Glavobolja i jaka migrena – kada je razlog za brigu

pain relief

Flexicoldin - za zdrave i pokretne zglobove

Obnavlja zglobove i uklanja reumu.
  • Bol i otok nestaju nakon 30 sekundi
  • Koljena i laktovi vraćaju puni opseg pokreta već nakon jednog korištenja
  • Povlače se reuma, slabost i migrene
  • Nakon 3 dana uživate u hodanju​
Glavobolja i jaka migrena - kada je razlog za brigu

Vrste glavobolja

Glavobolja je uobičajena bol u predjelu lubanje. Postoje različite vrste koje se razlikuju po načinu nastanka, položaju (čelo, polovica glave, cijela glava), intenzitetu (umjerena ili intenzivna bol koja sprječava svakodnevne aktivnosti) i trajanju. Najčešće glavobolje su tenzijske glavobolje i migrene. Ovisno o uzroku, glavobolju mogu pratiti i drugi simptomi: temperatura, prehlada, mučnina itd. U nekim slučajevima glavobolje mogu biti znak ozbiljne bolesti. Tenzijske glavobolje (koje nemaju veze s visokim krvnim tlakom) uglavnom se javljaju u predjelu čela i stražnjeg dijela vrata. To su bolovi koji se percipiraju kao pritisak ili stezanje ovih dijelova glave.

Bol se može postupno povećavati ili se može pojaviti iznenada. Ove se glavobolje razlikuju od migrene koje su pulsirajuća bol na desnoj ili lijevo strani glave, koje ponekad traju satima ili čak danima. Obična glavobolja nema nikakvih komplikacija. Ako ste u nedoumici, posjetite svog liječnika radi konzultacija, osobito ako imate jaku glavobolju ili ako bol traje dugo.

Uzroci glavobolja

Uzroci glavobolja su nepoznati. Međutim, poznati su određeni čimbenici koji mogu pogodovati njihovom nastanku. To su: stres, prekomjerni rad i umor, konzumacija alkoholnih pića, pretjerani ili nagli prestanak konzumacije kave, loše prilagođene naočale ili nedostatak naočala kada su potrebne, buka, konzumacija određene hrane, poput sireva, orašastih plodova, čokolade, agruma itd. Osobe koje imaju osteoartritis vratnih kralježaka glavobolje mogu biti češće. Hormonske varijacije na početku trudnoće povećavaju učestalost glavobolja u trudnica.

Glavobolje mogu ukazivati na bolesti ili probleme koji zahtijevaju hitnu medicinsku dijagnozu, poput povišenog krvnog tlaka, moždanog udara, infekcije mozga, trovanja itd. Drugi manje hitni problemi, međutim zahtijevaju konzultacije, na primjer sinusitis. Ove bolesti obično su popraćene drugim znakovima koji ukazuju na to da bi povezanost s glavoboljom trebala dovesti do konzultacija. Trajne glavobolje uvijek zahtijevaju liječnički savjet. Čimbenici koji izazivaju glavobolju razlikuju se od osobe do osobe. Pokušajte utvrditi imaju li bolesti uzrok koji možete izbjeći, kao što je piće, hrana ili loše naočale.

Liječenje glavobolja

Liječenje glavobolja temelji se na uzimanju lijekova protiv bolova kao što su paracetamol ili aspirini. Većina ovih lijekova dostupna je bez recepta i njihova uporaba u samoliječenju mora se provoditi u skladu s mjerama opreza za uporabu. Budite oprezni, njihova prekomjerna ili dugotrajna konzumacija može povremene glavobolje pretvoriti u trajno stanje, to se naziva glavobolja zbog zlouporabe analgetika. Lijekovi protiv bolova (aspirin, ibuprofen ili paracetamol) obično su učinkoviti u liječenju glavobolje. Osim navedenih lijekova postoje i nesteroidni protuupalni lijekovi.

Nesteroidne protuupalne lijekove treba primjenjivati s oprezom, naročito ako osoba boluje od anamneze čira na želucu ili dvanaesnika, zatajenja bubrega, astme ili gihta. Paracetamol, za razliku od aspirina ili nesteroidnih protuupalnih lijekova nema nuspojave na probavu. Moguće su rijetke alergijske kožne manifestacije. Mora se uzimati u skladu s najvećim preporučenim dozama. Predoziranje paracetamolom može biti otrovno za jetru. Mnogi lijekovi, osobito oni koji se koriste za ublažavanje prehlade, sadrže paracetamol. Izbjegavajte njihovo kombiniranje.


Tagovi:

pain relief

Flexicoldin - za zdrave i pokretne zglobove

Obnavlja zglobove i uklanja reumu.
  • Bol i otok nestaju nakon 30 sekundi
  • Koljena i laktovi vraćaju puni opseg pokreta već nakon jednog korištenja
  • Povlače se reuma, slabost i migrene
  • Nakon 3 dana uživate u hodanju​