je glavni uzročnik ukočenosti mišića i kakvo je trenutno stanje, na temelju toga će vam vaš doktor odrediti tretman liječenje.


Tagovi:

motion free

Nautubone - obnavlja zglobove i hrskavice

Do 100% fizičke pokretljivosti u 28 dana.
  • regenerira tkivo hrskavice i zglobova
  • instantno ublažava bol
  • prirodan tretman bez nuspojava
  • štedi vaš novac
  • jednostavno za uporabu