Koliko često okretati madrac

Zanimljivosti

Koliko često okretati madrac

Znate li koliko često okretati madrac?

San je važan dio ljudskog života uzevši u obzir da trećinu života provedemo spavajući. Upravo ključnu ulogu u spavanju ima kvaliteta i očuvanost madraca na kojemu spavamo. Naime trajnost madraca ovisiti će o nekoliko ključnih faktora: kvaliteta madraca kao jedan od najvažnijih faktora njegove trajnost, zatim težina osobe koja na njemu spava (osoba veće težine će više naprezati madrat i time ga više trošiti), zatim noćno znojenje, i u konačnici održavanje madraca. Kad je riječ o održavanju madraca, postavlja se pitanje koliko često okretati madrac? Naime upravo okretanje madraca i čišćenje namještaja, madraca i cijelog stana imati će bitnu ulogu kako u očuvanju madraca tako i o očuvanju vašeg zdravlja generalno. S obzirom da većina madraca ima zimsku i ljetnu stranu, prvi odgovor na pitanje koliko često okretati madrac je barem dva put godišnje, kad dođe zima na zimsku stranu, i kad dođu topliji dani na ljetnu. Međutim, stručnjaci će reći da je poželjno i puno češće okretati madrac, barem 3-4 puta godišnje. Naime, time ćete prevenirati da se na madrac vrši pritisak uvijek na istim dijelovima madraca.

Koliko često okretati madrac i zašto je to bitno za njegu madraca?

Za madrac kao i za sve druge stvari koje posjedujemo vrijedi pravilo: što više brige uložiš u očuvanje te stvari to će duže trajati. Dapače, kad je madrac u pitanju, ne samo da će on duže trajati već će nam i higijenski zahtjevi biti očuvani, kao i kvalitetan i miran san. Održavanje madraca se može vršiti na nazne načine. Npr, redovito usisavanje madraca. Usisavanje, naime, pomaže da se uklone grinje i druge štetočine, kao i da se počiste sve nečistoće koje se skupljaju na madracu. Redovito mjenjanje posteljine je također potrebno. Korisno bi bilo i da, ako možete, osigurate slobodan prostor ispod kreveta. To će omogućiti da madrac “diše” i da ima dovoljno prostora za prozračivanje i rješavanje vlage. Jedan od načina održavanja madraca zasigurno je i njegovo redovito okretanje. S tim u vezi se postavlja pitanje koliko često okretati madrac da se svrha očuvanja postigne? Naime, jedna osoba nije uopće znala koliko često okretati madrac, dapače, nije ga uopće okretala, i madrac je poprimuo udubine na određenim djelovima gdje je pritisak tijela bio najveći. Stoga je poželjno da okrenete madrac svakih 2-3 mjeseca!

Koliko često okretati madrac ovisno o vrsti madraca?

Iako smo spomenuli da je neko opće pravilo tj. odgovor na pitanje koliko često okretati madrac četiri puta godišnje, taj odgovor će varirati ovisno o vrsti madraca kojega imate. Naime, danas postoje brojne vrste madraca, te svoju taktiku održavanja madraca treba primjeniti ovisno od čega je madrac napravljen. Postoje madraci s oprugama, od pjene te raznih drugih materijala. Stoga, koliko često okretati madrac ovisno o vrsti madraca kojeg imate? Pokušat ćemo dati praktičan savjet bez da trebate pronalaziti onaj papirić s uputstvima za korištenje madraca za koji ne znate gdje vam je, ili pak etiketu na madracu da saznate od čega je sastavljen. Naime, generalno pravilo je: što je madrac mekši, to ga češće treba okretati. Mekši madraci biti će podložniji djelovanjem gravitacijske sile tijela osobe koja spava na njemu, te će udubljenja i promjene u materiji madraca nastati prije nego kod tvrđih madraca. Stoga, ako imate mekani madrac, okrećite ga svakih mjesec dana, i to na način da zamjeniti glavu noge i da ga okrenete naopačke.

Tagovi: