Kardiomiopatija – uzrok, simptomi, liječenje

Kardiomiopatija – uzrok, simptomi, liječenje

Što je kardiomiopatija?

Premda je ovo naziv koji se često koristi za svaki problem sa srcem i srčanim oštećenjima, zapravo se radi o stanju u kojem radi nedostatnog punjenja srčanih kanala pacijent može imati problem u raznim dijelovima tijela. Razlikujemo tri kardiomiopatije: dilatacijska kardiomiopatija koja je karakterizirana proširenim srčanim šupljinama i povezana je s nedostatnim radom lijeve klijetke; hipertrofijska miopatija o kojoj pronalazimo zadebljani srčani mišić i teže pumpanje krvi; restrikcijska kardiomiopatija gdje dolazi do komplikacija u izbacivanju krvi iz srca odnosno srčanih klijetki.

Uzroci različitih vrsta kardiomiopatije su brojni, a sežu od genetskih predispozicija, sve do hipertrofije, hipertenzije, i alkohola. Simptomi obuhvaćaju kašalj, umor, nadutost, bol u prsima i mnoge druge. Kod ovakvih bolesti glavni zadatak pacijenta je da odmah posjeti liječnika jer je rano otkrivanje komplikacije ključno u pobjedi nad bolestima ove vrste. Netretirana miopatija dovodi do većih komplikacija, ne samo srčanog sustava, već i ostalih radi logične povezanosti sustava u našem organizmu.

Kardiomiopatija: rano otkrivanje simptoma

Uzroci kardiomiopatije su brojni, no zapravo konkretan uzrok ove bolesti nije poznat struci. Lista uzročnika dobivena je empirijskim putevima odnosno prethodnim pacijentima. To ne znači da su navedeni uzroci krivi (uzeti su iz bogate statistike), već ih smatramo čimbenicima odnosno okidačima za kardiomiopatiju. Oni uključuju: visoki krvni tlak, srčana oštećenja uzrokovana prethodnik srčanim udarima, metabolički poremećaji (pretilost, dijabetes), nutritivni nedostatci (poglavito minerali i vitamini), pretjerana konzumacija alkohola i duhana, konzumacija narkotika poput amfetamina i kokaina, liječenje kemoterapijom te genetske predispozicije.

Kardiomiopatija ne nosi sa sobom instantne simptome, već u ranijim fazama oni ne moraju uopće biti vidljivi. Ipak, s vremenom najčešće vidimo kašalj i umor, kao i vrtoglavice, bol u prsima, slabija fizička sprema, ostajanje bez daha te teže podnošenje fizičkih aktivnosti. Kardiomiopatija je bolest koja zahtjeva medicinsku pažnju, a rano otkrivanje simptoma i odlazak doktoru nakon prvih može biti najbitnija stvar koju ćete napraviti za svoje zdravlje. Srčani problemi zahtijevaju trenutni angažman.

Kardiomiopatija: dijagnostika i liječenje

Dijagnostika kardiomiopatije obuhvaća EKG, ultrazvuk srca, anamneza, ponekad i kateterizacija srca. Kateterizacija srca je dosta invazivan način za dijagnosticiranje kardiomiopatije, no posebno je bitan da bi se ustanovilo o kojoj kardiomiopatiji je riječ. Kad je u pitanju liječenje, onda je ono vrlo drugačije ovisno o tome o kojoj se miopatiji radi. Ako je u pitanju dilatacijska kardiomiopatija, onda se pacijentu daju lijekovi koji poboljšavaju rad i sposobnost srčanog mišića. Revaskularizacija srca također je jedna od opcija. Kod hipertrofijske kardiomiopatije daju se lijekovi koji usporavaju pogoršanje bolesti.

Progres se pomno prati od strane liječnika i pacijenta. Ukoliko je potrebna kirurška procedura, odstranjuje se zadebljanje mišića. Restrikcijska kardiomiopatija liječi se pak trećim lijekovima, onima koji smanjuju simptome i poboljšavaju kvalitetu života. Ne postoji eliksir za ovakve bolesti, a najbolji savjet je pomno slušanje liječnika i velike promjene u načinu vođenja života, poglavito kod prehrane i konzumacije poroka poput alkohola i cigareta od kojih ćete u tom trenu vjerojatno trebati kompletno odustati.


Tagovi: