Kako se pravi carbonara

Kako se pravi carbonara

Carbonara, talijanski klasik na stolu

Špageti carbonara svakako su klasik talijanske kuhinje. Ovo jelo često se nalazi i na našim stolovima, a sve zahvaljujući jednostavnoj pripremi. I dok je riječ o jednoj od najjednostavnijih tjestenina, polemike oko izvornih namirnica i načina pripreme i dalje postoje. Kako napraviti najbolju carbonaru? Carbonara je veoma jednostavno jelo koje se priprema sa svega nekoliko sastojaka. Međutim, potrebno je imati na umu da ovo jelo nikako ne trpi pogreške u pripremi. Ukoliko za ručak ne želite objedovati kajgana sa špagetima, trebate pomno pratiti recept i zadržati koncentraciju na pripremu.

Kako se ne bi zeznuli u pripremi, potrebno je učiniti sljedeće: Jaja je potrebno izvadit iz hladnjaka na vrijeme i ostaviti ih da odstoje na sobnoj temperaturi prije pripreme. Ovo će pomoći da jaja postignu jednaku temperaturu, što će spriječiti mogućnost pojave grudica tijekom stavljanja u kuhanu tjesteninu. Kada ćete miješati jaja, sir i papar, potrebno je sve dobro pomiješati kako bi se okusi ravnomjerno rasporedili. Za kraj, kada dodajete napravljenu smjesu u tjesteninu, potrebno je pripaziti da ona nije vruća kako ne bi završili s kajganom a ne kremastim umakom.

Carbonara, recept i priprema

U mnogim restoranima navedeno jelo se poslužuje uz velikodušne količine vrhnja, što je svakako smiješno uzmemo li u obzir da se u navedeno jelo vrhnje ne stavlja. Prava carbonara kremasta je od jaja i sira koji čine vezivno tkivo. Kako se priprema carbonara? Recept je sljedeći: Sastojci - 220 grama špageta, 25 dekagrama pancete koja je narezana na kockice, 2 žlice maslinovog ulja, 2 jaja, 50 grama parmezana ili pecorina, crni papar mljeveni. Priprema - Skuhajte tjesteninu u kipućoj i slanoj vodi prema uputama koje se nalaze na pakiranju. Tjestenina mora biti kuhana al dente - pod zub.

U međuvremenu u tavi zagrijte maslinovo ulje i popržite pancetu do nekoliko minuta dok ona ne krene biti hrskava. U većoj zdjeli dobro umutite jaja u koja ćete dodati naribani sir i crni papar. Kada je tjestenina kuhana potrebno ju je ocijediti i dodati u tavu s pancetom gdje će se dobro promiješati. Maknite sada tjesteninu s vatre i ostavite ju sa strane da se samo malo ohladi. Sada dodajte smjesu jaja i sira i sve dobro promiješajte i odmah poslužite.

Carbonara posluživanje

Carbonaru je najbolje poslužiti svježu, u dubokim tanjurima. Po želji, ona se može na kraju ukrasiti s svježim začinskim biljem ili s par kapi maslinovog ulja. Carbonara se savršeno nadopunjuje uz salatu i čašu bijelog vina. Mnogi će u procesu pripreme u jelo dodati i vrhnje ili Vegetu i druge začine, što je sasvim u redu, no potrebno je naglasiti kako se onda ne dobiva izvorna talijanska carbonara. Danas tako postoje mnogobrojne vrste carbonare, od one s vrhnjem za kuhanje, do one s komadićima pečenog povrća.

Neovisno o tome koju pripremu odabrali, morate imati na umu da se izvorna verzija radi samo s gore nabrojanim osnovnim sastojcima. Iako se ovo jelo priprema samo s par sastojaka, potrebno je imati na umu da sama priprema zahtjeva pažnju i posvećenost. Carbonare često se nalaze na mnogobrojnim stolovima, a sve zahvaljujući sastojcima koje možemo pronaći tijekom cijele godine. Neovisno o tome da li ćete pripremati original ili modificiranu verziju, svakako vodite brigu o tome da vam je tjestenina al dente i da dobijete kremastu strukturu.


Tagovi: