Kako se radi srneći gulaš

Kako se radi srneći gulaš

Meso za srneći gulaš se dugo marinira i sporo kuha

Bambija nitko ne jede, a zrelo meso srnetine ima specifičan miris i okus koji se ublažava mariniranjem preko noći, sporim kuhanjem sa posebnim dodacima, uz dodatak suhog voća za slatkoću i dobro odabranim prilozima poput palente, njoka, tjestenine. Meso za srneći gulaš se dugo marinira i sporo kuha uz podlijevanje po mogućnosti srnećim temeljcem, a po potrebi i vodom. Neki srnetinu narezanu na kocke otprilike 2X2 centimetra mariniraju u mlijeku preko noći jer tako najbolje omekša.

Meso za srneći gulaš možete marinirati u marinadi od mješavini soli, vode, vinskog octa, može biti i ukiseljeno crno vino, češnjaka, neki dodaju i par zrna crnog papra, par listova lovora, ružmarinovu grančicu, neki će dodati u marinadu i korjenasto povrće, ulje, glavicu crvenog luka, a neki će meso našpikati češnjakom i špekom i tek onda staviti u marinadu. Bitno je da meso odleži u marinadi, upije okuse i arome iz svih sastojaka marinade i omekša, kako bi skuhani gulaš bio što ukusniji.

Uz malo truda dobar srneći gulaš može skuhati svatko

Ovakvo jelo se obično kuha u malo većim količinama tako da ostane i za drugi dan, kada je gulaš još ukusniji. Uz malo truda dobar srneći gulaš može skuhati svatko, pogotovo ako ga kuhate polako, iako ćete naći i recepte po kojima je gulaš gotov za pola sata, zaboravite brzinsko kuhanje gulaša. Potrebno vam je 3 kilograma srnetine, 1 -1,5 kilograma crvenog luka, 1 - 2 žlice soli, po pola kilograma mrkve, celera i peršina.

Za dobar srneći gulaš vam treba još 4 lista lovora, žlica papra u zrnu, češanj češnjaka, žlica mljevene paprike, ako želite ljuti gulaš, pred kraj kuhanja ubacite dvije ljute papričice, žlica mažurana, žlica vegete, dva decilitra vina, žličica šećera, sitno sjeckani peršinov list. Neki dodaju jabuku, suhe šljive ili žlicu džema od šljiva, a neki dodaju i kockice špeka i vrganje. Sve sastojke nasjeckajte unaprijed, počnite pripremu dinstanjem luka i špeka na koji dodajete meso iz marinade, korjenasto povrće dodajete nakon dva sata dinstanja uz podlijevanje, gljive pri kraju, a nasjeckani peršin na kraju.

Napravite srneći gulaš s dodatkom junetine

Neki su i uz marinadu i obilje drugih dodataka gulašu još uvijek osjetljivi na specifični miris i okus srnećeg mesa. Ima lijeka i za to, ne trebate se zbog toga odreći kvalitetne srnetine, napravite srneći gulaš dodatkom junetine, ublažit će snažan okus srnetine i dati ublaženi okus srnetini. JUnetina i srnetina su se prvo počele miješati u smjesi za kobasice od divljači, ako je dobro za kobasice, mora biti dobro i u gulašu, pogotovo ako dodate i špek.

Za dobar srneći gulaš se obično uzimaju isti omjeri srnetine i junetine, ako želite u gulašu osjetiti prevagu divljači, stavite junetine manje. Špek i kuhanje, odnosno dinstanje na svinjskoj masti dodaje još jedan okus više. Srneći temeljac za podlijevanje gulaša skuhajte od srnećih kostiju koje ste prvo nauljene sa svih strana zapekli u pećnici, a zatim kuhali oko dva sata sa korjenastim povrćem solju i drugim začinima. Ne morate ići na lovački kotlić, napravite lovačku gozbu u svom domu.


Tagovi: