Koliko vrijedi liječnička potvrda o preboljenju covida

Ljubav i veze

Koliko vrijedi liječnička potvrda o preboljenju covida

Što je liječnička potvrda o preboljenju

Sukladno novim mjerama Stožera civilne zaštite za sprječavanje širenja COVID – a donesene su nove mjere vezane za sve one koji su zaposleni u javnom i državnom sektoru. Naime, mnogi ne mogu na posao bez valjane COVID potvrde. Oni koji nisu cijepljeni na posao će tako moći s COVID potvrdom na osnovi preboljenja. COVID potvrdu koja sadrži QR kod, bilo u digitalnom ili fizičkom obliku mogu dobiti oni građani koji su u posljednjih šest mjeseci preboljeli COVID – 19 i to mogu dokazati s pozitivnim PCR testom.

Navedeni QR kod prilikom očitovanja će pružiti sve informacije vezano za vašu potvrdu. Naglašeno je kako potvrdu o preboljenju mogu dobiti osobe koje su preboljele COVID – 19 i to 11 dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa. EU preboljenje dokazuje isključivo na navedeni način dok Hrvatska ipak ima svoja nova pravila. Naime ako ste preboljeli COVID – 19 unutar 8 ili možda 11 mjeseci i ne možete po pravilima doći do COVID potvrde, tada nastupa liječnička potvrda o preboljenju koja se dobiva sa strane liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Što je liječnička potvrda o preboljenju? Navedena potvrda je dokaz da je osoba preboljela COVID posljednjih mjeseci. Uvjet za dobivanje ne mora biti negativan PCR test, može biti i brzi antigenski test. Potvrdu liječnika je moguće dobiti ako se uopće niste testirali u posljednjih dana ili ako ste negativni na preboljenje. Navedenu potvrdu mogu dobiti osobe koje su u obitelji imale dijagnosticirane COVID bolesnike, osobe kojima je utvrđen COVID – 19 s PCR testom unutar zadnjih 12 mjeseci, osobe koje su preboljele COVID, i osobe koje su cijepljenje samo jednom dozom cjepiva.

Razlika između EU digitalne covid potvrde i liječničke potvrde o preboljenju

I dalje se postavlja pitanje koje su razlike između EU digitalne COVID potvrde i potvrde o preboljenju? Kao što joj i samo ime govori, EU digitalna potvrda se koristi na razini Europske Unije a ne samo unutar Hrvatske. Potvrda vrijedi godinu dana i istekom se automatski produžuje. Liječnička potvrda se s druge strane izdaje sa strane liječnika i za nju vrijede samo pravila u Republici Hrvatskoj. Razlike se nalaze u tome gdje i kako se koriste navedene potvrde.

EU digitalna COVID potvrda se može koristiti za putovanje unutar Europe, možemo ju nazvati svojevrsnom ulaznicom na razna događanja koja sadrže puno ljudi poput vjenčanja ili koncerta. Liječnička potvrda s druge strane služi kao potvrda za zdravstvo i socijalu, može se koristiti kao ulazak u Hrvatsku, ali je njena uporaba ograničena samo unutar Republike Hrvatske. Prema novim odlukama Stožera, navedena potvrda će se morati koristiti i za ulazak u sve državne institucije.

Za što nam sve služi liječnička potvrda o preboljenju

Liječnička potvrda o preboljenju COVID – a će se sukladno odlukama Stožera najviše koristiti kao “ulaznica” za posao za sve one koji rade u državnim i javnim sektorima a nisu cijepljeni. Pomoću navedene potvrde možemo ući na bilo koja mjesta koja traže dokaz vezan za preboljenje navedene bolesti, ali samo unutar Republike Hrvatske. Liječnička potvrda se dobiva utvrđivanjem kako je osoba preboljela COVID – 19 unazad 12 mjeseci, dijagnoza može biti postavljena na temelju brzog antigenskog testa.

Potvrdu mogu dobiti osobe koje su u obitelji imale dijagnosticirane COVID bolesnike, osobe kojima je utvrđen COVID S PCR testom unazad 12 mjeseci, osobe koje su preboljele virus, osobe koje su cijepljene samom jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od preboljenja. Pojavom novog vala porasla je potražnja COVID potvrda i broj cijepljenih, razlog je ne samo strah od virusa nego i sama činjenica da nam obje potvrde služe kao “ulaznica” na određena mjesta.

Danas bez COVID potvrde ne možemo ući u državne institucije. Izdana je također preporuka svim privatnim poslodavcima da provode iste mjere opreza. U prvih 24 sata navedene odluke izdano je više od 75 000 COVID potvrda i povećale su se gužve za cijepljenje. COVID potvrdu o preboljenju možete zatražiti na više od 6500 mjesta za testiranje, a testiranja se provode kod liječnika opće prakse, stomatologa, određenim ljekarnama, točnije na svim mjestima koje imaju vezu sa zdravstvenim sustavom.
Tagovi: