Kako znati kad su plodni dani

Ljubav i veze

Kako znati kad su plodni dani

Kako znati kad su plodni dani, menstrualni ciklus

Plodni dani su najbolji dani kada možete zatrudnjeti. Da bi odgovorili na pitanje kako znati kad su plodni dani prvo moramo proći cijeli ženski ciklus. Plodni dani traju nekoliko dana u svakom menstrualnom ciklusu i naravno vezani su za samu ovulaciju. Samo tijekom plodnih dana u mjesecu je moguće doći do oplodnje i trudnoće. Menstrualni ciklus kod svake žene traje otprilike između 28 do 32 dana, ovisno o ženi ovdje može doći do odstupanja. Menstrualni ciklus se broji od prvog dana mjesečnice i traje do prvog dana sljedećeg ciklusa. Ovulacija kreće sredinom ciklusa. U procesu ovulacije dolazi do opuštanja jajne stanice što može u plodnim danima rezultirati trudnoćom. Kako bi znale točno odrediti kada nastupaju plodni dani bitno je da su menstrualni ciklusi redoviti. Dan ovulacije može varirati. Tijekom svakog menstrualnog ciklusa u tijelu žena se odvijaju sljedeće faze: Folikularna faza, ovulacijska faza i luteinska faza. Da bi znali odgovor na pitanje kako znati kad su plodni dani moramo znati prepoznati ovulaciju.

Kako znati kad su plodni dani, računanje plodnih dana

Kako bi uspješno znali odgovoriti na pitanje kako znati kad su plodni dani moramo znati prepoznati ovulaciju. Cervikalna sluz kao i povišena bazalna temperatura su najčešći pokazivatelj ovulacije, iako postoje još i brojni simptomi koji ukazuju na plodne dane. Tijekom same ovulacije veliki broj žena tvrdi kako osjeti blago probadanje u samom jajniku ili intenzivnu bol koja je slična menstrualnoj boli. Bol prilikom ovulacije je kratka i može također biti popraćena grčevima ili pojačanom osjetljivošću u području grudi, pojava nadutosti je također česta. Još jedan veoma važan simptom ovulacije je blago krvarenje, no ono se ne pokazuje kod svih žena. Postoji također nešto što se zove računanje plodnih dana, ono se vrši pomoću menstrualnog kalendara, mjerenja bazalne temperature ili Billingsove metode praćenja cervikalne sluzi. Najpoznatija metoda za kako znati kad su plodni dani je upravo računanje plodnih dana pomoću menstrualnog kalendara. Za ovu metodu je potrebno da nekoliko mjeseci uzastopno pratite svoj menstrualni ciklus i njihovo trajanje kako bi mogli po prilici procijeniti kada nastupa ovulacija i samim time izračunati svoje plodne dane. Primjerice, kod žena čiji ciklusi traju 28 dana ovulacija nastupa 14 dan, a plodni dani od 11 do 17 dana ciklusa. Zašto plodni dani traju nekoliko dana? Spermiji mogu preživjeti do nekoliko dana, tako da odnosi 2 do 3 dana prije ovulacije također mogu rezultirati trudnoćom. Isto tako jajna stanica ponekad živi do 2 dana pa je trudnoću moguće ostvariti i na sami dan ovulacije. Danas postoje brojne aplikacije koje računaju umjesto vas, bitno je samo da redovito unašate prvi i zadnji dan menstrualnog ciklusa. Mnoge aplikacije će vam izračunati plodne dane i kada su oni u najvećem stadiju a kada u najnižem.

Kako znati kad su plodni dani, trudnoća

Većinu žena zanima kako znati kad su plodni dani upravo radi trudnoće. Važno je naglasiti kako su plodni dani itekako važni za trudnoću, no nisu jedini faktor koji pridonosi trudnoći. Kako zatrudnjeti? Prije svega bilo bi dobro da odete na kontrolni pregled kod svojeg ginekologa kako bi se utvrdilo da li ste zdravi i da li možda imate nekih problema. Naveli smo kako je od iznimne važnosti pratiti mjesečni ciklus i „reagirati“ na vrijeme. Seksualni odnosi su dio procesa trudnoće, i poželjni su svaki drugi do treći dan. Važno je naglasiti kako seksualne poze nemaju bitnu ulogu u tome hoće li žena ostati trudna ili ne, no poželjno je da žena ostane ležati i do 15 minuta nakon odnosa. Iako „oni dani u mjesecu“ kod žene može uzrokovati brojne osjećaje do kojih dolazi radi hormona, poželjno je da ostanete mirni i da niste pod stresom. Naravno, važno je naglasiti da sam proces trudnoće zahtjeva oba zdrava partnera. Dob žene i muškarca također može uvelike igrati ulogu ako par želi zatrudnjeti, zato je dobra ideja konzultirati se s ginekologom ili liječnikom ako ste stariji od 30 godina. Također kako znati kad su plodni dani možete upitati svojeg ginekologa koji će vam pomoći s nizom savjeta.

Tagovi: