motion free

Welltone - pobjeđuje hipertenziju i sve simptome

Započnite liječenje što je prije moguće

  • normalizira tlak prirodnim putem
  • obnavlja elastičnost krvnih žila
  • snižava razinu kolesterola u krvi
  • štiti od srčanih i moždanih udara

Kardiovaskularne bolesti – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Kardiovaskularne bolesti - uzrok, simptomi, liječenje

Kardiovaskularne bolesti – uzroci

Kardiovaskularne bolesti ili bolesti srca i krvnih žila jedan su od vodećih uzroka smrti diljem svijeta. Iako postoji cijeli niz kardiovaskularnih bolesti, najčešće su one vezane uz koronarne bolesti srca kao što je srčani infarkt te cerebrovaskularne bolesti poput moždanog udara, što čini najveći dio kardiovaskularnih bolesti. Na pojavu kardiovaskularnih bolesti utječe cijeli niz uzroka te se one mogu dogoditi svakome nakon određene točke u životu. Kardiovaskularne bolesti u nekim su slučajevima i genetski uvjetovane te bi osobe koje imaju povijest kardiovaskularnih bolesti u obitelji trebale obratiti pažnju na svoje zdravlje i redovito kontrolirati svoje srce i krvne žile. Čak i ako nemate povijest takvih bolesti obitelji, trebalo bi raditi povremene kontrole. Bolesti kardiovaskularnog sustava u nekim slučajevima mogu se spriječiti ili barem kontrolirati zbog čega je dobro pratiti savjete kako zaštititi svoje srce. U nastavku teksta napisati ćemo koji su simptomi te kako se može kontrolirati zdravlje krvožilnog sustava.

Kardiovaskularne bolesti – na što treba pripaziti

Dio uzroka bolesti krvožilnog sustava događa se zbog visokog kolesterola. Naime, masnoće se talože po stijenkama krvnih žila zbog čega one postaju manje prohodne i lakše može doći do nekog začepljenja koje će ostaviti trag na vašem zdravlju. Takve stvari se mogu kontrolirati pa je tako prehrana, tjelesna aktivnost i kontrola krvnog tlaka važan čimbenik kako bi smanjili mogućnost pojave nekih bolesti krvožilnog sustava. Također, pušači su u ugroženijoj skupini kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti zbog čega je poželjno smanjiti duhanske proizvode ili u potpunosti prestati. Što se tiče simptoma kada su kardiovaskularne bolesti u pitanju, oni su često rijetki dok nije prekasno. Na primjer, visoki krvni tlak naziva se tihim ubojicom jer redovito nema nekih većih simptoma dok nije prekasno. Stoga je važno kontrolirati krvi tlak svakodnevno kroz nekoliko tjedana te ukoliko su vrijednosti krvnog tlaka povišene, radi se o hipertenziji. Povišen krvni tlak liječi se lijekovima namijenjenim snižavanju istog te promjenom načina života.

Kardiovaskularne bolesti – liječenje

Spomenuli smo da kardiovaskularne bolesti predvode srčani i moždani udar. Srčani udar događa se kada se dogodi ugrušak u nekoj krvnoj žili koja blokira dotok kisika u samo srce kao i okolno područje zbog čega dolazi do oštećenja ili odumiranja stanica. Glavni simptomi srčanog udara su bol u grudima, no može biti popraćena osjećaj slabosti, nedostatka daha ili mučnine. Dijagnoza srčanog udara postavlja se određenim pretragama, a liječenje obuhvaća bolničko liječenje kojim se pokušava rasteretiti srce kako srčani udar ne bi postao fatalan. Kardiovaskularne bolesti nakon srčanog udara slijedi moždani udar. On nastaje kao neurološki poremećaj kojeg uzrokuje pomutnja cirkulacije u mozgu zbog čega on nema dovoljnu opskrbu kisikom i hranjivim tvarima što rezultira odumiranjem živčanih stanica. Simptomi moždanog udara su oduzetost lica, poremećaji govora, zamagljenje vida, gubitak ravnoteže i mnogi drugi. Moždani udar hitno je stanje te zahtijeva hitnu hospitalizaciju kako bi se osobi omogućilo preživljavanje, a samo liječenje varira s obzirom na to koji se oblik moždanog udara dogodio.

Tagovi:

motion free

Welltone - pobjeđuje hipertenziju i sve simptome

Započnite liječenje što je prije moguće

  • normalizira tlak prirodnim putem
  • obnavlja elastičnost krvnih žila
  • snižava razinu kolesterola u krvi
  • štiti od srčanih i moždanih udara