Kako povećati broj otkucaja srca

Kako povećati broj otkucaja srca

Što utječe na broj otkucaja srca?

Naše srce neprestano radi, no na njegov broj otkucaja mogu utjecati razne aktivnosti. Otkucaji se tako razlikuju ovisno o tome da li je osoba u stanju mirovanja ili se bavi određenom aktivnošću. Normalan broj otkucaja u stanju mirovanja kod odrasle osobe iznosi od 60 do 100 otkucaja u minuti, dok je smanjen broj otkucaja manji od 40. Smanjen broji otkucaja česta je pojava i ona se pretežito pojavljuje kod sportaša i rekreativce, no ako se pojavljuje kod neaktivne osobe to može biti opasno stanje koje ukazuje na probleme s radom srca.

Smanjeni broj otkucaja srca ili isto tako bradikardija je stanje bez posebnijih simptoma, no ako sami broj otkucaja padne ispod 50 i osoba osjeti umor, slabost, nesvjesticu i pritisak u prsima - tada je potrebno zatražiti liječničko savjetovanje. Kada se pojavi bradikardija, mnogi se upitaju kako povećati broj otkucaja srca? Na navedeno pitanje trebao bi odgovoriti kardiolog, i to tek onda kada se ustanovi da osoba nema ozbiljne bolesti srca.

Što učiniti ako želite povećati broj otkucaja srca u mirovanju?

Osobe koje imaju broj otkucaja srca u mirovanju ispod ili oko 60 i nemaju nikakve simptome ili nelagode, trebali bi poduzeti određene korake kako da ubrzaju otkucaje. Bradikardija je stanje koje se obično ne može spriječiti niti predvidjeti, i često zahtjeva razne terapije lijekovima, iako određeni liječnici preporučuju samostalno djelovanje osobe. Što učiniti ako želite povećati broj otkucaja srca u mirovanju? Redovito kretanje ili tjelovježba - Liječnik može preporučiti određenu vrstu treninga ili vježbe prema stanju osobe.

Najčešće se radi o aerobnim vježbama koje će pokrenuti rad srca: Brže hodanje, trčanje, plivanje, vožnja bicikla, preskakivanje užeta, tenis. Brži otkucaji natjerat će tijelo da bolje transportira kisik te krv u mišiće, što na kraju dovodi do sagorijevanja kalorija i snižavanja kolesterola. 150 minuta umjerene ili 75 minuta intenzivne vježbe može djelovati pozitivno na rad srca. Poželjno je da osoba s smanjenim otkucajima srca vježba svakodnevno, 30 minuta.

Postavljanje nagiba - Ako vježbate na traci za trčanje, tada si odredite veći nagib, a ako šetate vani tada je poželjno da planinarite. Navedeno aktivira mišiće i povećava broj otkucaja. Hodanje uz stepenice - Kao i kod nagiba i planinarenja, stepenice donose izazov. Mijenjanje tempa - Bilo da hodate, vozite bicikl, plivate ili trčite, imajte periodično mijenjanje tempa. Kratki i povećani napor može ubrzati rad srca. Uzimajte kraće pauze - Ukoliko radite intervalni trening ili ako se bavite dizanjem utega, tada je potrebno uzimati manje pauze.

Kako se liječi smanjeni broj otkucaja srca?

Zdrave životne navike svakako pridonose cjelokupnom zdravlju. Kada osoba pati od smanjenog broja otkucaja srca, tada je potrebno u život unijeti zdrave navike. Za početak, osoba bi trebala održavati optimalnu tjelesnu težinu, održavati krvni tlak i kolesterol pod kontrolom, prestati pušiti, umjereno konzumirati alkohol, kontrolirati stres, obavljati redovne zdravstvene preglede, konzumirati namirnice koje ubrzavaju rad srca. Kako se liječi smanjeni broj otkucaja srca? U određenim situacijama kada puls predstavlja realnu opasnost za normalno funkcioniranje srca, osobama će se nuditi sljedeći oblici liječenja:

Konzumacija lijekova koji kontroliraju rad srca ili ugradnja pacemakera. Liječenje će primarno ovisiti o samome stanju pacijenta, njegovoj dobi, simptomima, kao i težini bolesti. Ugradnja pacemakera najsigurnija je opcija za liječenje, no često se prvo liječi s određenim terapijama. Danas se srčani stimulatori brzo ugrađuju i oni ne zahtijevaju dug oporavak kao i boravak u bolnici. Smanjeni broj otkucaja srca može se liječiti na tri načina - povećanjem fizičke aktivnosti, promjenom životnih navika i u težim slučajevima sa raznim terapijama ili ugradnjom srčanog stimulatora.


Tagovi: