Bolovi u lijevoj strani glave – uzroci, simptomi i liječenje

Bolovi u lijevoj strani glave – uzroci, simptomi i liječenje

Bolovi u lijevoj strani glave uzroci

Bolovi u lijevoj strani glave u današnje vrijeme česta su pojava, te gotovo polovica stanovništva pati od nekog oblika glavobolje. Najgore su migrene i oni koji nisu nikada doživjeli migrenu kao najjaču bol u glavi pravi su sretnici jer migrena potpuno onesposobi osobu da normalno funkcionira dok migrena ne prođe. Uz bolove koje uzrokuje migrena, postoje i tenzijske glavobolje.

Uzroci koji utječu da nastaju bolovi u lijevoj strani glave su stresan život, nedostatak sna, pretjerana konzumacija alkohola koji se uzima redovito kako bi se umanjio prvobitan stres, te svakako manjak fizičke aktivnosti i boravak na svježem zraku. Pretjerano korištenje monitora i laptopa, mobitela, gledanja TV ekrana također mogu biti uzročnik glavobolja.

Glavobolje koje se javljaju na lijevoj strani glave se nazivaju cluster glavobolje, te od ovakvih glavobolja češće pate muškarci nego žene. Pravi uzrok cluster glavobolje liječnici nisu ustanovili. No kada glava boli na jednoj strani to može biti i trigeminalna neuralgija što je upala živca koji prolazi licem i osjeća se kao udar struje praćeno jakom boli koja žari i javlja se tokom dana.

Bolovi u lijevoj strani glave simptomi

Bolovi u lijevoj strani glave koji se kvalificiraju kao cluster glavobolje vrlo su specifične jer se javljaju u valovima, te mogu trajati i do dva tjedna. Bol je prisutna uvijek na istom mjestu i javlja se u isto doba dana ili noći. Na pocetku cluster glavobolje bole intenzivno do svog maksimuma što traj desetak minuta, te nakon toga intenzitet boli pada u naredna tri sata. Bol je najintenzivnija iza lijevog oka, pa se ima osjećaj da oko boli, te se stoga može dogoditi i da dođe do spuštanja kapka, često se javlja znojenje lieve strane lica i curenje nosa.

Ukoliko se bolovi u lijevoj strani glave javljaju kao posljedica asimetrične glavobolje koja se može pojaviti i u drugim dijelovima glave zapravo su sekundarni simptomi bolesti vrata i glave. Prave simptome treba sagledati kao stanje upale sinusa, dehidracije, stanje velikog stresa, posljedica mamurluka, pojave glaukoma, mogući potres mozga i trauma glave, hipertenzija, alergija, te zloupotreba nekih lijekova.

Bolovi u lijevoj strani glave liječenje

Liječenje u slučaju kada su prisutni bolovi u lijevoj strani glave ne postoji neko određeno naročito ako je slučaj cluster glavobolje. Čak ni jake tablete za glavobolje ne mogu pomoći odmah već će biti potrebno mirovati dok najjači val bolova cluster glavobolje ne prođe.

Asimetrične glavobolje koje su posljedica nekog drugog zdravstvenog stanja se mogu liječiti kada se prvobitna bolest ili zdravstveni poremećaj izliječi, nestat će i glavobolje. Ako se radi o potresu mozga i traume glave bit će potrebno bolničko liječenje uz strogo mirovanje i nadzor liječnika.

Kod migrena koje nisu specifične kao bolovi u lijevoj strani glave jake tablete, mirovanje u mraku bez svjetla i zvukova, uz što manje pokreta je način liječenja dok migrena ne prođe. U svakom slučaju ako vam se ponavljaju glavobolje na istom mjestu bilo bi dobro da se obratite liječniku jer uzrok može biti i tumor u glavi koji svojim rastom pritišće mozak i tako stvara glavobolje. Liječenje tumora će biti određeno prema stadiju i vrsti tumora koji se otkrije.


Tagovi: