Magnezij – kada ga uzeti i kako djeluje na tijelo

Ljepota i zdravlje

Magnezij - kada ga uzeti i kako djeluje na tijelo

Magnezij, blagodati moćnog magnezija

Magnezij je oduvijek bio poznat kao glavni “antistresni” mineral koji posljednjih godina privlači sve veću pažnju. On je svakako jedan od najvažnijih minerala u našem tijelu. Da bi znali iskoristiti sve njegove prednosti i blagodati koje on ima za naše zdravlje, važno je znati kako ga pravilno uzimati kako bi ga tijelo moglo bolje apsorbirati. Što je magnezij i kako on utječe na naše zdravlje?

Kao jedan od glavnijih minerala u našem tijelu on je uključen u više od 300 enzimskih procesa koji su odgovorni za regulaciju većinu našim tjelesnih funkcija. Danas je navedeni mineral poznat iz navedenih razloga: Doprinosi smanjenju iscrpljenosti i umora, doprinosi boljem radu živčanog sustava i samih mišića, doprinosi ravnoteži elektrolita i poboljšava razinu energije, doprinosi održavanju zdravih zubiju i kostiju, ima veliku ulogu u sintezi proteina i diobi stanica u organizmu.

Nedostatak magnezija je čest kod mnogih, za to je odgovoran najviše suvremeni način života. Kava, alkohol, pretjerano znojenje, određeni lijekovi, kronični stres, pretjeran unos soli uzrokuju njegov nedostatak u našem organizmu. Simptome nedostatka magnezija možemo primijetiti po: Slabosti, grčevima u mišićima, glavobolji, mučnini i umoru.

Magnezij, kako i kada ga uzimati

Navedeni mineral možemo dobivati preko namirnica ili kapsula koje možemo kupiti u bilo kojoj ljekarni ili drogeriji. Unosom vode u naš organizam mi unosimo već otprilike 10% ukupne količine magnezija koji nam je potreban. Bogatstvo samog magnezija možemo pronaći u namirnicama poput zelenog povrća i špinata, orašastih plodova i sjemenki, neprocesirane žitarice.

Manje količine magnezija možemo pronaći u mahunarkama, voću, mesu i ribi. Radi nedostatka vremena mnogi ljudi se danas odluče na uzimanje magnezija u obliku citrata, glukonata ili laktata. Navedene proizvode možete pronaći u bilo kojoj ljekarni ili drogeriji. Kada i kako piti magnezij? Mišljenja i iskustva su različita, no najvažnije je uzimati ga svaki dan i držati se određenog rasporeda.

Dugotrajno uzimanje magnezija kao dodatka prehrani je sigurno, no važno je obratiti pozornost na moguće nuspojave. Preporučene dnevne doze ovise o starosti i spolu, no najčešće se uzimaju dvije kapsule i to jedna ujutro a jedna navečer. Budući da je magnezij prijatelj u opuštanju mišića najbolje ga je uzeti prije večere ili spavanja.

Zbog same laksativne prirode navedenog minerala, njegova konzumacija se preporučuje uz hranu, točnije prije obroka. Možete ga piti i na prazan želudac ili tijekom obroka, no onda možete očekivati proljev kao nuspojavu. Najpoznatiji oblik uzimanja magnezija je u kapsulama, one se brzo gutaju i ne zahtijevaju povećanu konzumaciju vode.

Magnezij, nedostatak i nadoknada magnezija

Mnogobrojna istraživanja pokazuju kako je nedostatak magnezija sve češća pojava u globalnoj populaciji. Magnezij tako minimalno unašamo putem prehrane, osobito ako se hranimo na tipično zapadnjački način gdje postoji smanjeni unos voća i povrća. Rani znakovi nedostatka magnezija u organizmu mogu biti: Tjeskoba, slabost, depresija, iritabilnost, glavobolja, mučnina, nesanica, gubitak apetita.

Veći nedostatak magnezija se najviše prikazuje u radu mišića, pojavljuju se česti grčevi i tremori u nogama i mišićima lica. Bitno je naglasiti da nedostatak magnezija može imati štetan utjecaj na naš kardiovaskularni sustav. Kako nadoknaditi magnezij u tijelu? Pripravci magnezija su danas praktičan način kako možemo osigurati dovoljnu količinu navedenog minerala.

Danas navedeni mineral možemo pronaći u obliku kapsula ili tableta, šumećih tableta, granula, možemo ga pronaći također i u raznim vodama. Preporučena dnevna doza je 375 mg magnezija dnevno, no prije svakodnevne konzumacije bitno je savjetovati se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom kako ne bi došlo do određenih nuspojava.

Tagovi: