Što je tapas

Što je tapas

Tapas mali obroci za velika druženja

Ako neke grickalice mogu imitirati kompletan obrok u jednom malom zalogaju, onda to mogu španjolski tapasi koje je izmislio kralj Alfonso X dok je svoje kraljevske prijatelje pokušavao održati trijeznima prilikom dvorskih druženja. Kralj Alfonso X (1257 - 1282 godine) smislio posluživanje malih slasnih zalogaja uz vino, da dvorski gosti ne bi bili prebrzo vinom omamljeni. Tapas mali obroci za velika druženja su kraljev dar koji se njeguje i danas širom Španjolske, valjda su ga i zato zvali Mudri.

U Španjolskoj se tapasi poslužuje u svim barovima uz čašu vina, piva ili uz koktele. Ostatak svijeta je prigrlio ovaj običaj, ali se ti mali zalogajčići u drugim dijelovima svijeta obično poslužuju u specijaliziranim tapas barovima iako bi to mogao postati dobar i koristan običaj na svim mjestima gdje se toči alkohol, druži na veliko, ali nitko ne naručuje kompletan obrok, bilo da se radi o ručku ili o večeri, bilo bi sigurno manje toksično pijanih osoba koje piju često na prazan želudac.

Danas se tapas radi na tradicionalni ili moderni način

Tapasi se rade u mnogo različitih varijanti i nekoliko različitih tapasa uz piće vam mogu zamijeniti kompletan obrok, a da se ne mučite s priborom za jelo i tradicionalnim dugim sjedenjem za obilnim obrokom za stolom u nekoliko sljedova. Danas se tapas radi na tradicionalni ili moderni način, bitno je da su to mali zalogaji ili male porcije koje konzumirate baš poput grickalica, praktično u jednom zalogaju, podloga su mini peciva, kruščići, bruschette, krekeri i slično.

Klasični nadjevi za tapase mogu biti kriške kobasice, kockice sira, marinirani inćuni, kozice ili škampi s maslinama, s kiselim paprikama, krastavčićima ili rajčicma, kockice sira, listići pršuta, pržene lignje uz umak od grčkog jogurta i majoneze sa začinskim biljem, punjena jaja, luk, šunka, mini omlet, ploške krumpira. U modernim verzijama tapas mogu biti mini sendviči, povrtne rolice, rolice od pršuta, pa čak i mini hladne juhe poput gazapacha. U tapase možete staviti kogotovo sve što vam je pri ruci.

Tapas u carstvu novih okusa

Obzirom da tapase možete raditi i od običnog kruha kojeg u manjim komadima poprskate s malo maslinovog ulja i kratko zapečete s obje strane radi hrskavosti i zatim na njih slažete nadjeve od svega što imate, možete zbilja stvoriti tapas u carstvu novih okusa, na svoj način. Tako stvarate nova mala, ali okusima raznolika i bogata jela i senzacije novih okusa. Tapasi u sebi nose filozofiju sporog blagovanja uz čašu vina, piva ili neki sjajan koktel.

Tapas je laki zalogaj koji zapravo godi nepcu i smanjuje količinu pijenja alkohola. Ribe, sir i jaja su zastupljeniji u nadjevima od mesa od kojeg se obično uzima pršut, šunka, kobasice. Nadjevi se maštovito kombiniraju od onih namirnica koje su vam pri ruci i tako uvijek možete kombinirati neke nove okuse sa onim tradicionalnim. Bit tapasa je njegova malenost koja ga smiješta između sendviča i grickalica, svodi ga na zalogajčić a sa bogatim okusima kao da jedete hranu sa nekog bogatog menija.


Tagovi: