Kako se puževi kreću

Kako se puževi kreću

Kako se puževi kreću i da li su zaista spori?

Kada pomislimo na puža, prvo na što pomislimo je njihovo sporo kretanje ili onu staru pjesmicu "Puž - muž". Kako se puževi kreću i da li su zaista spori? Puževi se svakako sporo kreću, to nije mit. Dovoljno je da samo pogledate puža koji prolazi preko neke površine i vidjet ćete da se on ponekad jedva kreće. Ali kako se puževi kreću ako nemaju noge? Iako nemaju noge, imaju jedno veliko stopalo. Čitav donji dio puža možemo opisati kao veliko "stopalo" koje mu pomaže u kretanju.

Ovo takozvano stopalo je u potpunosti ravno i glatko, no ono je sačinjeno od mnogobrojnih mišića koji su odgovorni za kretanje puža. Kako bi se puž što lakše kretao, njegovo stopalo sadrži osjetljive žlijezde koje su zaslužne za proizvodnju ljigave sluzi. Ova sluz omogućuje pužu da bezbrižno klizi po svakoj površini i da je uvijek u istoj ravnini. Ono što je svakako zanimljivo je činjenica da ova sluz pomaže pužu da bez problema prianja na bilo koju površinu.

Kako se puževi kreću i gdje najčešće idu?

Pošto im njihovo takozvano stopalo omogućuje da se kreću bilo gdje, nije neobično da puževe vidimo na najčudnijim mjestima poput fasade kuće ili zgrade, na javnoj rasvjeti, zidu, autu itd. Kako se puževi kreću i gdje najčešće idu? Poput svih životinja, puževi idu tamo gdje ima hrane. Najzanimljivija činjenica je da će se puž uvijek vratiti svome domu, bez obzira koliko je udaljen. Mnogi se često šale kako je njegova "kućica" na leđima njegov dom, no oni radije biraju sigurna skrovišta kako ne bi bili plijen.

Zanimljivo je da ponekad za sobom vuku teret i do pola kilograma, što je nevjerojatno ako uzmemo u obzir da prosječni puž teži samo 15 grama. Kako se puževi kreću i koje vrste puževa postoje? Uglavnom razlikujemo dvije vrste puževa: Puževi sa zaštitnom kućicom i puževi balavci. Puževi s kućicom su nešto zaštićeniji od takozvanih balavca. U slučaju opasnosti oni su sposobni u potpunosti se sklupčati unutar kućice i rožastom pločom onemogućiti njegovo vađenje.

Kako se puževi kreću i čime se hrane?

Puževe možemo pronaći na kopnu i vodi. Njihova prehrana ovisit će o sredini u kojoj se nalaze. Kako se puževi kreću i čime se hrane? Iako su spori, to ne znači da nemaju apetita. Često su glavni problem u mnogim vrtovima, zbog čega ih se smatra štetočinama. Puževi se hrane uz pomoć sitnih zubi koji se nalaze uzduž cijelog jezika. Usta su smještena na trbuhu, a rogovi koje vidimo su im zapravo oči. Oči ili takozvani pipci su iznimno važno osjetilo za puža, isto kao i njegovi donji pipci koji služe za osjet njuha i dodira.

Svi ovi osjeti omogućuju pužu da lakše pronađe hranu. Kako se puževi kreću i što jedu? Iako se kreću sporo, uvijek dođu do hrane. Aktivni su najviše tijekom noći ili kišnog vremena, a najviše vole jesti voće, povrće, pojedine biljke. Određeni puževi poput velikog vinogradnjaka čak jedu i jajašca puževa golaća. Osim navedenog, također jedu i uvenule bilje i životinje. Puževi se ne razmnožavaju, već je interesantno da je svaki puž dvospolan. Jajašca najčešće polažu u lipnju, i nakon tri tjedna puževi su spremni za život.


Tagovi: