Koliko često okretati madrac

Koliko često okretati madrac

Znate li koliko često okretati madrac?

San je važan dio ljudskog života uzevši u obzir da trećinu života provedemo spavajući. Upravo ključnu ulogu u spavanju ima kvaliteta i očuvanost madraca na kojemu spavamo. Naime trajnost madraca ovisiti će o nekoliko ključnih faktora: kvaliteta madraca kao jedan od najvažnijih faktora njegove trajnost, zatim težina osobe koja na njemu spava (osoba veće težine će više naprezati madrat i time ga više trošiti), zatim noćno znojenje, i u konačnici održavanje madraca. Kad je riječ o održavanju madraca, postavlja se pitanje koliko često okretati madrac? Naime upravo okretanje madraca i čišćenje namještaja, madraca i cijelog stana imati će bitnu ulogu kako u očuvanju madraca tako i o očuvanju vašeg zdravlja generalno. S obzirom da većina madraca ima zimsku i ljetnu stranu, prvi odgovor na pitanje koliko često okretati madrac je barem dva put godišnje, kad dođe zima na zimsku stranu, i kad dođu topliji dani na ljetnu. Međutim, stručnjaci će reći da je poželjno i puno češće okretati madrac, barem 3-4 puta godišnje. Naime, time ćete prevenirati da se na madrac vrši pritisak uvijek na istim dijelovima madraca.

Koliko često okretati madrac i zašto je to bitno za njegu madraca?

Za madrac kao i za sve druge stvari koje posjedujemo vrijedi pravilo: što više brige uložiš u očuvanje te stvari to će duže trajati. Dapače, kad je madrac u pitanju, ne samo da će on duže trajati već će nam i higijenski zahtjevi biti očuvani, kao i kvalitetan i miran san. Održavanje madraca se može vršiti na nazne načine. Npr, redovito usisavanje madraca. Usisavanje, naime, pomaže da se uklone grinje i druge štetočine, kao i da se počiste sve nečistoće koje se skupljaju na madracu. Redovito mjenjanje posteljine je također potrebno. Korisno bi bilo i da, ako možete, osigurate slobodan prostor ispod kreveta. To će omogućiti da madrac “diše” i da ima dovoljno prostora za prozračivanje i rješavanje vlage. Jedan od načina održavanja madraca zasigurno je i njegovo redovito okretanje. S tim u vezi se postavlja pitanje koliko često okretati madrac da se svrha očuvanja postigne? Naime, jedna osoba nije uopće znala koliko često okretati madrac, dapače, nije ga uopće okretala, i madrac je poprimuo udubine na određenim djelovima gdje je pritisak tijela bio najveći. Stoga je poželjno da okrenete madrac svakih 2-3 mjeseca!

Koliko često okretati madrac ovisno o vrsti madraca?

Iako smo spomenuli da je neko opće pravilo tj. odgovor na pitanje koliko često okretati madrac četiri puta godišnje, taj odgovor će varirati ovisno o vrsti madraca kojega imate. Naime, danas postoje brojne vrste madraca, te svoju taktiku održavanja madraca treba primjeniti ovisno od čega je madrac napravljen. Postoje madraci s oprugama, od pjene te raznih drugih materijala. Stoga, koliko često okretati madrac ovisno o vrsti madraca kojeg imate? Pokušat ćemo dati praktičan savjet bez da trebate pronalaziti onaj papirić s uputstvima za korištenje madraca za koji ne znate gdje vam je, ili pak etiketu na madracu da saznate od čega je sastavljen. Naime, generalno pravilo je: što je madrac mekši, to ga češće treba okretati. Mekši madraci biti će podložniji djelovanjem gravitacijske sile tijela osobe koja spava na njemu, te će udubljenja i promjene u materiji madraca nastati prije nego kod tvrđih madraca. Stoga, ako imate mekani madrac, okrećite ga svakih mjesec dana, i to na način da zamjeniti glavu noge i da ga okrenete naopačke.

Tagovi:

Više članaka

Kako se moli krunica

Kako se moli krunica

Što je Božje Milosrđe i kako se moli krunica Božjeg Milosrđa katolicima je jako dobro poznato. Isus je po časnoj sestri Faustini poručio želju da se prvom nedjeljom nakon Uskrsa slavi Božja Milost. Bo

Koliko ima kontinenata

Koliko ima kontinenata

U školi nas uče da ima sedam kontinenata, osnove geografije predmeta osnovne škole. Međutim, u svjetskim znanstvenim krugovima se i dan danas propitkuje koliko ima kontinenata i njihova klasifikacija.

Broj hitne pomoći

Broj hitne pomoći

Nitko od nas se ne želi naći u situaciji kada mora upotrijebiti broj hitne pomoći, no svakako ga je potrebno znati. Jedinstveni broj za sve hitne službe koji se koristi u Hrvatskoj je 112, i važno je