Menstrualni ciklus – kako ga najlakše pratiti

Menstrualni ciklus - kako ga najlakše pratiti

Što je menstrualni ciklus?

Kada žena dobije prvu menstruaciju ona tada svakoga mjeseca između razdoblja puberteta i menopauze prolazi kroz brojne promjene koje pripremaju tijelo za moguću trudnoću. Navedeni ciklus promjena zovemo menstrualni ciklus. Kod svakog menstrualnog ciklusa dolazi do razvijanja jajašca koji se zatim oslobađa iz jajnika.

U slučaju da se trudnoća ne dogodi onda se sluznica same maternice ispušta i dolazi do ponovnog ponavljanja ciklusa dok se ne ostvari oplodnja. Menstrualni ciklus možemo podijeliti u četiri faze: Menstrualna ili prva faza, folikularna ili druga faza, faza ovulacije ili treća faza i lutealna faza ili zadnja - četvrta faza. Sve navedene faze se mogu razlikovati ovisno od žene do žene, i kako žena stari faze se mogu mijenjati.

Navedeni ciklus je termin koji se koristi pri opisivanju slijeda događaja koji se odvija u ženskom tijelu dok se ono priprema za potencijalnu trudnoću tijekom mjeseca. Navedeni ciklus kreće prvog dana razdoblja. U prosjeku ciklus traje 28 dana, ali isto tako može trajati od 21 do 35 dana. Kako bi znali koliko u prosjeku ciklus traje poželjno je voditi evidenciju.

Normalni menstrualni ciklus

Menstrualni ciklus puno govori o zdravlju žene, zato je važno pratiti njegov ciklus i reagirati na vrijeme ukoliko se primijete određene nepravilnosti. Što je normalni menstrualni ciklus? Navedeni ciklus računamo od prvog dana jednog razdoblja do prvog dana sljedećeg ciklusa ili razdoblja, i on naravno nije isti za svaku ženu. Njegov protok se može javiti unutar 21 do 35 dana i može trajati 2 do 7 dana.

Menstruacije u radnoj dobi su često duge, što znači da ciklus traje do 7 dana. Kako žena stari dolazi do promjena ciklusa, točnije oni se mogu skratiti i postati redovitiji. Redovito opet ima drugačiji pojam za svaku ženu, što znači da će određene žene imati kratke i bolne menstruacije, dok će druge imati laganiji oblik bez pretjerane boli.

Pojam normalni ciklus je drugačiji za svaku djevojku ili ženu, i naravno on može uvelike ovisiti i o primjeni određenih vrsta kontracepcije koje mogu djelovati na balans hormona. Što se više žena bliži menopauzi to njeni ciklusi postaju nepravilniji što znači da se bliži kraj krvarenju. I dok se kod menopauze ne vodi evidencija o ciklusu, poželjno je vratiti se unatrag kako bi se utvrdilo koliko je ciklus bio ne redovan prije gubitka menstruacije.

Kako pratiti menstrualni ciklus?

Kako bi saznali svoj normalni menstrualni ciklus bitno je početi voditi evidenciju na kalendaru. Krenite s praćenjem datuma kako ciklus krene svakog mjeseca i tako nekoliko mjeseci zaredom kako bi utvrdili da li je menstruacija redovna. Također možete i bilježiti datum završetka menstruacije i križati koliko dana traje period. Pratite i sami protok, da li je on lakši ili teži, koliko često mijenjate uloške ili tampone kao i da li ste primijetili ugrušak ili ne.

Vodite evidenciju bolova, da li je bol jača ili slaba. Poželjno je voditi i evidenciju o promjenama raspoloženja ili ponašanja. Ovo sve zvuči previše? Danas se nude razne aplikacije za menstrualni ciklus. Nakon što skinete određenu aplikaciju na svoj mobitel dovoljno je samo unositi početni i završni dan menstruacije, aplikacija će vam automatski izračunati ovulaciju, sljedeći ciklus.

Također možete bilježiti i sve navedeno. Ovakve aplikacije uvelike pomažu kada se pojave određeni problemi koji rezultiraju posjetu ginekologu kojemu u svega par koraka možete pokazati sve vezano za navedeni ciklus. Aplikacije za vođenje menstrualnog ciklusa su svakako najjednostavniji način za praćenje menstruacije i svih simptoma koje ona donosi.


Tagovi: