Korona – uzrok, simptomi, liječenje

Korona - uzrok, simptomi, liječenje

Korona uzrok

Uzroci bolesti korona su koronavirusi koji su mnogobrojni i zbog svog oblika krune su dobili ovaj naziv po latinskom izrazu corona, što znači kruna. Nedavna svjetska pandemija koja je obustavila ljudske aktivnosti u mnogim djelovima svijeta zbog izrazito brzog i lakog načina širenja je COVID-19 uzrokovan jednom skupinom koronavirusa.

SARS koji se pojavio u Kini 2002. godine imao je široki raspon utjecaja na čovjeka dokaz je da se ova vrsta virusa može proširiti sa životinja na ljude i biti itekako destruktivna za ljudsko zdravlje. Desetak godina kasnije pojavio se MERS na Bliskom Istoku koji još uvijek nije iskorijenjen, a 2019. godine u Kini pojavio se SARS-CoV-2 virus koji uzrokuje COVID-19 kao novi soj razornog virusa koji se ponovo proširio sa životinja na ljude, no sada u puno jačem izdanju.

Korona je infekcija ljudskog tijela novim koronavirus uzročnikom te ima sposobnost brzog širenja aerosolom, preživljavanja na površinama dulje vrijeme, te veliku sposobnost mutacija što mu omogućava da se dalje razvija i stvara nove sojeve protiv kojh razvijena cjepiva slabo djeluju, no barem ublažavaju simptome bolesti.

Korona simptomi

Inkubacija virusa prije nego se pojave prvi korona simptomi su od 2 do 14 dana, no u prosjeku kod većine je oko 5 dana od doticaja sa zaraženim osobama ili predmetima. S obzirom da se virus širi respiratornim putem aerosolom, zrakom u prostorijama prvi simptomi su najčešće respiratornog karaktera. Dolazi do kašlja, grlobolje, povišene tjelesne temperature koja može doseći i do 39 stupnjeva.

Tokom razvoja bolesti javljaju se i razni drugi simptomi koji su slični simptomima gripe, bolovi u mišićima, opću umor, malaksalost zbog povišene temperature. Kod nekih se osoba kao simptomi javljaju i bolovi u kostima, problemi s disanjem, zaduha, te u nekm slučajevima dolazi i do upala pluća što može biti izuzetno opasno naročito kod osoba koje imaju kronične bolesti i starijih osoba čiji imunitet je oslabljen.

Postoje i asimptomatski slučajevi te se korona kod takvih osoba niti ne prepoznaje, a oni su prenosioci virusa u svojoj okolini, obitelji, radnom mjestu, ljudima u javnom gradskom prijevozu, zdravstvenim institucijama, svugdje gdje se kreću.

Korona liječenje i prevencija

Korona se liječi na način da se liječe simptomi oboljenja, snižavanja povišene tjelesne temperature i nadoknađivanje izgubljene tekućine. Lijekovi za umirivanje suhog kašlja, lijekovi za bolove ukoliko mišići i kosti bole jače. Kada korona uzrokuje upalu pluća koriste se lijekovi za liječenje virusnih upala pluća. Pri kraju pandemije znanstvenici su razvili lijekove kojma se COVID-19 može liječiti ako se liječenje započne u ranoj fazi razvoja bolesti jer tada ima efikasno djelovanje.

U slučajevima kada dođe do težih oblika bolesti moguće je da će osoba u bolnici dobiti nadopunu kisikom jer je disanje uvelike otežano i potrebna je pomoć kod disanja pa je moguće priključivanje osobe na respirator i druge uređaje koji pomažu kod disanja.

Kod ove bolesti najvajžnija je preventiva i zaštita kako bi se smanjiio rizik oboljevanja potrebno je cijepljenje u nekoliko faza, te zaštita maskama koje se stavljaju preko usta i nosa koji su najizloženiji zarazi ovim virusom. Dakako dezificijensi za čišćenje ruku i površina imaju razornu moć kojima se virusi uništavaju pa ih svakako treba koristiti naročito kada nismo u mogućnosti redovno prati ruke, te je potrebno izbjegavati dodirivanje rukama lice, oči i ostale sluznice kojima bi se virus mogao prenijeti.


Tagovi: