Ramazan – što je, kada je i koliko dana traje

Ramazan - što je, kada je i koliko dana traje

Što je Ramazan

Ramazan je sveti deveti mjesec prema islamskom kalendaru koji se obilježava postom od jutra do navečer. Ovaj mjesec se smatra svetim i blagoslovljenim jer u devetom mjesecu islamskog kalendara je objavljen Kur'an. Iako bi mnogi pomislili da je taj sveti mjesec u rujnu on se ne određuje na taj način. Na primjer za 2022. godinu Ramazan počinje 1. travnja i završava 30. travnja.

Tokom tog svetog mjeseca zdravi odrasli pripadnici islama, muslimani poste hranom i pićem od jutra do sumraka, pri čemu ne smiju konzumirati ni kap vode, nimalo hrane, obvezuju se na izbjegavanje nemoralnih djela, ljutnje, bijesa i ostalih negativnih osjećaja. Muslimani tokom ovog svetog mjeseca trebaju činiti dobra djela, posvetiti se svojim bližnjima i posvetiti se molitvi i čitanju Kur'an-a.

Obrok koji se smije pojesti prije zore naziva se sehur, a obrok koji se jede nakon sumraka se naziva iftar. Djeca, trudnice, bolesne osobe, osobe koje rade teške fizičke radove, dojilje, starije osobe krhkog zdravlja su izuzete od obaveze posta tokom ovog svetog mjeseca.

Kada je Ramazan

Sveti Ramazan nije svake godine na iste datume nego se pomiče kao dio lunarnog kalendara, te njegov prvi dan kojim započinje ovaj sveti mjesec određuje pojavljivanje mladog mjeseca. S obzirom da lunarni mjeseci traju i 29 i 30 dana, muslimani uvijek pričekaju sa objavom prvog dana Ramazana jer ukoliko se mladi mjesec ne uoči tokom noći 29-tog dana, tada će ovaj sveti mjesec trajati 30 dana.

Kako smo napomenuli da u 2022. godini Ramazan počinje 01. travnja i završava 30. travnja, za usporedbu 2021. godine je sveti mjesec započeo 13. travnja i trajao 30 dana. U mnogim državama koje su muslimanske države čak se i skraćuje radno vrijeme kako bi muslimani imali dovoljno vremena za molitve tokom svetog mjeseca. Brojni su restorani zatvoreni za vrijeme posta jer nisu ni posjećeni.

Međutim, na kraju kada završi sveti mjesec muslimani će slaviti Ramazanski bajram, velikim slavljem i bogatim trpezama jer zapravo taj dan predstavlja završetak posta, a muslimani ga nazivaju Eid al-Fitr na arapskom jeziku.

Koliko traje Ramazan

Kako se Ramazan određuje prema lunarnom kalendaru, odnosno islamskom kalendaru koji je kraći za desetak dana od sunčevog kalendara kakvog poznaje cijeli svijet, datum i trajanje određuje pojava mladog mjeseca. Po islamskom kalendaru deveti mjesec je određen za ovaj sveti mjesec jer je u njemu objavljen Kur'an.

Upravo zato što islamski kalendar traje kraće desetak dana od sunčevog kalendara svake se godine mijenja datum i trajanje Ramazana. Ukoliko se mlad mjesec ne pojavi 29. -tog dana, već 30-tog dana sveti mjesec Ramazan će trajati 30 dana.

Zapravo ako se promatra islamski kalendar ovaj sveti mjesec zapravo počinje uvijek na isti datum islamskog kalendara, samo što može trajati dan duže zbog ne pojave mladog mjeseca. U odnosu na sunčev kalendar prema kojem nas većina računa kalendarsko vrijeme svake godine uočavamo pomicanje dana početka ovog svetog mjeseca za muslimane. Po završetku svetog mjeseca u Islamskim centrima se obilježava Ramazanski bajram velikim slavljem što je u današnje vrijeme pandemije teško izvedivo zbog okupljanja velikog broja ljudi.


Tagovi: