Noćno znojenje – kada trebate potražit pomoć

Noćno znojenje - kada trebate potražit pomoć

Noćno znojenje ili noćna hiperhidroza, kada potražiti pomoć?

Normalno je da se ponekad noću neočekivano preznojimo (znojenjem naše tijelo regulira temperaturu), no ako se pretjerano noćno znojenje učestalo ponavlja, uz još druge neugodne simptome, potrebno je potražiti liječničku pomoć. Kod problematičnog pretjeranog znojenja bilo po noći ili po danu, odnosno kod stanja hiperhidroze osoba se može toliko preznojiti da su joj tijelo, odjeća i posteljina, mokri od znoja iako u prostoriji u kojoj osoba spava nije previsoka temperatura za spavanje niti su pokrivači i odjeća za spavanje pretopli da bi oni izazvali to znojenje.

Pretjerano znojenje može izazvati neugodnost i stres, ali ako se javlja samo u rijetkim slučajevima, ne predstavlja ozbiljni zdravstveni problem. Noćno znojenje može biti različito od osobe do osobe, netko može imati osjećaj vrućine a netko drugi osjećaj hladnoće, no često se javlja poremećaj spavanja. Neke ljude preznojavanje ne budi iz sna nego preznojavanje prespavaju, osobito ako se radi o znoju koji je blag i jedva primjetan.

Što uzrokuje noćno znojenje?

Od hiperhidroze i noćnog znojenja mogu patiti i žene i muškarci. Uzroci pretjeranog znojenja noću mogu biti sljedeći: previsoka temperatura sobe u kojoj se spava ili pretoplo odijevanje, neadekvatni sintetički materijali koji dolaze u doticaj s našim tijelom dok spavamo. Neki lijekovi imaju za nuspojavu preznojavanje (antidepresivi, lijekovi za regulaciju hormona, za smanjivanje šećera, aspirin, ibuprofen, viagra). Noćno preznojavanje može biti povezano s pretilošću, infekcijom dišnih putova, tuberkulozom ili nekom drugom bakterijskom ili virusnom infekcijom, mononukleozom, gastroezofagealnom refluksnom bolesti, opstruktivnom apnejom u snu, zatim s hipotireozom i hipoglikemijom.

Noćno znojenje može biti izazvano nekim vrlo stresnim događajem, PTSP-om ili npr. noćnom morom. Često i s hormonskim disbalansom. Kod žena se u menopauzi mogu pojaviti češća noćna preznojavanja također i u stanju PMS-a. Kod muškaraca se noćno znojenje može pojaviti u slučaju smanjenog nivoa hormona testosterona osobito u andropauzi. Tjeskoba i zabrinutost, anksioznost i depresivna stanja mogu također biti uzroci preznojavanja u noći. Pojačivači noćnog znojenja mogu biti kofein, cigarete, alkohol, droge i začinjena ili ljuta hrana. Ozbiljni ali vrlo rijetki uzroci noćnog preznojavanja mogu biti neke vrste tumora.

Kako liječiti noćno znojenje?

Ako ste se jednom ili svega nekoliko puta preznojili tijekom noći nema potrebe da vas to zabrinjava, pogotovo kada se isti problem ne ponavlja uzastopno. No ako se noćno znojenje učestalo ponavlja i osjećate umor ili neke druge simptome poput povišene temperature, bolova u tijelu, kroničnog kašlja ili gubitka kilograma obavezno se javite svom liječniku.

U nekim slučajevima kada je noćno znojenje samo prolazna nelagoda biti će dovoljno prozračiti prostoriju u kojoj spavate ili staviti obloge na tijelo, presvući se, rashladiti, istuširati i popiti vode. Prije spavanja dobro je prohladiti spavaću sobu, te obući laganu prozračnu udobnu pamučnu ili svilenu odjeću za spavanje, ne od poliestera ili drugih sintetičkih materijala. Čarape su uglavnom nepotrebne ali ako ih nosite dok spavate, neka i one budu pamučne, prozračne. Posteljina je također važna da bude od prirodnih materijala. Preko dana pijte dovoljno vode. Riješite se stresa i briga, prije spavanja odaberite opuštajuće aktivnosti i metode relaksacije, vježbe dubokog disanja.


Tagovi: