Što je PTSP i koji su simptomi

Ljepota i zdravlje

Što je PTSP i koji su simptomi

PTSP što je

Skraćenica PTSP na našem jeziku ima značenje posttraumatski stresni poremećaj i glavno obilježje ovog psihičkog poremećaja je da osoba koja je doživjela traumatski događaj nakon toga pokazuje simptome da koji izazivaju strah, bespomoćnost i užas. Naknadna psihička reakcija koja se može pojaviti odmah nakon traume, ali i mjesecima kasnije, pa u rjeđim slučajevima i nakon par godina rezultat je neugodnog sjećanja na proživljenu traumu. Ovaj psihički poremećaj se javlja kada je osoba proživjela traumu u kojoj je život bio neposredno ugrožen, bilo da se radi o sudjelovanju u ratnoj zoni, trauma zbog pljačke, bilo kojeg oblika nasilja, silovanje, prirodne katastrofe.

Zapravo ova posttraumatska reakcija osobe koja je proživjela traumatski događaj je normalna reakcija na nenormalnu situaciju u kojoj je život bio ugrožen. Osjećaj nemoći, nedostatak povjerenja, potpuno ili djelomično smanjen osjećaj sigurnosti koji se javljaju u nekom periodu nakon doživljene traume.

Tegobe koje osoba koja ima PTSP mogu ometati u normalnom funkcioniranju svakodnevice jer su zaokupljani ponavljajućim proživljavanjem događaja, te osjećaj napetosti, nesigurnosti, nemogućnosti spavanja ili noćnih mora uzrokuje psihički poremećaj koji je primjetan i obitelji i radnoj sredini i okolini.

PTSP simptomi

Svatko od nas može na različite načine reagirati na traumatske događaje, normalna je reakcija reagirati strahom i nelagodom, te se velika većina ljudi nakon nekog vremena vrati u ravnotežu. Ukoliko osoba nakon nekoliko dana ne uspije prevladati traumu i poremećaj se dalje nastavi i čak pogorša bit će potrebno potražiti psihološku pomoć.

Simptomi koji se javljaju kod PTSP su uz ponavljajuće proživljavanje traume u kojima slike, zvukovi, mirisi mogu iznenada osobu u sjećanjima vratiti na mjesto i vrijeme događaja, te svako izbjegavanje vanjskih i unutarnjih podsjetnika na traumu postane dio dnevne rutine na način da se osoba zatvara u svoj svijet. Sve to popraćeno prevelikim oprezom i napetosti, strahom, te vrlo niskim pragom na frustracije, osobe koje lako planu sa nervoznim ispadima na uobičajene svakodnevne situacije, očiti su znak da je PTSP prisutan.

Uz sve navedeno uobičajeno je da osoba sa ovim psihičkim poremećajem ima dodatne mentalne poremećaje u obliku depresija, anksioznosti ili ovisnosti kao što su ovisnost o alkoholu, drogi ili kockanju, jer to predstavlja način bježanja od stvarnosti koji može samo produbiti osnovni psihološki poremećaj, posttraumatske reakcije.

Kako pomoći osobi koja ima PTSP

Kao i kod svake psihičke, ali i fizičke bolesti, potrebno je što prije zatražiti pomoć liječnika i započeti terapiju liječenja. Terapija liječenja PTSP obuhvaća terapije razgovora sa psihoterapeutima individualno ili u grupnim terapijama, ali moguće je i liječenje uz pomoć lijekova. Kod nekih osoba možda će biti potrebna i hitna hospitalizacija ovisno o stupnju razvoja poremećaja.

No, u svakom slučaju uloga obitelji i bližih prijatelja je vrlo važna za osobu koja boluje od PTSP, jer bliža okolina u kojoj se oboljela osoba svakodnevno kreće može uvelike pomoći da se osoba vrati u normalu i postigne psihičku ravnotežu.

Ako netko od vaših bližnjih ima ovaj psihološki poremećaj vaša će podrška biti izuzetno važna. Kada želi podijeliti sa vama svoja razmišljanja i osjećaje odvojite vrijeme za nju i aktivno slušajte bez da osuđujete i nemojte imati očekivanja da će razmišljanje biti racionalno. Nemojte osobu siliti ni na što, pogotovo ne na razgovor ako ona to ne želi. Zajednički radite stvari koji čine vašu zajedničku svakodnevicu, prepustite vodstvo umjesto da sugerirate što ta osoba treba raditi. Vi kao podrška trebate biti jako strpljivi i kontrolirati svoje reakcije, nastojte biti što opušteniji, budite spremni da će biti jako puno pomiješanih osjećaja sa kojima ćete se morati boriti. Stoga je važno da se dobro informirate o ovom psihološkom poremećaju kako biste se vi mogli nositi sa time i pomoći bliskoj osobi.

Tagovi: