Kako skuhati tjesteninu

Kako skuhati tjesteninu

Svi znamo skuhati tjesteninu

Opća spoznaja da svi znamo kako se kuha tjestenina, no to dođe na vidjelo kada se stvarno uhvatimo kuhanja tjestenine. Prvo, trebamo znati da nije isto kuhati špagete, pužiće, spiralice i ostale vrste suhe tjestenine, a potpuno je različito kada kuhamo svježu tjesteninu. Razlika je očita, na primjer kuhanje njoka koji također pripadaju tjestenini uglavnom kuhamo smrznute njoke i njima je dovoljno da ih ubacimo u posoljenu uzavrelu vodu dok ne isplivaju na površinu, tada su gotovi. Ako ih ostavimo predugo da se kuhanju oni će stvoriti kašu, a od njoka neće ostati ni nj.

Uglavnom kuhamo suhu tjesteninu pa samo trebamo paziti koju vrstu tjestenine koristimo, te će o tome ovisiti duljina kuhanja. Suha tjestenina upija vodu pa je potrebno suhe tjestenine kuhati sa puno vode. U pravilu se tjestenina kuha oko desetak minuta, ako je kuhamo kraće bit će pretvrda, a ako je kuhamo predugo bit će gnjecava i premekana. Zapravo savršeno kuhana tjestenina je tjestenina al dente. Al dente dolazi iz talijanskog jezika iz točan prevod znači prema zubu, dakle al dente tjestenina je kuhana tako da nije tvrda i nije gnjecava.

Savjeti kako kuhati tjesteninu

Nekoliko je dobrih savjeta kako kuhati tjesteninu i mogu biti korisni za početnike kuhare jer upravo početnici započinju svoja kuharska umijeća koristeći se tjesteninom. Prvo za kuhanje tjestenina vam treba veliki lonac, računajete da za pola kilograma suhe tjestenine treba barem sedam litara vode kako bi se ona mogla pravilno skuhati. Kada ima dovoljno vode tjestenina se neće zalijepiti. Neki savjetuju da se doda malo ulja u vodu kako se tjestenina ne bi lijepila, to uopće nije točno, tjestenini treba voda i povremeno miješanje tokom kuhanja da se zalijepi za lonac.

U vodu je potrebno dodati puno soli jer je tjestenina potpuno neslana i da bi bila dovoljno slana za jelo najbolje ju je kuhati u slanoj vodi, za pola kilograma tjestenine treba jedna žlica soli.

Kipuća voda je ključni dio, tjestenina se nikada ne stavlja kuhati u hladnu vodu, već se tjestenina stavlja u kipuću vodu. Nakon što se stavi tjestenina u kipuću vodu potrebno je promiješati da se ne zaliepi za dno lonca. Kako se u pravilu tjesteninu kuha desetak minuta potrebno je promiješati tri do četiri puta tokom kuhanja. Na kraju kada je kuhana nije je potrebno ispirati vodom jer tako ispirete škrob koji se oslobodio tokom kuhanja, treba je samo dobro ocijediti.

Koliko treba kuhati tjesteninu po osobi

Odrediti koliko je potrebno tjestenine po osobi ponekad može biti težak zadatak, netko voli više tjesteninu, netko manje. Da bi dobili kilogram kuhane tjestenine potrebno vam je 400 grama suhe tjestenine, jer će se tokom kuhanja tjestenina natopiti vodom i nabubriti te će biti obimnija na tanjuru nego kako izgleda dok je u suhom stanju.

Upravo zato postoje normativi tjestenine po osobi koji definiraju po vrstama tjestenine koliko je normalna količina tjestenine na tanjuru za osobu. Nutricionisti smatraju da je odrasloj osobi potrebno oko 85 grama tjestenine u obroku, dok je za djecu dovoljno do 60 grama ovisno o dobi djeteta, ali i apetitu djeteta.

Također količina tjestenine na tanjuru ovisi i kakvo jelo pripremate, ako tjesteninu pripremate kao dodatak jelu uz neko meso sa umakom neće biti potrebno servirati više od normativa. No ukoliko pripremate tjestenine na salatu na primjer sa tunom, jajima, povrćem i slično tjestenine trebate računati malo više po osobi za takvu salatu od tjestenine.


Tagovi: