Brzi antigenski test – kako se radi i što pokazuje

Ljepota i zdravlje

Brzi antigenski test - kako se radi i što pokazuje

Što je brzi antigenski test

Brzi antigenski test je test koji otkriva nukleokapsidni antigen virusa u brisu koji se uzima iz ždrijela iza nosne šupljine. Ovaj test na brz i jednostavan način otkriva da li je osoba zaražena SARS-CoV-2. To znači da testiranje ovim antigenskim testom ima smisla samo ako se u datom trenutku treba ustanoviti da li je osoba trenutno zaražena.

Ovaj antigenski test naziva se brzim jer su rezultati testiranja doista brzo dostupni. Nakon 15 do 30 minuta nalaz ovog testiranja je gotov. Na ovaj način se vrlo brzo može saznati da li je testirana osoba u trenutku testiranja zaražena ili nije.

Postoje dvije vrste ovih antigenskih testova. Prva vrsta je brzi antigenski test za profesionalnu upotrebu kada uzorak uzima za to medicinski obučena osoba i koriste ih u bolnicama, poliklinikama ili kod opće medicine. Druga vrsta je antigenski test za samoupotrebu koji je namijenjen da uzorak uzme laik koji nije medicinski obučen, to su testovi za kućnu ili osobnu upotrebu.

Što pokazuje brzi antigenski test?

Brzi antigenski test pokazuje da li je testirana osoba u trenutku testiranja zaražena ili nije. Međutim, postoje situacije kada osoba ima antigenski test negativan i istovremeno pokazuje simptome. Ukoliko je takva osoba bila u kontaktu sa nekom drugom zaraženom osobom potrebno je napraviti PCR test koji će sa sigurnošću dati točne rezultate. PCR može također biti negativan što znači da simptomi nisu povezani sa Covid-19, nego se radi o mogućoj prehladi.

Ovaj brzi antigenski test može u ranoj fazi zaraženosti sa sigurnosti potvrditi ukoliko je osoba zaražena Covid-19, čak iako osoba nema simptoma. Ovaj virus je u prošlih godinu dana bio neistražen i nov pa se u početku nije puno znalo o njegovom širenju. Znalo se da se širi vrlo lako i brzo, te da jednako tako i mutira u druge mutirane virusne varijante.

Ovaj brzi test je vrlo koristan ako se koristi u okolnostima u kojima treba na brz način izolirati zdrave od zaraženih. Na primjer u staračkim domovima uobičajeno da se starim ljudima u domovima pruža i medicinska pomoć i da se na zdravlje starijih pazi. Ukoliko se primijete simptomi Covida-19 na jednoj osobi u staračkom domu može se uz pomoć brzog antigenskog testa izolirati zaražene od zdravih i na taj način spriječiti daljnje širenje među ovom najugroženijom skupinom što zbog dobi, što zbog ostalih kroničnih bolesti koje imaju.

Brzi antigenski test kako i gdje se može napraviti

Brzi antigenski test se danas može napraviti u medicinskim ustanovama, ali i u vlastitom domu, ovisno koji test se koristi i tko ga radi. Pouzdanost brzih kućnih testova nije upitna i svakako je za prvu pomoć dobrodošla jer ukoliko je test pozitivan odmah se treba izolirati od ostatka ukućana kako se virus ne bi proširio na ostatak obitelji.

Ovaj antigenski test ukoliko se uzima od strane stručne medicinski obučene osobe uzima se iz ždrijela iza nosne šupljine i to treba napraviti osoba koja zna kako se to radi. Brzi antigenski test koji je namijenjen za stručnu upotrebu danas se može napraviti u domu zdravlja na točno određenim mjestima koja su izdvojena od ostalih pacijenata, u poliklinikama ili u bolnicama. Medicinske ustanove su opremljene ovim testovima i u slučaju pojave virusa u ustanovi vrlo brzo će se provesti testiranje i razdvojiti zaražene od nezaraženih pacijenata koji su u ustanovu došli zbog neke druge bolesti.

Također, s obzirom da se u današnje vrijeme traže potvrde o cijepljenju ili testiranju, moguće je i platiti ovaj antigenski test u privatnim poliklinikama i imati rezultate i potvrdu za petnaestak minuta.

Tagovi: