Alergija na mačju dlaku – Kako se nositi s alergijom na mačke

Alergija na mačju dlaku - Kako se nositi s alergijom na mačke

Alergija na mačju dlaku je dva puta češća negu na pseću

Iako mačka slovi kao čista životinja jer se stalno čisti i "umiva", ona je velika skitnica i alergene može donijeti iz svoji lutanja, zalijepe joj se za dlaku, šape, možda i pjede nešto neprikladno, pa i kroz slinu ispušta alergene, a stalno se liže jer se čisti jezikom. Dokazano je alergija na mačju dlaku je dva puta češća nego na pseću dlaku ili krzna i dlake drugih kućnih ljubimaca, pa i perja raznih vrsta ptica.

Alergija na mačju dlaku se može pojaviti čak i ako samo boravite u kući koja ima macu iako ta maca trenutno nije u kući, ali njezini tragovi, dlake i sve ostalo je posvuda po stanu ma koliko domaćini bili uredni. Alergeni u obliku proteina su sadržani u mačjim dlakama, nego i u tragovima sline, urina, komadićima kože, kandžica koje ona brusi po kući i sve te sitne, čak nevidljive čestice su rasute svuda po kući, a vi ćete početi kihati iako macu ni ne vidite.

Alergija na mačju dlaku ima prepoznatljive simptome

Možda nećete odmah reagirati, ali mačji proteini su prilično stabilni pa alergijska reakcija može nastupiti i nakon nekoliko dana, a može se manifestirati na nekoliko načina. Alergija na mačju dlaku ima prepoznatljive simptome, ako ste se igrali s macom, mazili je ili ste samo bili u "mačjoj" kući i neopranim rukama oči trljali može vam se pojaviti crvenilo oka i konjuktivitis praćen svrbežom i svim ostalim pokazateljima snažne upale, kad ste već zaboravili na umiljatu macu.

Alergija na mačju dlaku će se aktivirati i ako ste samo udahnuli mačje proteine u zraku, kreće nesnosno i nezaustavljivo curenje nosa praćeno kihanjem i suzenjem očiju poznato kao alergijski rinitis. Ako te mačje čestice uđu u dišni sustav može izazvati upalu grla, bronhitis, kašalj, teškoće s gutanjem i otežano disanje. No, ako ste se mazili s macom može se pojaviti alergijska reakcija na koži u vidu osipa, crvenila, prištića, ljuskanja i perutanja kože i velikog svrbeža.

Alergija na mačju dlaku pogađa djecu i odrasle

Alergijske reakcije su često praćene oticanjem limfnih čvorova i povišenom temperaturom. Alergija na mačju dlaku pogađa djecu i odrasle, dakle sve dobne skupine, a kod dojenčadi alergijske reakcije mogu biti burne u vidu crvenila i osipa po koži, čestih i vodenastih stolica, odbijanja hrane, nemira i velike razdražljivosti. Kod starije djece su simptomi slični ili isti ali tijek alergijske krize može biti duži i sa jače izraženim komplikacijama i za alergičare je najbolje izbjegavati mace.

Alergija na mačju dlaku se utvrđuje standardnim krvnim alergološkim testom i injekcijskim ubrizgavanjem alergena ili brzim testom sa kapi krvi i testnom trakom, no ovaj brzi test nije posve pouzdan jer to može pokazivati i reakcije na druge alergene, kao što su pelud, prašina, dlaka vjeverica, zečeva i tako dalje. Liječenje alergija se provodi antihistaminicima za uklanjanje simptoma, diureticima za smanjenje edema, raznim staničnim membranskim stabilizatorima, zatim hormonskim mastima, kremama i sprejevima, a u težim slučajevima i glukokortikosteroidima.


Tagovi: