Post covid – uzrok, simptomi, liječenje

Post covid - uzrok, simptomi, liječenje

Post covid uzroci

Post covid je bolest koja je kronična i nastaje nakon preboljenja SARS-CoV-2 bolesti, uzročnika COVID-19. Nakon preboljele COVID-19 virusne bolesti kod mnogih pacijenata se javljaju poteškoće raznih oblika, najčešće respiratornih organa s obzirom da ovaj virus prvenstveno napada dišni sustav.

Post covid je stanje u kojem je potrebno daljnje praćenje i po potrebi liječenje simptoma koji se javljaju i koji onemogućavaju normalno funkcioniranje osobe. Događa se da tjednima nakon preboljenja COVID-19 pacijenti imaju problema sa disanjem, kašljem, iako više nisu zarazni. COVID-19 je ostavio dugotrajne posljedice naročito kod osoba koje su imale teže oblike bolesti, osoba koje su bile na respiratoru, pacijentima koji su bili na mehaničkoj ventilaciji, te koji su nakon preboljenja bili otpuštani s bocama kisika kako bi mogli normalno funkcionirati.

Brojne su komplikacije koje COVID-19 izaziva kod različitih ljudi jer ne utječe samo na primarni dišni sustav već se može odraziti i na druge dijelove organizma kao što su krvotok zbog mogućnosti stvaranja ugrušaka koji dalje mogu izazvati tromb koji putuje tijelom i može izazvati srčani ili moždani udar.

Simptomi za post covid

Simptomi koju upućuju da se radi o kroničnoj bolesti post covid mogu, ali i ne moraju biti prvenstveno povezani s dišnim sustavom iako je to najčešći slučaj. Osobe preboljele COVID-19 tjednima pa čak i mjesecima osjećaju otežano distanje, bolove u prsima, te suhi kašalj koji nikako da prestane. Moguće je da će osoba tjednima imati problema prilikom govora jer će nedostajati zraka, pa će otežano govoriti ili govoriti s prekidima.

Kod nekih pacijenata će se post covid manifestirati kao gubitak okusa i mirisa koji će potrajati dulje vrijeme, neki će osjećati kroničan umor, te malaksalost u cijelom tijelu. Simptomi koji se još mogu pojaviti su i poremećaj koncentracije i pamćenja, pojava demencije, depresije, anksioznosti, pa čak i PTSP. Uz to javljaju se poremećaji spavanja, noćno znojenje, pojačano znojenje tokom dana, moguće su i konvulzije, paralize jer se simptomi javljaju kao poremećaj krvožilnog sustava koji utječe na cijeli organizam.

Bolovi u kostima i bolovi u mišićima također su vrlo česti simptomi koji se javljaju nakon preboljene primarne bolesti jer dolazi do poremećaja mikrocirkulacije i povećanog rizika od stvaranja ugrušaka u tijelu. Simptomi mogu biti jednostruki, ali i višestruki pa se tako i daje na težini nastavka bolesti.

Liječenje post covid

Liječenje post covid poremećaja se usmjerava na liječenje simptoma koji nastaju nakon preboljenog COVID-19. Ukoliko se radi o komplikacijama koje su nastale u dišnom sustavu liječenje će biti usmjereno na praćenje i poduzimanje koraka liječenja dišnog sustava sve dok se stanje ne stabilizira.

Kada se kao simptom kronične post covid bolesti javlja poremećaj u krvožilnom sustavu i mikrocirkulaciji liječenje je usmjereno na kontroliranje krvne slike i detektiranje uzroka poremećaja krvne slike kako bi se postavila ispravna dijagnoza. Iako je i prije COVID-19 virusa bilo svih ovih poremećaja i bolesti, nakon preboljenja COVID-19 broj kroničnih slučajeva se povećao stoga se ove komplikacije i povezuju sa preboljenim COVID-19.

Kod bolnih mišića i bolnih kostiju liječenje će biti u obliku jačanja kostiju i mišića, terapije kojima će se povećati tjelesna aktivnost kako bi se započeo proces regeneracije kostiju uz pomoć određenih lijekova. Za gubitak okusa i mirisa prema iskustvu liječnika je potrebno strpljenje jer će se u konačnici i okus i miris vratiti kao što se i vraća nakon preboljele gripe, samo kod covida to duže traje.


Tagovi: