PCR test – što je, kako se radi i koliko košta

Ljepota i zdravlje

PCR test - što je, kako se radi i koliko košta

Što je PCR test?

Danas COVID-19 možemo utvrditi s brzim antigenskim i PCR testovima. Oba testa sadrže značajne razlike iako im je glavni cilj detektirati prisutnost virusa u organizmu. Antigenski testovi se zovu “brzi testovi”, uzima se bris sluznice nosa i u roku od sat vremena su nalazi gotovi. Kada osoba ima simptome COVID – a a antigenski test je negativan, tada se radi PCR test kako bi se bolest potvrdila ili isključila.

PCR testovi su osjetljiviji na prisutnost virusa u našem organizmu i samim time daju preciznije rezultate čak i kod osoba koje ne pokazuju simptome ili sadrže male količine virusa. Potvrda virusa se dokazuje pronalaskom virusne RNK molekule, on se može utvrditi na manjem uzorku koju je osoba dala i tako se može reagirati prije nego nastupi infekcija bolesti. PCR test se izvodi na sličan način kao i brzi antigenski test, a rezultati su dostupni unutar svega 36 sati od testiranja.

Kako se radi PCR test?

PCR test se radi kada postoji sumnja na prisutnost COVID-a, ili kao dodatni test nakon antigenskog testa koji nije dao precizne rezultate. Test se također radi kod pojave prvim simptoma bolesti i kada postoji sumnja na infekciju. Kako se radi PCR test? Za navedenu pretragu se uzima bris ždrijela osobe pomoću kojeg se utvrđuje da li je osoba zaražena, da li osoba u sebi sadrži male doze virusa, da li je osoba preboljela COVID-19.

Za što navedeni test služi? Navedeni test je dokaz da ste bili na testiranju. Prema novim mjerama Stožera Republike Hrvatske potvrda o testiranju je sada obavezna ukoliko niste cijepljeni a morate u državne institucije. Negativan test na COVID postaje sve traženiji, što doprinosi sve većoj zainteresiranosti građana za PCR testove kao i brze antigenske testove. Važno je naglasiti kako negativan nalaz PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata nakon što ste uzeli bris.

Koliko košta PCR test i gdje ga mogu napraviti?

Antigenski i PCR test se može napraviti u svim zdravstvenim institucijama. Testiranja se provode na temelju općih uputnica koje se dobivaju sa strane liječnika obiteljske medicine. PCR test je moguće obaviti i bez uputnice liječnika ili epidemiologa, no ono se tada plaća. Testiranje se tada vrši na osobni zahtjev, a preporučuje se avansno plaćanje putem internet bankarstva ili uplatnicama, na samom mjestu testiranja možete platiti karticom jer većina ne prima gotovinu radi sigurnosnih razloga vezanih uz pandemiju.

Cijene testiranja ovise o tome gdje se izvode, u privatnim poliklinikama PCR može koštati do 590 kuna, dok preko Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo plaćate 390 kuna. U oba navedena slučaja bitno je zakazati sami termin testiranja. Test je moguće dobiti na engleskom i njemačkom jeziku. Radi velike potražnje navedenih testova neke zdravstvene usluge nude rezultate u roku od 24 sata. Rezultati testova se šalju na e mail adresu testirane osobe, tako da je vaš nalaz uvijek s vama na vašem mobilnom uređaju.

Tagovi: