Kako se pravi bolonjez

Kako se pravi bolonjez

Bolonjez - recept

Bolonjez je poznata talijanska umak koji se tradicionalno koristi kao punjenje za tjesteninu poput špageta ili lazanja. To je umak bogatog okusa i teksture koji se priprema od sjeckanog mesa, obično junetine ili svinjetine, koje se dinsta s lukom, češnjakom, mrkvom i celerom. Nakon toga, dodaje se pelata, ili sjeckanih rajčica, te se umak kuha dok se svi okusi lijepo ne sjedine. Umak se kuha dugo, često satima, kako bi se postigla maksimalna dubina okusa. Kod nekih recepta također uključuju dodatak crnog ili bijelog vina te mlijeka ili vrhnja kako bi se umak dodatno obogatio i omekšao. Ovaj je umak poprilično svestran i može se prilagoditi prema osobnom ukusu. Može se koristiti kao preljev za razne vrste tjestenina, poput špageta, tagliatelle ili penne, ali isto tako se može koristiti kao punjenje za lazanje ili se koristiti kao umak za pizzu. Bolonjez je jedan od klasičnih talijanskih umaka koji se širom svijeta cijeni zbog svojeg izvanrednog okusa.

Bolonjez - sastojci

Za pripremu bolonjez umaka, prvo što će vam od sastojaka trebati je mljeveno meso, kao što je junetina ili svinjetina. Kod nekih recepata se može koristiti kombinacija mljevenog mesa. Sljedeći sastojak koji će vam trebati je luk koji trebate na sitno nasjeckati, a luk daje umaku bogatstvo okusa i aromu. Također, trebati će vam par režnja češnjaka koji daje karakterističnu pikantnost i dubinu okusa. Sitno naribana mrkva dodaje slatkoću umaku i pomaže u uravnoteženju kiselosti rajčice. Sitno nasjeckani celer također doprinosi okusu i teksturi umaka. Glavni sastojak umaka je rajčica, odnosno pelate. Opcionalno, možete dodati bijelo ili crno vino koji može bolonjez umaku dodati bogatstvo okusa. Ako želite kremastiji umak, možete opcionalno dodati mlijeko ili vrhnje za kuhanje. Za kraj dodajte sol i papar prema sobnom ukusu, kako bi se postigao balans okusa. Osim ovih osnovnih sastojaka, možete dodati dodatne začine poput origana, bosiljka ili lovora, ovisno o vašim preferencijama.

Bolonjez - priprema

Kako biste napravili bolonjez umak, od sastojaka će vam trebati 500 g mljevenog mesa (junetina ili svinjetina), 1 luk, 2 režnja češnjaka, 1 mrkva, 1 stabljika celera, 400 g pelata, 1/2 šalice crnog ili bijelog vina, 1/2 šalice mlijeka ili vrhnja, maslinovo ulje, sol i papar, te origano ili bosiljak. Zagrijte malo maslinovog ulja u zagrijanoj tavi. Dodajte luk u tavu i pirjajte nekoliko minuta. Potom dodajte češnjak i pirjajte još par minuta. Dodajte mljeveno meso u tavu i kuhajte ga dok ne postane smeđe, razbijajući ga drvenom žlicom kako bi se raspalo na sitnije komadiće. Kad je meso gotovo, dodajte mrkvu i celer. Pirjajte ih zajedno s mesom dok ne omekšaju, otprilike 5-7 minuta. Dodajte pelate ili sjeckane rajčice iz konzerve u tavu, zajedno s njihovim sokom. Lagano promiješajte. Po želji, dodajte crno ili bijelo vino. Pustite da se umak kuha još nekoliko minuta kako bi se alkohol ispario. Po želji, dodajte mlijeko ili vrhnje za kuhanje kako biste umaku dali kremastu teksturu. Smanjite vatru i pustite da umak lagano kuha, nepokriven, otprilike 30 do 60 minuta. Kušajte umak i dodajte sol, papar i druge začine po potrebi. Kad je bolonjez umak gotov, poslužite ga preko kuhane tjestenine po izboru, posipajte svježim začinima poput svježeg bosiljka ili peršina.


Tagovi: