Kako smanjiti sumpor u vinu

Kako smanjiti sumpor u vinu

Sumpor je nužan za kvalitetu vina

Kaže narodna izreka da "nije dobro ni kad se previše dobra nađe na jednom mjestu", jer se i dobro može prometnuti u svoju suprotnost, tako je nekako i sa sumporom u vinu i moštu. Sumpor je nužan za kvalitetu vina, čuva ga od kvarenja, čuva njegovu svježinu, djeluje protiv oksidacije, antiseptički, antimikrobno i antifungicidno. Sumporenje se obično radi na početku samog procesa pretvaranja grožđa u vino, kod crnog grožđa na kraju muljanja, a kod bijelog nakon cijeđenja.

Oksidacijom vina gube svjetlinu, bistrinu, čistoću i aromu, a sumpor kao antioksidans to spriječava, jer veže na sebe kisik i tako sprječava oksidaciju vina. Vinarijama je dostupno nekoliko oblika sumpora, mali proizvođači najčešće koriste vinobran (kalijev metabisulfit), sumpovin 5%-tnu sumporastu kiselinu koja je spoj sumpornog dioksida i vode, tekući sumporni dioksid u spreju koji je lako dozirati, sumporne trake koje se pale i gorenjem otpuštaju sumporni dioksid, a obično se koriste za sumporenje bačvi.

Sumpor se u odležanim vinima količinski smanjuje

Pijenje vina sa previše sumpora može izazvati razne zdravstvene tegobe, alergijsku reakciju, glavobolju, mučninu, teškoće s disanjem, probavne probleme, a utječe i na okus i miris samog vina (miris trulih jaja ili upaljene šibice. Upravo zato se radi smanjivanje sumpora u vinu, najčešće aeracijom ili dekantiranjem vina, što znači laganim mućkanjem osloboditi višak sumpora. Sumpor se u odležanim vinima količinski smanjuje, zato mlada vina pustite da odstoje ako ne želite da budu previše sumporasta i kvare vam užitak.

Ovisno o zdravlju grožđa, kvaliteti mošta i vina, razinu ph vina treba češće mjeriti, kako bi znali trebate li dosumporavati svoje vino i koliko puta, a količine sumpora u vinu su i zakonom regulirane. Sumpor se u vinu količinski smanjuje dodavanjem enzima u vino, umetanjem bakrenih šipki na nekoliko sati u vino, dodavanjem kvasca moštu, dodavanjem sorbata prije filtriranja vina, a najbolje je paziti na zdrav uzgoj, zdravo grožđe, ispravnu preradu i skladištenje vina, jer to smanjuje upotrebu kemijskih sredstava.

Sumpor koločinski možete smanjiti filtrima i kemijskim metodama

Nekoliko vrsta filtera mogu ukloniti štetu prekomjernog sumporenja vina. Sumpor količinski možete smanjiti filtrima i kemijskim metodama, poput dodavanja aktivnog ugljena koji upija sumporne spojeve i smanjuje njihovu količinu u vinu. Moramo znati da vina i sama proizvode svoje sumporne spojeve i to povećava razinu sumpora u vinu, a sumporno bakteriološki filtri zadržavaju bakterije odgovorne za stvaranje sumpora i koriste se obično prije pretakanja vina u boce, dakle filtracija prethodi procesu flaširanja vašeg vina.

Ako je sumpor u vinu u visokim koncentracijama koriste se spojevi koji upijaju višak iz vina. Enzimi uglavnom razgrađuju sumporne spojeve i tako uklanjaju višak sumpora iz vina. Korištenje posebnih bakterija u vino koje izazivaju bakterijsku fermentaciju i tako prerađuju i uklanjaju višak sumpora iz vina. Dodavanjem male količine vodikovog peroksida koji sa sumporom stvara bezopasne spojeve i tako smanjuju količinu sumpora, ali nakon toga morate opet filtrirati vino. Pravilna upotreba sumpora čuva okus, a pogrešna upotreba kvari okus i aromu vina.


Tagovi: