Kada je bajram

Kada je bajram

Tursko-perzijska riječ bayram označava slavlje, blagdan, veselje, a odnosi se na dva tradicionalna muslimanska vjerska blagdana ili praznika. Islamska religija slavi dva bajrama, Ramazanski i Kurban bajram, ovi praznici se šetaju po gregorijanskom kalendaru, dok je Ramazan, najvažniji i posebni mjesec u islamu u islamskom kalendaru uvijek na isti datum. Ramazan obilježava strogi ramazanski post od zore do zalaska sunca koji je obvezan za sve muslimane, a nakon Ramazana slijedi mjesec ševval koji okončava ramazanski post.

Prva tri dana ševvala se slavi Ramazanski bajram koji traje tri dana. U oba bajrama je prvi dan praznikaa zabranjen post. Datumi bajrama mogu varirati od zemlje do zemlje, ovisno o tome je li Mjesec viđen ili nije. U 2024 godini prvi dan bajrama pada na 10.04.2024. godine. Običaj i način čestitanja bajrama nije vjerska obveza, više je kulturološka tradicija i običaj, a sama čestitka bi u slobodnom prijevodu značila "Sretna i blagoslovljena proslava".

Naravno, svaka zemlja ima svoju čestitku, no, kod nas ta čestitka glasi Bajram šerif mubarek olsun i znači neka je blagoslovljen praznik, na čestitku se odgovara riječima Allah razi olsun, što znači neka je Allah zadovoljan. Danima oba bajrama su zamjijenjena slična slavlja u to doba iz predislamskih vremena, po nalogu samoga Velikog Proroka Muhameda. Za slavlje se se treba okupati i svečano odjenuti, namirisati i ukrasiti, ali postoje neke razlike u slavljenju ovih dvaju bajrama.

Na bajram se u džamiju ide jednim putem, a vraća se drugim putem, druženje i dijeljenje svega što ste pripremili sa rodbinom i prijateljima, a uvijek se daruje od svega i onima koji su siromašni. Ramazanski post, molitva, klanjanje i darivanje sirotinje prikupljaju muslimanu zasluge na Ahiretu, u vječnom nebeskom svijetu. Post je propisan kao suzdržavanje od jela, pića, pušenja i drugih užitaka od zore do zalaska sunca, ta odricanja jačaju volju, strpljivost i vode većem uživanju po završetku posta.

Muslimanski kalendar se računa po mjesecu, a ne po suncu, a Ramazan pada u deveti mjesec tog kalendara, što znači da ramazanski post svake godine počinje 10 ili 11 dana ranije, tako se ne posti uvijek u isto doba godine. Datumi za bajram u slijedeće tri godine, Rramazan pada na 11.03.2024,01.03.2025 i 18.02 2026, a datumi ramazanskog bajrama su 10.04.2024,30.03.2025 i 20.03.2026 godine.

Kurban ili Hadži bajram je blagdan prinošenja žrtvi, slavi se četiri dana i muslimanima je najveći praznik, koji uvijek dolazi dva mjeseca i dvadeset dana poslije Ramazana. Datumi Kurban bajrama su 16.06.2024,06.06.2025 i 27.05.2026 godine. Za ovaj praznik se žrtvuju najbolje životinje kao spomen na Ibrahima koji je bio spreman žrtvovati svoga sina, a Allah mu je u grmu pokazao ovna da poštedi dječaka (u kršćanstvu Abrahamovo žrtvovanje sina Izaka).


Tagovi: