Kako se čestita kurban bajram

Kako se čestita kurban bajram

Što je kurban bajram?

Kurban bajram je jedan od najvažnijih islamskih praznika koji se obilježava širom svijeta. Ovaj praznik ima poseban značaj u muslimanskoj kulturi i vjerskim tradicijama te obilježava važan događaj iz islamske historije. Kurban bajram obilježava spomen na priču o proroku Ibrahimu i njegovoj pripravnosti da žrtvuje svog sina Ismaila u skladu s Božjom voljom. Prema islamskom vjerovanju, Ibrahim je bio spremna žrtvovati svog sina kao znak poslušnosti prema Allahovoj naredbi. Međutim, prije nego što je mogao izvršiti taj čin, Allah je poslao anđela s ovcama koje bi umjesto Ismaila trebale biti žrtvovane. Ovo je čin poslušnosti i vjere u Allaha. Obilježava se desetog dana islamskog mjeseca Dhul-Hijjah, koji je dvanaesti mjesec islamskog lunarne kalendara. Datum se svake godine mijenja u odnosu na gregorijanski kalendar jer lunarne godine imaju manje dana od solarnih godina. Glavni ritual Kurban bajrama je žrtvovanje životinje, obično ovce, koza, ili goveda, ovisno o financijskim mogućnostima obitelji. Tijekom Kurban bajrama, muslimani odlaze u džamije kako bi obavili posebnu bajramsku molitvu koja se zove "Salat al-Eid".

Kako je nastao kurban bajram?

Povijest Kurban bajrama ima duboke korijene u islamskoj vjeri i datira unatrag tisućama godina. Povijest počinje s pričom o proroku Ibrahimu, koji je živio u antičkom Bliskom istoku. Prema islamskom vjerovanju, Ibrahim je bio izabran kao Božji izaslanik i vodič za ljude na pravi put. On je bio poznat po svojoj dubokoj vjeri u Jednog Boga, Allaha. Ključni događaj je bilo kada je Ibrahim doživio Božju naredbu u snu. U toj naredbi, Allah ga je tražio da žrtvuje svog sina Ismaila kao znak svoje poslušnosti. Ibrahim je bio spremna ispuniti ovu naredbu kao dokaz svoje predanosti Allahu. Prije nego što je Ibrahim mogao žrtvovati svog sina, Allah je poslao anđela koji mu je donio tri ovce. Anđeo je rekao Ibrahimu da žrtvuje ove životinje umjesto Ismaila. Ovo je bila Božja milost i znak da se Ismail neće žrtvovati. Kurban bajram simbolizira poslušnost, odanost i vjeru prema Allahu. Žrtvovanje životinje podsjeća muslimane na poslušnost i odricanje od vlastitih sebičnih želja u ime Božje volje. To je i vrijeme kada se muslimani prisjećaju važnosti činjenja dobra i brige za siromašne i potrebite, kao što je Ibrahim dijelio meso sa siromasima nakon žrtvovanja. Tijekom vremena, Kurban bajram je postao svečani praznik muslimanske zajednice.

Kako se slavi i čestita kurban bajram?

Slavlje počinje s odlaskom u lokalnu džamiju rano ujutro na dan Kurban bajrama. Tamo se održava posebna bajramska molitva koju vodi imam ili svećenik. Vjernici se mole za Božju milost, oprost i blagoslov. Nakon bajramske molitve, mnogi muslimani posjećuju grobove svojih preminulih rođaka kako bi se molili za njihove duše i odali im počast. Žrtvovanje životinje centralni ritual Kurban bajrama. Obitelji ili pojedinci koji to mogu priuštiti žrtvuju životinju, obično ovcu, kozu ili govedo, u skladu s islamskim pravilima. Meso se dijeli na tri dijela: jedan dio se daje siromašnima, drugi dio se daruje prijateljima i rodbini, a treći dio ostaje za obiteljsku konzumaciju. Nakon obavljanja molitve i žrtvovanja, obitelji i prijatelji okupljaju se kako bi zajedno proslavili praznik. Ovo je vrijeme za razmjenu darova, blagovanje tradicionalnih jela, poput pilava i raznih slastica, i uživanje u zajedničkom vremenu. Čestitanje je obično vrlo srdačno i iskreno, te možete reći "Sretan Kurban bajram! ", "Bajram šerif mubarek olsun! ", "Eid Mubarak! " ili "Sretan i blagoslovljen Kurban bajram! ". Tijekom ovog perioda, daju se pokloni, posebno djeci, a to mogu biti novac (Bajramluk), slatkiši, odjeća i slično.


Tagovi: