Kako se čestita bajram

Zanimljivosti

Kako se čestita bajram

Kako se čestita Bajram i što je Bajram

Kako bismo znali kako se čestita Bajram, prvo trebamo znati što je Bajram. Bajram doslovni prijevod znači slavlje ili blagdan i turska je riječ, no treba znati da postoje dva Bajrama koji su muslimanski vjerski praznici. Postoji Ramazanski bajram koji počinje nakon posta koji se naziva ramazan i on traje tri dana. Taj post traje mjesec dana i prema islamskoj vjeri u tom periodu Muhammedu je bio objavljen Kur’an.

A postoji i Kurban bajram, to je Hadžijski bajram koji traje četiri dana. Kurban u nazivu Kurban bajrama označava prinesenu žrtvu, a hadžijski u nazivu Hadžijski bajram označava hadžijsko hodočašće u Meku.

Kurban bajram je najveći islamski blagdan i iz tog razloga morate znati kako se čestita Bajram prijateljima muslimanske vjere. Kod Kurban bajrama je bitan običaj kojim se dijeli kurban, točnije žrtva koja je prinesena. Tokom tog islamskog blagdana vjernici muslimanske vjere klanjaju se i mole, a klanjanje se izvodi prvi dan tog blagdana i to nakon zore.

Kako se slavi i kako se čestita Bajram

Bajram se slavi nakon perioda posta, no za vrijeme tog posta ne smije biti neumjerenosti i treba biti suzdržanost od jela, pića, ovisnosti i tjelesnih užitaka. Ako je u pitanju Kurban bajram on se slavi prinošenjem žrtve, klanjanjem i molitvom prvi dan ovog islamskog blagdana. Klanjanje, po islamskom običaju, uzoru izvode muškarci, a sva ostala obitelj ostaje kod kuće u to vrijeme.

Pripadnici islamske vjere jako dobro znaju kako se čestita Bajram, ostalima koji nisu islamske vjere evo detalja. Bajram se po nekadašnjem običaju čestitao ljubljenjem ruke, osoba koja čestita ljubi ruku i to uvijek starijem članu pripadniku islama. Osim ljubljenja ruku kao znak čestitanja, nakon čestitanja se ruka starije osobe stavlja na čelo osobe koja čestita, ruku prema čelu usmjerava osoba koja čestita.

Takva je gesta za vrijeme razmjene čestitki u vrijeme Bajrama označavala znak iznimnog poštovanja prema osobi kojoj se čestita. Nakon izvedenih običaja koji predstavljaju način kako se čestita Bajram, obavezno je posjetiti obitelj i bližnje. Običaj tokom Bajrama je dijeliti ljubav s rodbinom, najbližom obitelji, prijateljima, susjedima.

Kako se čestita Bajram pravilno

Muslimanski je običaj nakon posta imati obilan i bogat objed, a pravilan način kako se čestita Bajram jest da ga se čestita rodbini, susjedima, prijateljima, svima koji su bližnji. Ukoliko imate nekog sebi bliskog i znate da ima običaj slaviti Kurban Bajram, naučite kako se čestita Bajram jer će toj osobi biti iznimno drago vaša gesta kojom ćete iskazati poštovanje. Bit Kurban bajrama je dijeliti ljubav i brigu sa drugim osobama.

Uobičajeno je čestitati uz riječi Bajram šerif mubarek olsun, što u prijevodu znači Neka ti je čestit i blagoslovljen blagdan. U doslovnom prijevodu Bajram označava blagdan. Ako je osoba kojoj čestitate Bajram prihvatila vašu čestitku odgovorit će vam sa riječima Allah Razi olsun, u prijevodu to ima značenje Neka Allah bude zadovoljan tobom.

Bajram možete čestitati i pomoću i arapske odnosno turske uzrečice za čestitanje koja se koristi kada čestitate nekome tko fizički nije blizu vas, te ta uzrečica je i inače uobičajena u zemljama u kojima se govori engleski jezik, Eid Mubarak, koja u prijevodu znači Blagoslovljen blagdan.

Tagovi: