Koliko se kuhaju hrenovke

Koliko se kuhaju hrenovke

Hrenovke kao osnova kuhanja

Hrenovke su mnogima prvo jelo koje ikada skuhaju. One su veoma jednostavne, praktične, brzo su gotove. No, potrebno je naglasiti kako nisu sve hrenovke iste i kako ne zahtijevaju sve isti način pripreme. Često ih kupujemo već unaprijed pakirane, no isto tako ih možemo nabaviti i svježe u mnogim mesnicama. Isto tako, na tržištu postoje i one u salamuri, staklenkama ili limenkama. Svježe kupovne potrebno je pripremiti odmah, dok unaprijed pakirane mogu stajati u hladnjaku dulje vremena. Ipak, preporučuje se da se otvorene iskoriste u roku od najviše tjedan dana.

Prema samoj vrsti mesa, možemo ih podijeliti na: Pileće, pureće, teleće, svinjske ili juneće (kao i mješavine). Danas najčešće konzumiramo one od piletine ili svinjetine. Prema klasičnoj recepturi, one se rade od isključivo čistih komada svježeg mesa, a u smjesu se dodaje samo voda, sol, kao i masno tkivo životinje. Također dolaze i u raznim veličinama - mini, manje i veće. Danas na tržištu mesa možemo pronaći razne vrste hrenovki - one koje su iz bio uzgoja, one koje su bez aditiva, one koje su od čistog mesa, one koje su s kožom.

Osnovna pravila za kuhanje hrenovke

Obarene kobasice ili hrenovke se već u postupku same proizvodnje termički obrade, što znači da ih mi kao korisnici ne kuhamo, već ih samo prekipimo. Prema pravilima kuhanja, hrenovke se stavljaju u kipuću vodu i kuhaju se najviše 2 minute. Potrebno ih je izvaditi iz vode kada se one napuhnu i kada same isplivaju na površinu vode. Iz vode se vade uz pomoć hvataljke ili šuplje žlice. Ukoliko se vade s vilicom mogu puknuti. Dobro kuhana hrenovka bit će malo napuhnuta, okusom sočna i mekana.

Što ako se kuhaju dulje od 2 minute? Ako se one kuhaju predugo, riskiramo njihovo puknuće i one mogu izgubiti svoji okus. Preporuka je da se kuhaju prema uputstvima proizvođača ili mesara ukoliko su svježe. Potrebno je imati na umu da se radi različitog mesa ili veličine vrijeme kuhanja može razlikovati. Hrenovka je kuhana onda kada ona samostalno ispliva s dna posude na površinu i kada je ona na oko vidljivo veća. Vrijeme kuhanja se može razlikovati ovisno o vrsti.

Hrenovke posluživanje

Kada ste primijetili da su hrenovke isplivale na površinu i da su se pomalo napuhnule, tada ih je potrebno uz pomoć odabranog alata izvaditi iz vode. Voda od hrenovki se baca. Iako se ovo veoma jednostavno jelo poslužuje najčešće samostalno uz šnitu kruha i kakav hladni umak, one se mogu dobro ukomponirati u mnoga jela. U primjeru, narezane se mogu dobro uklopiti u kakve tjestenine ili musaku. Cijele se mogu poslužiti u hot dogu.

Isto tako, mogu se uklopiti u salate, omlete, variva. Često mislimo kako je njihovo posluživanje bazično, no moramo imati na pameti kako su one zapravo termički obrađene kobasice i da se mogu poslužiti na iste načine kao i kobasice. Zapamtite, hrenovke je veoma jednostavno napraviti i još lakše poslužiti. One su kuhane onda kada samostalno isplivaju na površinu i kada se napuhnu. Okus im se može razlikovati ovisno o vrsti mesa, no uvijek bi trebale biti mekane, slane i ukusne. Njihovo kuhanje je brzo i jednostavno, kao i posluživanje.


Tagovi: