Bol u prsima – kada se savjetovati s liječnikom

Ljepota i zdravlje

Bol u prsima - kada se savjetovati s liječnikom

Bol u prsima kao signal ozbiljnih problema sa srcem

Srce je motor ljudskog tijela i sve tjelesne senzacije koje upozoravaju da nešto nije kako treba bi morali shvatiti ozbiljno. Bol u prsima kao signal ozbiljnih problema sa srcem, katkada su to samo signali predinfarktnog stanja, ali ako bol traje 20 i više minuta, infarkt se već dogodio. Takva bol je intenzivna i ne smanjuje se ni ako potpuno mirujete, praćena je preznojavanjem, mučninom, povraćanjem, nesvjesticom, pritiskom u prsima, nedostatkom zraka, aritmijom, bljedilom i ubrzanim disanjem (hvatanjem zraka).

Slična bol u prsima se javlja i kod predinfarktnog stanja, koje kardiolozi nazivaju i nestabilnim stanjem angine pektoris, pa se i predinfarktno stanje smatra jednako akutnim stanjem kao i infarkt. Razlika je u tome što je kod infarkta već nastalo začepljenje koronarne arterije, a kod angine pektoris se radi o suženju arterije, pa i bol traje kraće od boli kod infarkta. U oba slučaja je potrebna hitna intervencija kardiologa i lijekovi za srce.

Kada bol u prsima nema veze sa srcem

Oko srca se ovija splet mišića i kostiju koje se također mogu upaliti i fizičkom traumom ozlijediti, pa ta mišićna, koštana ili zglobna upala kod naglih pokreta može simulirati srčane tegobe. Ruptura mišića, upala vezivnog tkiva i hrskavice između rebara i prsne kosti, lijevi rameni zglob sve to može reflektirati bol u prsištu. Kada bol u prsima nema veze sa srcem, onda pritiskom na bolna mjesta pojačavamo bol, mirovanje smanjuje bol, a masaža može čak i eliminirati bol.

Dakle, bol u prsima vas može upozoriti i na druga akutna upalna stanja i tako vas navesti da na vrijeme započnete adekvatnu terapiju protuupalnim lijekovima i mirovanjem. Nastale rupture i ozljede će biti sanirane, a fizikalna terapija dolazi na red tek kada možete disati bez bolnih udisaja, ali je svakako treba provesti da se poveća fleksibilnost mišićno koštanog i zglobnog sustava i da se ojačaju te veze i više vam ne pričinjavaju takvu bol.

Kakve veze ima bol u prsima s probavnim sustavom i srčanom i plučnom maramicom

Žareća bol (pečenje) u žličici se javlja zbog viška želučane kiseline koja se penje iz želuca natrag u jednjak, grlo pa se do usta, ali najčešće se zaustavi ispod prsne kosti, a žgaravica može biti i neugodno bolna u cijelom prsištu. Kakve veze ima bol u prsima s probavnim sustavom i srčanom i plućnom maramicom, bol od refluksa je uvijek na jednom mjestu, ali i kod upale plućne ili srčane maramice ta bol je lokalizirana samo na jedno mjesto.

Uzroci upale plućne ili srčane maramice mogu biti virusi, bakterije, autoimune bolesti, tuberkuloza, ali ta lokalizirana bol u prsima je uvijek ista, bolni udah i izdah, naročito u pognutom položaju. Ova bol dolazi s povišenom temperaturom, ali bez nje, prati je kašalj, no bol nema intenzitet predinfarktnog ili infarktnog stanja i dobro se liječi, bez ikakvih trajnih posljedica. U ovim slučajevima bol je bila samo simptom i put do prave dijagnoze.

Tagovi: