Kateterizacija srca kod djece i odraslih

Ljepota i zdravlje

Kateterizacija srca kod djece i odraslih

Što je kateterizacija srca

Kateterizacija srca kod pacijenata je postupak pomoću kojeg se pokušava saznati postoji li ikakav poremećaj ili bolest srca, zapravo srčanog mišića, arterija i vena koje vode do srca. Ovaj postupak pokazuje kakav je rad vašeg srca, te se pomoću kateterizacije nastoji pobliže definirati problem koji možda imate ili na koji se sumnjalo prije nego vas je specijalist uputio na ovu pretragu.

Također, kateterizacije srca će omogućiti odčepljivanje začepljenih arterija ukoliko je to potrebno. Tokom ove pretrage, liječnik će vam ubrizgati kontrastnu boju kako bi se pomoću nje bolje vidjelo koje su arterije sužene ili začepljene, moguće je da će uzeti uzorak srčanog tkiva da bi ga se ispitalo na analizi, te se mogu provjeriti rad vaših četiri klijetke srca i brzina pumpanja krvi kroz srčani mišić.

Kateterizacija srca je danas siguran i rutinski postupak i ne izaziva nuspojave kod pacijenata. Moguće su rijetke nuspojave u obliku podlijeva oko očiju jer se kod očiju vrši ulaz katetera, moguća mučnina ili blaga reakcija na kontrastnu boju pomoću koje se na rengenu vrši pregled.

Kateterizacija srca i kako se na nju pripremiti

S obzirom da kateterizacija srca nije kompliciran niti invazivan pregled, ne trebate se bojati ili uzbuđivati ukoliko je specijalista tražio ovaj pregled. Upute za pripremu ćete dobiti od strane vašeg liječnika što smijete piti i jesti 24 sata prije samog postupka. Šest do osam sati prije postupka kateterizacije srca ne biste smjeli ništa jesti niti piti.

Liječniku specijalistu trebate reći koje lijekove inače koristite, uključivo i dodatke prehrani koji su bez recepta i dostupni preko interneta ili ljekarni. Važno je da liječnik zna sve što unosite u svoj organizam jer time će biti informiram što od lijekova ili dodataka prehrani može utjecati na stanje i rad srčanog mišića, te da li to može utjecati na tok samog postupka.

Prije postupka također je važno spomenuti medicinskom osoblju koje izvodi postupak kateterizacije srca ukoliko imate bilo kakve alergije, te sve na što biste mogli dobiti alergijsku reakciju. Kateterizacija srca je jednostavan postupak koji uz dobru pripremu, informiranje liječnika i profesionalnim stručnim pristupom prolazi u najboljem mogućem redu.

Kateterizacija srca i što nakon postupka

Po završetku postupka kateterizacija srca oporavak traje nekoliko sati, za vrijeme kojih trebate mirno ležati. Na mjesto gdje je bio ulaz katetera treba napraviti pritisak sterilnom gazom kako bi se spriječilo krvarenje iz tog mjesta. Nakon zahvata noge trebate držati ispružene ravno i svako kretanje bi se trebalo izbjegavati.

Kateterizacija srca može uzrokovati natečenost na mjestu ulaska katetera, stoga ukoliko se to pojavi trebate o tome informirati pedijatra ili svog liječnika. Budite oprezni i doista pratite sve upute koje ste dobili kao preporuke nakon izvedenog zahvata. Ukoliko primijetite bol u prsima, krvarenje iz mjesta uboda, bilo kakvu bol kod tog mjesta, također se obratite liječniku.

Ukoliko vam je liječnik preporučio da uzimate neke lijekove nakon zahvata pratite sve upute i redovito trošite upućene doze tih lijekova. Redovno obavljajte kontrole nakon kateterizacije prema uputama koje će liječnik specijalista tražiti. Velika većina ljudi se nakon postupka kateterizacije srca može vratiti svojim normalnim svakodnevnim aktivnostima nakon faze obaveznog mirovanja i kontrole kod liječnika.

Tagovi: