Kako skuhati grah

Hrana i piće

Kako skuhati grah

Kako skuhati grah i zašto ga treba pripremati

Najjasniji razlog zašto biste trebali znati skuhati grah je taj što su variva odličan i zdrav ručak pun vitamina, bjelančevina i minerala. Variva najčešće možete jesti najmanje 2 dana, tako da ne morate brinuti što ćete kuhati ili jednostavno napravite malo više te zamrznite kako biste imali gotov ručak koji kada ga poželite jesti trebate smo odmrznuti, podgrijati i odmah je spremno za jelo. Zato morate znati kako skuhati grah.

Grah je bogat najboljim nutritivnim vrijednostima i hranjivim tvarima pa je iz tog razloga namirnica broj jedan pri odabiru za pripravljanje variva. Energetska vrijednost graha iznimno je visoka, a kada je u pitanju njegov sastav, jako ja važno znati kako je prepun vitamina, bjelančevina, jako malo masti te što je najvažnije sadrži esencijalne aminokiseline. Grah sadrži kalij, vitamin B3, natrij, vitamin B2, cink, magnezij, vitamin K, vitamin B6, fosfor, željezo, folnu kiselinu i kalcij. Uz najbolje savjete naučite kako skuhati grah.

Kako skuhati grah po starinskom receptu

Starinski recept kako skuhati grah započinje tako da navečer namočite pola kile graha u četiri puta većoj količini vode i ostavite ga da odstoji do sutradan kada ćete započeti sa pripremom i kuhanjem variva od graha. Kada započnete sa pripremom, grah se kuha u 2 i po litre vode dok ne zavrije, tada se ta voda izlijeva i onda se ulijeva 3 litre tople vode te se ostavi da se kuha.

Nakon toga uzmite glavicu luka i nasjeckajte ju te suhomesnati proizvod po želji, najčešće je to slanina ili kobasica, te ubacite u lonac sa grahom koji se kuha, nakon toga ćete dodati ostatak povrća. Dodaje se nasjeckana mrkva, krumpir, ako ne volite krumpir u grahu, možete zadnjih 10 minuta kuhanja variva ubaciti tjesteninu, spiralice ili pužiće u varivo, te listiće peršina ukoliko nemate svježi, može i sušeni.

Varivo se kuha sat vremena, tada je potrebno dodati zapršku. Zapršku čete pripremiti od brašna, soli ulja na tavici te nakon toga uliti vruću vodu i crvenu papriku te usipati u grah. Začinite grah po želji do kraja i on je gotov. Naučili ste kako skuhati grah!

Savjeti kako skuhati grah

Ako ste zaboravili što su vas mama ili baka učile o tome kako napraviti grah ili jednostavno niste imali priliku nikada naučiti kako skuhati grah, pomno pratite recept i isprobajte kako vama napreduje kuhanje variva graha. Morate znati kako se grah namače večer prije kako bi se, navodno, smanjilo nadutost nakon što pojedete grah i kako vas ne bi mučili plinovi.

Još jedan od savjeta koje morate znati dok učite kako skuhati grah je taj da većina ljudi osim peršina stavlja začine kao što je lovorov list, Vegeta, češnjak, celer i slično, naravno odabir začina ovisi o osobnim preferencijama kuhara i članova njegove obitelji.

Preporučuje se i grah kuhati malo duže na laganoj vatri kako bi se postigla željena tekstura variva i kako bi se stopili svi okusi. Također, ako grah kuhate sa otklopljenim poklopcem, brže će vam voda ispariti tokom kuhanja i morat ćete u nekom trenutku dodati još vode tokom kuhanja jer će vam inače grah biti pregust, no gustoću ili rijetkost graha odredite sami po svojoj želji.

Tagovi: